Regaip Kandili İle İlgili Bilgi Yazısı
Regaip Kandili Hakkında Yazı
RegÂib, arapca bir kelimedir ve "reğa-be" kokunden gelmektedir. "Reğa-be", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek icin caba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den turemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Muennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin coğulu da "reğÂib" dir. Kelime olarak "RegÂib"in aslı budur.
Receb'in ilk cuma gecesine Regaib gecesi denir. Bu geceye Regaib gecesi ismini melekler vermişlerdir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allahu teÂlÂ, bu gecede, muminlere, ragibetler (ihsanlar, ikramlar) yapar. Bu geceye hurmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruc, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir. Regaib gecesini ibadetle gecirmeli, kazası olan, hic değilse bir gunluk kaza namazı kılmalı! Kazası olmayan da nafile namaz kılar, Kur'an-ı kerim okur, tesbih ceker, tovbe istiğfar eder. Perşembe gunu oruc tutup, gecesini de ihya etmek cok sevaptır. Receb ayında oruc tutmak faziletlidir.
Peygamberimiz (a.s.m)' ın Ramazan ayından sonra en cok oruc tuttuğu ay Receb ayıdır. Bu Receb ayında oruc tutmanın muazzam, muhteşem sevabları var.
Bir de bu ayda sevablar kulların defterlerinin sevab hanelerine, bol bol dokulmesi dolayısıyla da recebul esabb denmiştir. YÂni, sevabların bol bol, şarı şarıl, gurul gurul dokulduğu ay demek.
Arifler ve din alimleri kitaplarında yazmışlar ki, bu ay ekim, ekme, ziraat ayıdır. Sevaplı işler, oruc tutmak, tevbe etmek vs. guzel şeyler yapılır. Bir mahsulun ekilmesi gibi ziraat, ekim ayıdır. Şa'ban bakım ayıdır. Ramazan bicim ayıdır, yÂni mahsulun alındığı aydır demişler. Demek ki Receb ayı, bizi Ramazan ayına hazırlayan bir mevsimin ilk adımı olmuş oluyor.
Onun icin, "Receb ayı tevbe ayıdır." demişler. YÂni kul ne yapacak?.. "Y Rabbi! Ben anlayamamışım, hat etmişim, bilememişim, sucluyum, kusurluyum; beni affet..." diyerek hatÂsını itiraf edip, hatÂsından donerek, CenÂb-ı Hakk'ın yoluna girecek.
Şa'ban ayı ibadetlere devam etme ayıdır. Ramazan da mukÂfatlarını alma ayıdır. Boyle ceşitli kelimelerle bu ayların birbirleriyle irtibatlı olduğu beyan edilmiştir.
alıntı
Regaip Kandili İle İlgili Yazı
Dini Bilgiler0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Regaip Kandili İle İlgili Yazı
-
13-09-2019, 11:17:34