Peygamber Efendimizin Gorduğu Ruyalar
Peygamber Efendimizin Ruyaları ve yorumları

İbn-i Abbas (ra)tan rivayet edildiğine gore o, şoyle demiştir: Peygamberlerin ruyaları vahiydir. İbn-i Abbas (ra), bu sozu Hz. Yusuf (as): “Ben (ruyamda) on bir yıldızla, guneşi ve ayı gordum Âyetini acıklarken soylemiştir. İbn-i Omer, Ubeyd b. Umeyr, aynı goruşleri belirtmişlerdir.

Hz. Aişe şoyle demiştir: “Rasulullahın ilk vahiy başlangıcı uykuda sÂliha ruya gormekle olmuştur. Hicbir ruya gormezdi ki, sabah aydınlığı gibi acıkca meydana gelmesin. Bu rivayette, Hz. Peygamberin ruyaları, bir ceşit vahiy ve Kur'Ân vahyine hazırlık niteliğinde olduğu belirtilmektedir. Hz. Peygamberin vahiy niteliğinde olan ruyaları Kur'Ân-ı Kerim ve hadislerde işaret edilen hadislerin iceriğinden anlaşılmaktadır.

İslam alimlerinin coğunluğu Hz. İbrahim (as), Hz. Yusuf (as) ve Hz. Muhammed (sav)in Kur'Ân-ı Kerimde anlatılan ruyalarını ornek gostererek, “Peygamberlerin ruyaları, vahiydir goruşune katılmışlardır.

Bu rivayetlerden de anlaşıldığı uzere Hz. Peygamberin bazı ruyaları, vahiydir. Vahiy niteliğinde olabilecek Hz. Peygamberin ruya ve yorumları ulaşılabildiği kadarıyla aşağıda zikredilecektir.

1- Ruyada Misvak İkramı

Abdullah b. Omerin rivayetine gore Rasulullah (as), şoyle buyurdu: “Kendimi ruyamda bir misvakla misvaklanırken gordum. Derken beni iki adam cekti. Biri, diğerinden daha buyuktu. Bende misvakı kucuk olana verdim. Bana; buyuğe denildi. Ben de onu, buyuğe verdim.

2- Museyleme ve Ansînin Durumlarının Bildirilmesi

İbn-i Abbastan rivayet edildiğine gore o, şoyle demiştir: Yalancı Museyleme, Hz. Peygamber zamanında Medineye geldi ve Muhammed, kendisinden sonra bu işi bana bırakırsa, ona tÂbi olurum demeye başladı. Medineye kendi kabilesinden bircok insan gelmişti. Hz. Peygamber, beraberinde SÂbit b. Kays b. ŞemmÂs olduğu halde onun yanına geldi. Hz. Peygamber (as)in bir hurma dalı parcası vardı. Arkadaşlarının arasındaki Museylemenin başında durarak: “Ben, şu parcayı istemiş olsan; onu sana vermem. Ben, Allahın senin hakkındaki emrine tecavuz edemem. (Bana itaatten) geri donersen Allah, mutlaka seni tepeleyecektir. Oyle zannederim ki sen, ruyanda hakkında bilgi verilen kimsesin. İşte SÂbit benim adıma sana cevap verecek. buyurdu. Sonra Rasulullah, oradan ayrıldı ve gitti.

İbn-i Abbas, Hz. Peygamberin: “Oyle zannederim ki sen, ruyada bana hakkında bilgi verilen kimsesin sozunu sordum. Ebû Hureyre bana, Hz. Peygamberin şoyle buyurduğunu haber verdi: “Uyurken elimde iki altın bilezik gordum. Bunların hali beni meşgul etti. Derken ruyamda bana, onları uflemem vahyedildi. Ben de ufurdum ve uctular. Bunları, benden sonra cıkacak iki yalancı (peygamberlik iddiasında bulunan) kişi diye tevil ettim. Bunlardan biri Sananın reisi Ansî; diğeri, YemÂamenin reisi Museyleme idi .

3- Kadir Gecesinin Bildirilmesi

Ebû Selemeden rivayet edildiğine gore o, şoyle dedi: Ebû Saide sordum, Rasulullahdan Kadir Gecesinin hangi gun denk geldiğini işittin mi?; o da, evet dedi. Devamında Ebû Selem dedi ki: Sonra Rasulullah (as) ile birlikte Ramazanın onuncu gunu itikÂfa girdik. Ramazanın yirminci gunu sabahı Hz. Peygamber, bize bir hutbe îrÂd etti ve şoyle buyurdu: “Kadir gecesi bana gosterildi. Sonra o Kadir gecesi bana unutturuldu.

RÂvi, Ebû Saide Kadir gecesinin hangi gune (geceye) denk geldiğini bilip bilmediğini sormuş, Ebû Said de Rasulullahtan bunu duyduğunu soylemiş; daha sonra Ebû Saide bunu soran rÂvi; yani Ebû Seleme Peygamber ile birlikte itikÂfa girdiğinde bunu Peygamberden bizzat duyduğunu nakletmiştir. Peygamber (as), kadir gecesinin unutturulması, Muslumanların her geceyi Kadir gecesi gibi bilip ona gore ibadet yapmaları acısından bizler icin bir rahmettir.

Hz. Peygamberin Geleceğe Dair Ruyaları ve Bunları Yorumlaması

Hz. Allah (cc)ın geleceğe dair bir takım olayları Sevgili Habîbine ruyalar yoluyla bildirdiği bir takım rivayetlerde anlatılmaktadır. Peygamber (as), bir takım olayların sonucunu ruyalar vasıtasıyla oğrenmiştir.

1- Hz. Ebubekir ve Hz. Omer İle İlgili Ruyası ve Yorumu

İbn-i Omer, Peygamber (as)in şoyle buyurduğunu anlattı: “Ben (ruyamda) iken insanları bir kuyunun etrafından toplanmış vaziyette iken gordum. Ebubekir kovayı aldı bir ya da iki kova su cekti. Fakat Onun su cekişinde bir zaaf ve gucluk vardı. “Allah Ebubekire mağfiret etsin. Sonra kovayı Ebubekirin elinden Omer b. HattÂb aldı. Omer, bu kovayı alınca elinde buyuk bir kovaya donuştu. Ben, insanların icinde Omer gibi işini tam ve sağlam yapan gormedim.

Ebubekirin bir ya da iki kova su cekmesine karşılık Omerin koca bir kova ile su cekmesinde Ebubekirin devlet başkanlığı zamanında murted isyanlarıyla uğraşması ve başkanlığının az bir sure devam etmesi sebebiyle İslam fetihlerinin azlığına; Omer zamanında hicbir engelle karşılaşılmayarak uzun zaman fetihlerin devam etmesine işaret vardır denilmektedir .

2- İslam Ordularının Yapacağı Seferleri Ruyasında Gormesi ve Yorumlaması

Enes b. MÂlik (ra) şoyle dedi ki: Rasulullah, Mihan kızı Ummu Haramın yanına gidip ziyaret ederdi. Ummu Haram, UbÂde b. SÂbitin nikÂhı altında idi. Birgun Rasulullah, yine ziyaretine geldi. O da Rasulullaha yemek getirdi ve başını taradı. Sonra Rasulullah, bir muddet uyudu. Sonra gulumseyerek uyandı.

Ummu Haram dedi ki: Ya Rasulallah! Seni gulduren nedir? diye sordum. “Ruyamda bana ummetimden bir kısım mucahitlerin şu deniz ortasındaki tahtlar uzerindeki hukumdarlar halinde; yahut tahtlar uzerine kurulmuş hukumdarlar misali, gemilere binerek Allah yolunda deniz harbine gittikleri gosterildi de ona guluyorum buyurdu.

Ummu Haram dedi ki: Ya Rasulallah! Beni de o deniz gazilerinden kılması icin dua ediver diye rica ettim. Rasulullah, bana dua buyurdu. Sonra Rasulullah, başını yatağa koydu (bir muddet daha uyudu). Sonra gulumseyerek uyandı. Bunun uzerine yine ben, Ya Rasulallah! Seni gulduren nedir? diye sordum.

Rasululah, bu defa da once dediği gibi: “Bana yine ummetimden bir kısım mucahitlerin hukumdarların tahtlarına kuruldukları gibi Allah yolunda gazaya gittikleri gosterildi. buyurdu.

Ummu Haram dedi ki: Ya Rasulallah! Beni de onlardan kılması icin dua ediver, dedim.

Rasulullah: “(Hayır) sen, onceki (deniz) gazilerindensin. buyurdu.

(Enes b. MÂlik dedi ki) Ummu Haram, MuÂviyenin Şam valiliği zamanında, deniz gazasında gemiye binmiş Fakat denizden karaya cıktıkları zaman Ummu Haram bindirildiği katırdan duşerek oldu ve Allah yolunda şehit olmuştur .

3- Hz. Aişe İle Evleneceğinin Ruyada Bildirilmesi

Hz. Aişe (r. anha) Rasulullah (as)ın şoyle buyurduğunu anlattı: “(Ey Aişe) Seni iki defa ruyamda gordum. Bir adam, ipekten bir parca uzerinde senin suretini taşıyordu. O adam: Bu (suretin sahibi) senin mustakbel zevcendir, diyordu. Şimdi ben, o sureti acıyorum ki (ani yuzunden anlıyorum ki) o suret, sendin. Cibrilin o sozu uzerin ben, “Eğer şu ruyam Allah tarafından gosterilmiş ise Allah bunu gercekleştirecektir dedim.

Bu rivayetten anlaşıldığına gore Peygamber (as), aynı ruyayı iki defa gormuştur. Hz. Peygamber, mustakbel eşinin kim olduğunu Hz. Aişe ile evlendikten sonra bilmektedir. O halde Peygamber (as) bu ruyayı, ruyayı gordukten cok sonra yorumlamaktadır.

4- Hz. Peygamberin Ruyasında Hicret Edeceği Yeri Gormesi

Ebû MusÂdan rivayet edildiğine gore Hz. Peygamber (as), şoyle buyurmuştur: “Ben, kendimi ruyamda Mekkeden hurmalıkları bulunan bir yere muhacir olarak gidiyor gordum. Zihnime o gidecek olduğum yerin YemÂme ya da Hacer (Bahreyn ya da YemÂmede bir şehir) olduğu fikri duştu. Bir de gordum ki o yer, Yesrib denilen Medine imiş. Ben, yine bu ruyamda kendimi gordum ki; bir kılıc hareket ettirdim de bu kılıc, orta yerinden kırıldı. Bunu Uhud harbinde isabet alan muminler şeklinde yorumladım. Sonra o kılıcı diğer bir sefer daha hareket ettirdim. Bu sefer kılıc, olduğundan daha guzel bir hale dondu. Bunu da fetihler ve mumin toplanması şeklinde Allahın getirdiği neticelere yordum. Ben, yine o ruyada bir sığır (ın boğazlandığını) gormuştum. Allah en hayırlısıdır (Allahın sevabı, Allah icin olenlere daha hayırlıdır). Bunu da Uhud gunu şehid olan mumin neferlere yordum. Bir de gordum ki; asıl hayır, Uhud gunu musibete uğramalarının ardından Allahın onlara hayır nevinden getirdiği şeyler ve Bedir gununden sonra Allahın bizlere verdiği doğruluk ve sebat, mukafatıdır.

5- Medine Vebasının Mahyea Taşınması

Abdullah b. Omer (ra) dedi ki Hz. Peygamber (as), şoyle buyurmuştur: “Ben ruyamda şoyle gordum: Sanki (Sudanlı) siyah, sacı başı dağınık bir kadın Medineden cıktı da Mahyeya –ki arası Cuhfedir- varıp orada durdu. Ben, bu ruyamı Medine vebasının Mahyeaya taşınacağına yordum.

Medine, ilk zamanlar hastalıklı ve Bathan deresinden cıkan pis sular sebebiyle havası bozuk bir yerdi. Rasulullahın bu ruyasından ve alınan tedbirden sonra Medinenin havası duzelmiştir. Rasulullahın bu ruyası, tabiriyle tebliğ buyurduğu ruyalardan olup tabirde bir mesel olmuştur. Peygamber Efendimizin Ruyası

Ahiretle İlgili Ruyaları ve Yorumları

1- Cennette Hz. Omere Ait Bir Koşk Olması İle İlgili Gorduğu Ruya

Ebû Hureyre (ra) şoyle demiştir: Rasulullahın huzurunda bulunduğumuz sırada O, şoyle buyurdu: “Ben, uyuduğum sırada kendimi cennette gordum. O sırada bir kadınla karşılaştım ki; o kadın, bir koşkun kenarında abdest almakta idi.

Ben, bu koşk kimindir? diye sordum.

Oradakiler, Omere attir dediler. Omerin kıskanclığını hatırladım da hemen yuzumu arkaya cevirdim. Omer ağladı ve, Ya Rasulallah! Anam babam feda olsun! Sana karşı mı kıskanacağım? dedi .

BuhÂrî, bu rivayeti Said b. Museyyeb, CÂbir b. Abdillah ve Ebû Hureyreden ayrı ayrı senetlerle nakletmiştir.

2- Varaka b. Nevfelin Ahiretteki Durumunun Gosterilmesi

Hz. Aişeden rivayet edilmiştir: Rasulullah (as)a Varaka hakkında soru soruldu. Hz. Hatice (r. anha), Rasulullaha şoyle dedi: O, seni tasdik etti ve sen Peygamberliğini ilan etmeden once vefat etti. Rasulullah, buyurdu ki: “Ruyada bana gosterildi ki; Onun uzerinde beyaz bir elbise vardı. Cehennem ehlinden olmuş olsaydı; uzerinde başka bir renk elbise olurdu.

Bu hadisi yorumlayan ruya tabircileri, olmuş kimsenin beyaz elbiseler icinde gorulmesi, cennetlik olduğuna işaret etmişlerdir.

Ceşitli Konularla İlgili Peygamberimizin Gorduğu Ruyalar

1- Ruyada Hz. İsa ve Deccalin Gosterilmesi

Abdullah b. Omerden gelen bir rivayette. Rasulullah, şoyle buyurmuştur: “Ben, bu gece ruyamda kendimi KÂbenin yanında buldum ve ben orada esmer bir adam gordum ki; o gormekte olduğum esmer, erkeklerin en guzeli idi. Onun kulak memelerne gecmiş bir sacı vardı ki; o da gormekte olduğum sacların en guzelinden olup, bunları taramış idi ve bu saclar, su damlatıyordu. Bu zat, iki adamın omuzları uzerine dayanıp KÂbeyi tavaf ediyordu. Ben, Bu kimdir? diye sordum.

“Bu, Meryem oğlu Mesihtir denildi.

Bu sırada ben, duz değil; cok kıvırcık saclı, sağ gozu sakat ve sanki salkımından dışarı cıkmış iri bir uzum tanesi gibi olan bir adamla karşılaştım. Ben ,O kimdir? diye sordum. “Deccal mesihtir denildi.

Ruyada KÂbeyi tavaf etmek; Hacca gitmek, evlenmek, devlet işinin gorulmesi, ana-babaya iyilik, bir alime hizmet etmek ve gunahlardan temizlenmek şeklinde yorumlanmıştır .

2- Ruyada Yerin Hazinelerinin Verildiğinin Gorulmesi

Ebû Hureyreden gelen bir rivayette Hz. Peygamber, şoyle buyurmuştur: “Bana guzel konuşmanın anahtarları verildi. Ben, korku salmak suretiyle yardım olundum. Bir da ben, dun gece uyuduğum sırada, bana arzdaki hazinelerin anahtarları getirildi ve benim avucumun icine konuldu. bulurdu. (Sonra) Ebû Hureyre, Rasulullah (as) (Bu hazinelerin hicbirine nÂil olmadan gitti.) Şimdi bu hazineleri yerlerinden sizler cıkarırsınız, demiştir .

Yeryuzu hazinelerinin verilmesi, Hz. Peygamber (as)den sonra, Allahın Muhammed ummetine bircok muyesser kılması, KisrÂların ve Kayzerlerin hazinelerinin ganimet olarak alınması şeklinde tefsir edilmiştir .

3- Hz. Omerin Faziletinin Ruyada Gosterilmesi

İbn-i Omer şoyle demiştir: Ben, Rasulullah (as)ı şoyle derken işittim: “Uykuda iken bana bir kadeh sut getirildi. Ondan kana kana ictim ve etkisini ta tırnaklarımın ucunda hissettim. İctikten sonra artanı Omere verdim. buyurdu.

Sahabiler, Ya Rasulallah! Bunu, ne ile tevîl ettin? diye sordular. Rasulullah (as): “İlim ile cevabını verdi .

Hz. Omerin faziletiyle ilgili Peygamber (as)in gorduğu başka bir ruya da şoyledir: Rasulullah (as): “Ben uyuduğum esnada insanlar bana arz olunuyordu. Ustlerinde gomlekler vardı. Bu gomlekler, kiminin goğsune kadar ulaşıyordu, kimi daha kısaydı. Bu sırada Omer b. HattÂb, benim yanıma uğradı. Onun gomleğinin ucu, arkasından sarkmış, yerlere surunuyodu. buyurdu.

Sahabiler, Ya Rasulallah! Bunu ne ile tevîl ettin? diye sordular. Rasulullah (as): “Din ile cevabını verdi .

Rasulullaha soru soranın Ebûbekir es-Sıddîk olduğu ve gomleğin din ile tabir edileceği; gomlek uzunluğunun, sahibinin ardından eserlerinin bekasına delÂlet ettiği uzerinde ittifak etmişlerdir. Bir de gomlek uzunluğu, ruyalarda ovulen meselelerdendir. Uyanıkken gomlek yere suruklendiğinde ise, yerilir .

4- Ukbe b. RÂfiin Evinde İbnut-Tab Hurması İkram Edilmesi

Enes b. MÂlikten gelen bir rivayette Rasulullah (as), şoyle buyurdu: “Ben, bir gece uyuyan kişinin ruyasında goreceği ruyasında gordum ki; biz, Ukbe b. RÂfiin evinde bulunuyoruz. Derken bize İbn-i Tab hurması nevinden yaş hurmalar getirildi. Ben, bu ruyayı dunyada bizim icin bir rifat ve yukseklik, Âhirette Âfiyet, dinimiz en guzele ulaşacak (kokleşecek) diye tabir ettim.

Rasulullah (as), ruyasında kendini Ukbe b. RÂfiin evinde gormuş. “Ukbeyi, aynı kokten gelen “UkbÂ, Âkibet kelimeleri ile tevîl etmiştir. “RÂfi, yuksek ve yukselen gibi manalar ifade eder. Rasulullah (as)). “Dunyada yukseklik bize, Âhirette hayırlı Âkibet bize. şeklinde tevîl etmiştir.

5- Ruyada Boyuna Takılan İp (Sicim) ve Ayağa Vurulan Pranga Gorulmesi

Ebû Hureyre (ra)den rivayet edildiğine gore Rasulullah (as), şoyle buyurmuştur: “Ben (ruyada), (boyuna takılan ip)den hoşlanmam ve (ayağa takılan pranga gormeyi) severim. Ruyada (pranga) gormek, dinde sebat etmektir.

Boyuna takılan ip (bukağı), lala manasına geldiği gibi; ele vurulan kelepce manasına da gelir. BuhÂrî bunu, lala manasında almıştır. Ruyada lala denilen boyun halkasının gorulmesinin hoş karşılanmamasına gelince Âyette gecen “şuphesiz biz boyunlarına cenelerine kadar lalalar (bukağılar) gecirdik. Bundan dolayı başları yukarı doğru kalkıktır. ; bu acıklama cehennemliklere ait bir ozellik olduğu icin, ruyada lala (bukağı) gormek, hoş karşılanmamış; cehennemde ceza gormeye yorumlanmıştır.

Ayağa takılan pranga (zincir)dir. Ruyada pranga gormek, din dairesinin dışına cıkmamak ve dinde sebat etmek olarak yorumlanmıştır .

6- Ruyada Sut, Gemi, Deve ve Yeşillik Gorulmesi

Rasulullah (as), şoyle buyurdu: “Ruyada sut gormek, fıtrata; gemi, kurtuluşa; deve, uzuntuye; yeşillik, cennete işaret eder.

Hz. Peygamber, burada ruyada gorulen nesnelerin hangi anlamlara geldiğini anlatmaktadır. Başka rivayetlerle karşılaştırıldığında bu yorum, kesinlik ifade etmez. Cunku Peygamber, ruyada sut gormeyi ilim ve din ile yorumlamaktadır.

7- Uhud Savaşı İle İlgili Gorduğu Ruya

Hz. Peygamber (as), şoyle buyurdu: “Ruyamda gordum ki; sanki ben, cok sağlam bir zırhın icindeyim. Bir de boğazlanan sığır gordum. Ben, şoyle yorumladım. Bu zırh, Medinedir. Sığır ise, bir topluluktur. Vallah bu (onlar icin) daha hayırlıdır. Şayet biz, Medinede kalırsak, onlar uzerimize geldiklerinde, onlarla savaşırız. Bunun uzerine (oradakiler); Vallahi! Onlar uzerimize cahiliye doneminde bile gelememişlerdi. Musluman olduktan sonra mı gelecekler? dediler. (Bunun uzerine Hz. Peygamber): “O halde istediğiniz gibi yapın buyurdu. (Sonra) EnsÂrın bazısı bazısına, Hz. Peygamberin goruşunu geri cevirdik deyip geldiler ve Ya Rasulallah! Senin istediğin gibi olsun, dediler. Bu kez Hz. Peygamber, şoyle buyurdu: “Şimdi durum şu ki; hicbir Peygambere zırhını giyince savaşmadıkca onu cıkarmak (yakışmaz)

Hz. Peygamber, Uhud Savaşı oncesi gorduğu ruyayı ve bu ruyadan cıkardığı yorumu, Medinelilere anlattı. Ancak tecrubesiz ve bilgisiz gencler, bu oneriyi kabul etmezler. Ruyanın yorumuna gore, Medinede savunma savaşı yapılacaktı. Ancak onlar, yuz yuze savaşmak istiyorlardı. Bedir Savaşının kazanılmasının da onlara vermiş olduğu heyecanla bu goruşu savundular. Dışarıda savaşma fikri ağır basınca Hz. Peygamber, bu goruşe uydu. Aynı zamanda onemli kararlar alınacağında şûrÂya başvurmak (meşveret) fikri de bu hadisten anlaşılmaktadır.