Hz. Muhammed'in Şakaları
Peygamber Efendimizin Şakaları
Bir keresinde Abbas bin MirdÂs isimli şÃ‚ir kendisine verilen ganimet malını az bularak Resûlullah -sallallÂhu aleyhi ve sellem-'e hitÂben sitemkÂr bir şiir soylemişti. Efendimiz bu haberi duyunca onu cağırdı ve:
Senin dilini keseceğim Sana onun dilini kesmeni emrettiğimde kendisine bir elbise ver! diye tenbih etmişti. Sonra da:
Ey BilÂl haydi gotur şunu, kes dilini! buyurdu. BilÂl AbbÂs'ın elini tutup gotururken AbbÂs:
Ya ResûlallÂh! Dilimi mi kesecek, ey MuhÂcirler dilimi mi kesecek, ey EnsÂr dilimi mi kesecek, diye cığlık atmaya başladı. BilÂl ise Abbas'ı cekip goturmeye devam ediyordu. Abbas feryadı coğaltınca BilÂl:
Sus! Bir elbise vererek Resûlullah seni susturmamı emretti, dedi. Neticede BilÂl-i Habeşî, sakinleşen AbbÂs'a fazladan bir elbise daha verdi. (İbn-i Sa'd, IV, 273)
Safca bir adam bir gun ResûlullÂh'tan binmek icin bir hayvan istemişti. Efendimiz -sallallÂhu aleyhi ve sellem-:
Peki, seni bir dişi deve yavrusuna bindirelim. buyurdu. Adam ise hayretle:
YÂ ResûlallÂh! Ben dişi deve yavrusunu ne yapayım, o beni nasıl taşır, diyerek şaşkınlığını ifÂde edince LÂtifler LÂtifi Efendimiz:
Devenin kucuğu de buyuğu de muhakkak bir dişi deveden doğmamış mıdır?
diye latîfede bulundu. (Tirmizî, Birr, 57)
Bir defÂsında da ihtiyar kadının birisi Peygamberimiz'e gelerek:
YÂ ResûlallÂh! Cennete girmem icin AllÂh'a dua et! der. Efendimiz ise:
Cennete yaşlı kadınlar giremez! diye mukÂbelede bulunur.
Verilen cevabın nuktesini anlayamayan kadıncağız uzulur ve ağlamaya başlar. Bunun uzerine Âlemlere Rahmet Efendimiz durumu ona şoyle acıklar:
Yaşlı kadınlar cennete o hÂlleriyle değil, genc ve guzel olarak girerler. Zîra AllÂh TeÂl Kur'an-ı Kerîm'de:
«Biz (cennete giren kadınları) defterleri sağdan verilenler icin yeniden yaratmışızdır; onları eşlerine duşkun ve yaşıt bÂkireler kılmışızdır.» (el-VÂkıa 56/35-38) buyuruyor. (Heysemî, X, 419; Tirmizî, ŞemÂil , s. 91-92)
Peygamber Efendimizin Şakaları
Dini Bilgiler0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Peygamber Efendimizin Şakaları
-
13-09-2019, 10:23:29