KÂmil Zatlarla Tevessul
Tasavvuf - İstiane
Ayet-Hadis-işerif
"Ey iman edenler, Allah'tan korkun, O'na yaklaşmaya vesile arayın" (Maide, 5/35) Bu ayet-i kerimede gecen tevessul: Yakınlaşmak ve yakın olmaya yarayacak şeyleri aramaktır. Mesel herhangi bir isteği olan kişinin "Ya Rabbî şu sıkıntımın giderilmesi icin filan amelimi vesîle ederek senden istiyorum" ya da "filan zatın hatırına senden istiyorum" demesi gibi. Hadîs-i şeriflerde bunun cok orneği vardır. Ancak biz yerimizin darlığı sebebiyle bunlardan iki ornek vereceğiz.
Hz. Peygamber (s.a.v.) gozlerinin acılmasını isteyen a'ma bir zÂta şu tavsiyede bulunur: "Guzel bir abdest al, sonra iki rekat namaz kıl, akabinde de şoyle dua et: Ya Rabbi ben senden istiyorum, rahmet peygamberi ile sana yoneliyorum. Ya Muhammed (s.a.v.), şu ihtiyacımın gorulmesi icin seninle Allah'a yoneldim. Ya Rabbi O'nu benim hakkımdaki şefaatci kıl" Osman bin Huneyf (r.a.) diyor ki: "Bu zat gitti, biz daha Rasûlullah'ın (s.a.v.) huzurundan ayrılmamıştık, tekrar geldi. Baktık ki gozleri iyi olmuştu. (Tirmizî, DeevÂt, 119; İbn MÂce, İkÂmetu's-salÂt, 189; Ahmed bin Hanbel, c. IV, s. 138)
Hz. Omer'in (r.a.) hilÂfeti esnasında bir ara şiddetli kuraklık olmuştu. Efendimiz'in (s.a.v.) amcası Hz. Abbas'ı (r.a.) yanına alan Hz. Omer, onu vesîle kılarak şoyle dedi: "Allahım bizler daha once Peygamberimizi vesîle edinerek sana niyazda bulunurduk, sen de bize yağmur verirdin. Şimdi ise Peygamberimizin amcasını vesîle kılıyor ve senden talep ediyoruz, bize yağmur ihsan et" Bunun uzerine yağmur yağdı. (BuhÂrî, İstiska, 3)
Gorulduğu gibi mubÂrek zatlarla tevessul edenlerin başında Hz. Peygamber (s.a.v.) ve Sahabenin buyukleri gelmektedir. Ayrıca diğer peygamberler, tabiin ve Âlimlerin yaptığı tevessul ornekleri sayılamayacak kadar coktur. Butun bu delillere rağmen, muminlere kÂfir diyen dalÂlet ehlinin hidÂyeti icin dua etmekten başka cÂre yoktur.
Yukarıda orneği gorulduğu gibi, yuzlerce bidat sÂhibi ve dalÂlet ehli, sapık bilgilerini, bozuk işlerini, Kuran ve Hadîs'ten cıkardıklarını soylemektedirler. Biz de kendimizi muctehit yerine koyup bu iki kaynaktan hukum cıkarmaya kalktığımızda Allah korusun- aynı duruma duşebiliriz. Oyleyse Kur'an ve Sunnete uygun itikat etmek icin, İmÂm-ı RabbÂnî Hazretleri'nin ısrarla uzerinde durduğu gibi, ehl-i sunnet Âlimlerinin anladıklarına uymak lazımdır. (157. Mektup) Zira bizim anladığımız şeyler, ehl-i sunnet Âlimlerinin anladıklarına uymuyorsa hicbir kıymeti yoktur.
Dr. Mustafa BAHADIROĞLU
KÂmil Zatlarla Tevessul
Dini Bilgiler0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- KÂmil Zatlarla Tevessul
-
13-09-2019, 10:20:17