ŞİRK CEŞİTLERİ
şirke duşmek nasıl olur
şirk nedir

"Şirk terkedilmezse, affedilmeyecek tek gunahtır. Şirke giren, koyu bir sapıklığa duşer."( Nisa, 116.)

"Şirk, sahibini Cehenneme ceker."( En'am,72.)

"Şirk, hayır amelleri yakar yok eder."( En'am, 88.)

Rahmet Peygamberimiz'e (s.a.v) kulak verelim:

"Kim Allah'a hicbir şeyi ortak koşmadan olurse Cennet'e girer. Kim de Allah'a herhangi birşeyi ortak koşarak olurse, ateşe girer."( Muslim, iman, 151; Ahmed, Musned, l, 382.)

"Size en buyuk gunahları haber vereyim: Bunlar; Allah'a ortak koşmak, anne-baba hukukunu ciğnemek, yalan yere yemin etmektir."( Buhari, ŞehÂdÂt, 10; Muslim, iman, 143; Tirmizî, Birr, 6; Ahmed,

Musned, III, 131.)

"Gunahların en buyuğu, seni yaratan Rabbine herhangi bir varlığı ortak gormendir."( Buhari, Tevhid, 40; Muslim, iman, 141; Tirmizî, Tefsir (26), 1-2.)

"Allah TeÂlÂ, kıyamet gunu, kendisine ortak koşan kimseyi ortak koştuğu şey ile başbaşa bırakıp ona:

"Git! Kim icin amel etti isen karşılığını ondan iste!" der."( Tirmizî, Tefsir, 19. (No:3154); Konu ile ilgili bir hadis icin bkz: Muslim, Zuhd, 46.)

"Allahu TeÂl buyuruyor ki: "Ey kulum! Bana ibÂdet ettiğin ve benim rahmetimi beklediğin surece, hÂlin ne olursa olsun, seni affederim. Ey kulum! Huzuruma yer dolusu gunahla gelsen, ancak bana hicbir şeyi ortak koşmamış olsan, ben seni yer dolusu mağfiretimle karşılarım."( Ahmed, Musned, V, 154; Munzirî, et-Terğib, II, 467. )

Şu halde bu derece onemli ve tehlikeli olan şirk nedir?

Şirk, kulun, Allah'tan başka bir varlığı O'na eş koşması, o varlığı Allah'a denk gormesi, onda ilahlık ozelliklerinin ve yetkilerinin bulunduğunu duşunmesi veya onu Allah'ın yanında yardımcı kabul etmesi; Allah'a yapılacak taat ve teslimiyeti ona gostermesidir. Kısaca şirk, hurmeti ibÂdete cevirmek, halkı Yuce Halika benzetmek, basit eşyayı Mevl gibi sevmek, kul ile Rab arasındaki farkı gormemektir.

Şirk, bu Âlemde işlenen en buyuk gunahtır. Yoktan va-redilmiş bir varlık, nasıl Yuce Yaratıcının yerine konulabilir. Abd, nasıl ma'bud olur. Bir kimse, kendisini yaratan ve yaşatan Allahu TeÂlÂ'yı unutup başkasına kulluk ederse, yuce Rabbine karşı en buyuk edepsizliği yapmıştır. Şirke duşen kimse, onu tamamen terkedip gercek bir imana gelmedikce, Allah kendisini affetmeyecektir.

Şirke Âlet edilen varlık, bir peygamber olabilir. Ayrıca, bir melek, veli, insan, cin, hayvan, taş, ağac, ateş, ay, guneş, yıldız veya başka bir varlık, şirke sebep yapılabilir. Dunya tarihinde bunların hepsi olmuştur. Gunumuzde de, değişik şekilleriyle şirke ve kufre duşulmektedir. Bazıları nefsine, bazıları da kotu hislerine tapmaktadır; o kadar ki, bazıları omrunde bir kere Allah deyip başını secdeye koymadan cene kapamaktadır. Bugun gelişen teknoloji, şukre değil, şirke Âlet edilmektedir.

Allahu TeÂlÂ'nın bazı varlıklara verdiği ustun ozellikler kulları cezbetmiş; onlarda ortaya cıkan ilÂhî tecellilere bakıp, bir kısım cÂhiller onları ilah zannetmiştir. Kur'an-ı Hakim'de zikredildiği gibi, şeytan, kendisi Allahu TeÂlÂ'yı inkar etmediği halde, butun şirk ve inkar yollarını kullara susleyip onları tehlikeye sokmakta, sonra kenara cekilip : "Ben senden uzağım; ben alemlerin Rabbi olan Allah'tan korkarım!"( Haşr, 16) diyerek muşrik ve munafıklardan kacmaktadır.