ihrama nasıl girilir
ihrama niyet







İhrama Nasıl Girilir ?

İhrama, "Niyet" ve "Telbiye" ile girilir. "Niyet" ve "Telbiye" ihramın rukunleridir. Bunlar olmadan ihrama girme gercekleşmez.

a- Niyet

"Niyet", yapılacak haccın şeklini kalben belirlemektir. Ayrıca lisanen soylenmesi mustehaptır. Burada temettu haccının yapılışı esas alındığına gore niyet umre icin yapılacaktır.

Şoyle niyet edilir:

"Allah'ım umre yapmak istiyorum. Bunu kolaylaştır ve kabul eyle"

b- Telbiye

(Lebbeyk Allahumme lebbeyk, lebbeyke l şerike leke lebbeyk, innel hamde ve'n-ni'mete leke ve'l mulk l şerike lek) demektir.

"Allah'ım! Davetine icabet ediyorum. Emrine boyun eğiyorum. Butun varlığımla sana teslim oldum. Senin hicbir ortağın yoktur. Tekrar tekrar davetine icabet ediyorum. Şuphesiz hamd sana mahsustur. Nimet senindir mulk de senin... Senin hicbir ortağın yoktur."

Boylece niyet edilip telbiye soylenince ihrama girilmiş olur. Ancak ihrama girmeden once, sunnet ya da mustehap olarak yapılması gereken hususlar vardır. İhrama girerken bunlara da riayet edilmelidir. Buna gore:

İhrama girmek isteyen kimse, on hazırlık olarak tırnaklarını keser. Gerekiyorsa koltuk altı ve kasık kıllarını temizler, sac ve sakal traşı olup bıyıklarını duzeltir. Mumkunse gusleder. Bu gusul temizlik amacıyla yapıldığı icin ozel durumda olan bayanlar da guslederler. Gusul mumkun olmadığında abdest alır. Varsa guzel koku surunur. Giymekte olduğu normal giysilerini ve ic camaşırlarını (atlet ve kilotunu) cıkarıp, sadece "izar" ve "rida" (16) denilen iki parca ihram ortusune sarınır. Başını acar, coraplarını ve ayakkabılarını cıkarır. Terlik ve benzeri şeyler giyer. Bayanlar normal kıyafetlerini değiştirmezler.

Bundan sonra, kerÂhat vakti değilse iki rek'at "ihram namazı"(17) kılar. Namazdan sonra yukarıda belirtildiği şekilde niyet eder. Arkasından da yuksek sesle telbiye soyler. Bayanlar telbiye soylerken seslerini yukseltmezler.

Niyet ve telbiye'nin yapılmasıyla ihrama girilmiş ve "ihram yasakları" başlamış olur.

İhrama giren kimseye, ihramlı olduğu surece "muhrim" denir.

C- Kadınların İhramı

İhrama girme konusunda kadınlar da erkekler gibidir. Ancak kadınlar normal elbise ve kıyafetlerini değiştirmezler. Corap, ayakkabı ve eldiven giyebilirler. Başlarını orterler. Fakat yuzlerini acık bırakırlar. Telbiye ve tekbir getirirken, dua ederken seslerini yukseltmezler.

Ozel hallerinde bulunan kadınlar ihrama girerken şu hususu dikkate almalıdırlar: Şayet adetleri bitmeden Arafat'a cıkmak zorunda kalacaklarsa, ifrad haccına niyet etmelidirler.