İslamiyetten Onceki Turk Devletlerinde Ordu Teşkilatı


Turkler en eski donemlerden beri askerliğe buyuk onem vermişlerdir. Turklerde ordunun onemi İslamiyet'i kabul ettikten sonra da devam etmiştir. Ayrıca Turklerin ordu-millet olma karakteri de aynı şekilde surmuştur. Zaten İslam dunyasında Turkler, kendi devletlerini kurmadan once İslam Devleti'nin ordu teşkilatında gorev almışlardı. Abbasilerin ve Samanoğullarının orduları buyuk olcude Turklerden oluşuyordu. ilk Turk-İslam devletlerinden olan Tolunoğulları, İhşidler ve Gaznelilerde yerli halktan da asker bulunmakla beraber, ordunun coğunluğunu Turkler oluşturuyordu. Turk-İslam devletlerinin ordu teşkilatında en onemli unsur insan unsurudur. Turk ordusunun insan kaynakları gulÂm sistemi, ikta askerleri, Turkmen birlikleri, tabi devlet kuvvetleri ve gonullulerdi.


İlk duzenli,disiplinli,onlu sisteme dayanan Turk ordusunu, Asya Hun hukumdarı Mete kurdu. Bugun Turk Kara Kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak, Metenin tahta cıkış tarihi olan MO.209 yılı kabul edilir.
Turk Ordusunun Ozellikleri:
Turk ordusu, ucretli askerlerden oluşmazdı.
Turk ordusu, daimi idi. Her Turk asker sayılırdı.
Askerlik meslek değil, bir yaşam bicimidir. Ordu- Millet kavramı vardır.
Turk Ordusu, atlı ( suvari) askerlerden oluşurdu.
Ordu, onlu sisteme gore teşkilatlanmıştı. En buyuk 10.000 kişi= Tumen
Turan taktiğini ( Kurt Kapanı ) kullanmışlardır.
Silahları, ok ve yay idi.

Savaş Taktikleri:
Keşif Seferleri
Yıpratma savaşları
Ani baskınlar
Pusu kurma
Turan Taktiği ya da Kurt Kapanı:Savaş alanında merkezdeki kuvvetler yenilmiş gibi gorunur, geri cekilir ve pusu kurulan yere kadar duşman cekilirdi. Pusu yerine gelince duşman cembere alınarak imha edilirdi.

İslamiyetten Onceki Turk Devletlerinde Ordu
ORDU: Turk Ordusunun başlıca ozellikleri şunlardı:
a)- Turk ordusu ucretli değildi.
b)- Turk Ordusu daimiydi. (Kadın-erkek her an savaşa hazırdı.)
c)- Turk Ordusunun temeli ATLI askerlerden meydana geliyordu.