kısa Teravih Namazı Nasıl Kılınır,
Kısaca Teravih Namazı
Teravih Namazı kac rekattır

Teravih Namazı kılınışı

Teravih namazı yatsı namazından sonra kılınır. Yatsıdan once kılınması caiz değildir. Vitir namazı Ramazan ayında teravihten sonra kılınır. Teravihden once de kılınabilir.
Yirmi rek'at olan teravih namazı her iki rek'atın sonunda selÂm verilerek kılındığı gibi dort rek'atta bir selÂm verilerek de kılınır. Her iki durumda da namaza devam edilir ve yirmi rek'at tamamlanır.

İki Rek'atta Bir SelÂm Verilerek Teravihin Cemaatle Kılınışı:

Yatsı namazının farzı ve son sunneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır.
Namaz kıldıracak imam: "Niyet ettim Allah rızası icin teravih namazını kılmaya bana uyanlara imam oldum" diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp ellerini bağlar.
İmam'ın uydum imama" diyerek niyet eder ve imamın tekbirinden sonra "Allahu Ekber" diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar.
Bundan sonra imam ve cemaat gizlice "SubhÂneke"yi okur. Subhaneke'nin okunması bitince (Cemaat ayakta başka bir şey okumaz) imam gizlice Eûzu-Besmele acıktan fatiha ve bir sûre okur. Cemaatle birlikte rukû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rek'ata kalkılır.
Burada yine imam gizlice Besmele acıktan da fatiha ve bir sûre okuyup cemaatle birlikte rukû ve secdeleri yaparak oturulur.
Bu oturuşta imam ve cemaat "Ettehiyyatu AllÂhumme salli AllÂhumme bÂrik ile Rabben Âtina..." duasını okuyarak selÂm verirler. Boylece iki rek'at kılınmış olur.
Ayağa kalkılarak tarif ettiğimiz şekilde ikişer rek'at kılınmaya devam edilerek yirmi rek'at tamamlanır. Bundan sonra uc rek'atlı vitir namazı da cemaatle kılınır.

İki Rek'atte Bir SelÂm Verilerek Teravihin Tek Başına Kılınışı:

"Niyet ettim Allah rızası icin teravih namazını kılmaya" diyerek niyet edilir ve aynen sabah namazının iki rek'at sunneti gibi kılınır.
Yirmi rek'at tamamlanıncaya kadar ikişer rek'at kılmaya devam edilir teravih bitince de vitir namazı kılınır.

Dort Rek'atta Bir SelÂm Verilerek Teravihin Cemaatle Kılınışı:

Namazı kıldıracak imam ve cemaat yukarıda tarif ettiğimiz gibi niyet ederek iftitah tekbirini alır ve ellerini bağlar. İmam ve cemaat gizlice Subhaneke'yi okuduktan sonra (Cemaat başka birşey okumaz) imam gizlice Eûzu-Besmele acıktan fatiha ve bir sûre okuyup rukû ve secdeleri yaparak ikinci rek'ata kalkılır.
Burada imam gizlice Besmele'yi acıktan fatiha ve bir sûre okuyup rukû ve secdeleri yapar ve otururlar. İkinci rek'atın sonundaki bu ilk oturuşta imam ve cemaat "Ettehiyyatu AllÂhumme salli ve AllÂhumme barik" okur ve ucuncu rek'ata kalkarlar.
Ucuncu rek'atın başında hem imam hem de cemaat gizilce Subhaneke'yi okur. Sonra imam gizlice Eûzu-Besmele acıktan fatiha ve bir sure okur. Sonra rukû ve secdeleri yaparak dorduncu rek'ata kalkarlar.
İmam gizlice Besmele'yi acıktan da fatiha ve bir sure okuyarak yine rukû ve secdeler yapılıp oturulur.
Bu oturuşta da imam ve cemaat "Ettehiyyatu AllÂhume salli AllÂhumme barik Rabben Âtina...." okuduktan sonra selÂm verirler. Boylece teravih namazının ilk dort rek'atı kılınmış olur.
Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dorder rek'at kılınmaya devam edilerek yirmi rek'at tamamlanır.
Sonra da cemaatle vitir namazı kılınır.

Dort Rek'atta Bir SelÂm Verilerek Teravihin Tek Başına Kılınışı:

"Niyet ettim Allah rızası icin teravih namazını kılmaya" diye niyet edilir ve aynen ikindi namazının sunneti gibi kılınır. Aradaki fark sadece niyetin değişik olmasıdır. Boylece dorder rek'at kılınarak yirmi rek'at tamamlanır. Bunun peşinden de vitir namazı kılınır.