Hendek savaşı hakkında kısa bilgi
Mekkeli Muşrikler Uhud Muharebesi’nde kesin bir zafer kazanamamışlardı. Ayrıca Uhud Muharebesi’nden sonra Muslumanlar, Medine’nin doğusuna ve kuzeyine bazı seferler yaparak Mekke kervanlarının Mısır, Suriye ve Irak yolunu kapattırmışlardır. Mekkeli Muşrikler kendi birliklerinin yanı sıra, Ehabiş, Kinane, Tihame, Gatafan, Fezare, Beni Esed ve Necd kabilelerinden de paralı askerler aldılar. Onların harekete gectiğini haber alan Muslumanlar, oncelikle savaş icin strateji belirlediler. Buna gore acıkta savaşılmayacak, savunma savaşı verilecekti. Savunmayı kolaylaştırmak amacıyla Selman-ı Farisi’nin teklifiyle şehrin (Medine) bazı stratejik yerlerine hendekler kazılmasına karar verildi. Ayrıca kadın ve cocuklar da zarar gormemeleri icin şehirdeki bazı kulelere yerleştirildiler. Sel’ dağında karargah kuran Muslumanlar, kucuk gruplara ayrılarak hendeği korumaya ve muhtemel hendeği aşma girişimlerini engellemeye calıştılar. Bir iki girişim dışında Muşrikler hendeği aşmayı denemediler. Savaş karşılıklı ok atışlarıyla gecti. Yiyecek stoklarının tukenmesi ve kuşatmanın etkisiz kalması nedeniyle muşrikler, Beni Kurayza Yahudilerini savaşa katılmaları icin razı ettiler. Buna gore, Hz. Muhammed (s.a.s.)’e saldırmazlık sozu veren Beni Kurayzalılar, Muslumanları karadan vuracaklardı. Ancak durumu haber alan Hz. Muhammed (s.a.s.), bazı ufak birlikleri bu yone sevk etti. Bunu duyan Beni Kurayzalılar onemli bir girişimde bulunamadılar. Yalnızca bazı Yahudilerin, ailelerin bulundukları kulelere başarısız saldırma girişimleri oldu. Bunların birinde Hz. Muhammed (s.a.s.)’in halası Safiyye, kuleye tırmanan bir Yahudi’nin başını keserek diğer Yahudilerin onune attı. Muşriklerin kuşatması 23 gun surdu. Soğukların artması, hatta cıkan bir fırtınanın cadırlarını dağıtması sebebiyle Muşrikler, kuşatmayı kaldırdılar. Boylece Hendek Muharebesi muşrikler icin bir hezimet olarak tarihe gecti (5/627).
Hendek savaşı kısaca ozeti
Dini Bilgiler0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Hendek savaşı kısaca ozeti
-
13-09-2019, 09:43:39