namazda niyet
namazda niyet nasıl edilir
Niyet kalbe aittir. Bununla beraber kalb ile niyet yapıldıktan sonra dil ile de soylenmesi daha iyidir. Bir insan başlayacağı bir namaza, kalb ile niyet edip de dili ile bir şey soylemese, o namazı caiz olur. Fakat kalb ile niyet etmekle beraber " şu vaktin farzını veya sunnetini kılmaya niyet ettim " demesi, daha iyidir. Bu şekilde, hem kalb, hem de dil ile niyet edilmesi, sahih olan goruşe gore mustahabdır. Kalbden niyet olmaksızın dil ile yapılan niyet sahih değildir.
Farz namazlarla bayram ve vitir namazlarından bunları yerine getirirken hangi vakitler olduğunu belirlemek gerekir: "Bugunku sabah namazına" veya "Bugunku cuma namazına, bugunku vitir namazına, bugunku bayram namazına" diye niyet edilir. Yalnız farz namaza niyet etmek yeterli değildir. Boyle bir niyetle farz namazları tayin edilmiş olmaz. Fakat hangi namaz olduğu belirlenmeksizin vakit icinde: "Bu vaktin farzını kılmaya" diye niyet edilmesi kafi gelir. Rekatların sayısını anmaya gerek yoktur. Yalnız cuma namazı boyle değildir; onu vaktin farzı niyeti ile kılmak olmaz; cunku asıl vakit oğlenindir, cumanın değildir.
Nafile namazlara gelince: Bunlarda sadece namaza niyet etmek kafidir. Fakat şu vaktin ilk sunnetine veya son sunnetine niyet ettim, diye de kılınırlar. Bu namazların muekked veya gayri muekked olduklarını belirlemeye de gerek yoktur. Ancak teravih namazı icin: "Teravih namazını veya vaktin sunnetini kılmaya niyet ettim" demelidir, ihtiyat olan budur.
Cemaata yetişip de, imamın farzı mı, yoksa teravihi mi kıldığını bilmeyen kimse, farza niyet ederek imama uyar. Eğer imam farzı kılıyordu ise, uyanın da farzı sahih olur. Eğer imam teravih namazını kılıyordu ise, ona uyan o kimsenin namazı nafile yerine gecer. Yatsı namazından once teravih kılınamayacağı icin, teravih yerine gecmez.
namazda nasıl niyet edilir
Dini Bilgiler0 Mesaj
●38 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- namazda nasıl niyet edilir
-
13-09-2019, 09:42:21