komşularımıza karşı gorevlerimiz
insanın komşularına karşı sorumlulukları
Komşuluk ilişkileri nasıl olmalıdır? Komşular arası dengeyi nasıl gozetmeliyiz? Komşularımıza karşı gorevlerimiz nelerdir?


Komşularımıza karşı tatlı sozlu, guler yuzlu olmalı, onlarla karşılaştığımızda selamlaşmayı, hÂl hatır sormayı, neş'e ve kederlerini paylaşmayı ihmal etmemeliyiz.
Sağlık ve hastalıklarında, uzuntu ve sevincli anlarında, duğun ve bayramlarda kendilerini ziyaret etmek, onlardan biri vefat etmek, onlardan biri vefat ederse yakınlarına başsağlığı dilemek, kendilerine destek olmak, cenazenin kaldırılmasında yardımcı olmak, dÂvetlerini kabûl etmek, cocuklarını kendi cocuklarımız gibi sevmek, koruyup gozetmek de komşuluk gorevlerindendir.



Peygamberimiz: "Allah'a ve Âhiret gunune iman eden komşusuna iyilik etsin" (BuhÂrî, Edeb, 31; Muslim ImÂn, 74, 76, 77; Ibn MÂce, edeb, 4; DÂrimî, Et'ime, 11). "Allah katında dostların en iyisi arkadaşına, komşuların en iyisi de komşusuna en iyi davrananıdır" (BuhÂrî, Iman, 31; Tirmizî, Birr, 28) buyurmuştur.

Komşularımıza ikramda bulunmak d ahlÂkî gorevlerimizdendir. Rasûlullah (s.a.s): "Allah'a ve Âhiret gunune iman eden komşusuna ikramda bulunsun" demiştir. (BuhÂrî, Edeb, 31; Muslim, imÂn 74, 76, 77; Ibn MÂce, Edeb, 4), Yine Peygamber "Ya Eb Zerr! Corba pişirdiğin zaman suyunu coğalt ve komşularını da unutma," tavsiyesinde bulunmuş, ayrıca "Komşusu acken tok olarak yatan kimse bizden değildir" Muslim, iman, 74, Birr ve Sıla, 142; Ahmed b. Hanbel, 1,55) buyurmuştur.
5) Fakir ve muhtac komşuların yardımına koşmak, gerekirse onlara maddi yardımda bulunmak, odunc para vermek, calışabilecek durumda olanlara, gecimlerini sağlayacak bir iş sağlamak muslumanın gorevidir. Kimsesiz ve yaşlı komşularımızın, işlerini takip etmek, yapmak veya yaptırma da cok guzel bir davranıştır (bk. Ehû DÂvud, ZekÂt, 25; MÂlik, Muvatta, ZekÂt, 29; Ahmed b. Hanbel, Musned, III, 31, 40).
6) Komşuda olup bitenleri araştırmamak, ayıp ve kusurlarını ortaya cıkarmamak, bize karşı hatalı soz ve davranışlarda bulunmuşlarsa, onları anlayışla karşılayıp bağışlamak kendilerine dunya ve Âhiret işlerinde yol gosterici olmak da komşuluk gorevleri arasındadır. Kur'an-ı Kerim'de birbirinin kusurunu araştırmak ve başkasının gizli kalmış yanlarını ortaya cıkarmaya calışmak yasaklanmıştır (el-HucurÂt, 49/12).
7) Komşulara kotuluk yapmamak, zarar vermemek gerekir. Hz. Peygamber bunun onemini: "Komşusu, kotuluklerinden emin olamayan kişi iman etmiş olmaz" (BuhÂrî, Edeb, 29; Muslim, Iman, 73; Tirmizî, Kıyame, 60) ve "Allah'a ve Âhiret gunune iman eden komşusuna eziyet etmesin." (Muslim, iman, 73, 75) buyurarak muslumanlara komşu hakkının onemini belirtmiştir.