Şeytanı Duşman Bilmek
Şeytan sizin duşmanınızdır
Ey kardeşim!
İbadet ve kulluk yolunda insanın onune cıkan dunyalıklar ve dunya ehli kimselerden oluşan engelleri aştıktan sonra uzerine duşen, şeytanla savaşmak ve onu mağlup etmektir. İki sebeple bunu başarmak zorundasın:
1. Sebep: Şeytan apacık bir duşman ve saptırıcıdır. Onunla asla barış yapılamaz, hic ummadığın anda seni gafil avlamaya calışır. Şeytan ancak tam anlamıyla seni felakete suruklediğinde rahat eder. Oyleyse bu kadar tehlikeli ve uzlaşmaz duşmana karşı asla guven duyulamaz. Allah TealÂnın kitabındaki şu iki ayeti iyice duşunmelisin:
Ey Ademoğulları! Ben size şeytana tapmayın, o size apacık duşmandır, diye emretmedim mi? (YÂsin, 60)
Şeytan sizin duşmanınızdır, siz de onu duşman belleyin! (FÂtır, 6)
Bu ayetler insanı şeytana karşı son derece sakındırmakta ve uyanık olmaya cağırmaktadır.
2. Sebep: Şeytan yaratılışı gereği sana duşman ve seninle savaşacak yapıdadır. O, gecenin her anında, gunduzun her saniyesinde duşmanlık oklarını sana fırlatmakta olduğu halde, sen bunlardan gafil olursan acaba halin ne olur?
Sonra senin şoyle ozel bir durumun da var: Sen Allaha ibadet etmekte, davranış ve sozlerinle de insanları Allahın kapısına davet etmektesin. Bu ise şeytanın cabasına, arzusuna ve mesleğinin zıddına bir faaliyettir. Sen boyle yapmakla şeytanı hedef tahtasına koymaktasın. Şeytanı ofkelendirmekte, oyununu bozmakta ve yaptıklarını boşa cıkarmaktasın.
Buna karşılık elbette o da seni hedef tahtasına koyacak ve sana karşı tuzaklar kuracaktır. Seni saptırmaya calışacak, hatta seni tamamen helÂk edinceye kadar devam edecektir. Yaptıkların sebebiyle şeytan senden rahatsızlık duymakta, kendini guvende gormemektedir.
Kendisine karşı duşmanlık yapmayan, zıddına hareket etmeyen hatta kendisini tasdik eden kÂfirlere, sapıklara ve arzusuna uyanlara bile kotuluk yaparak felakete suruklemeye calışan şeytanın; kendisine savaş acmış, onunla mucadele eden, onu ofkelendiren birine karşı nasıl davranmasını bekliyorsun? Onun diğer insanlara karşı genel bir duşmanlığı var.
Ey ibadet ve ilim yoluna girmiş kişi, sana karşı şeytanın ozel bir duşmanlığı var! Senin durumun şeytan icin onemli. Ayrıca şeytanın sana karşı nefs ve heva gibi yardımcıları da var. Sana yaklaşacakları değişik sebepler, yollar ve kapıları var. Sen ise bunlardan gafilsin!
semerkand dergisi
Şeytanı Duşman Bilmek
Dini Bilgiler0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Şeytanı Duşman Bilmek
-
13-09-2019, 09:37:58