Kimlerle İstişare Edilir?
İstişare Şekli

Nihaî karar yetki ve sorumluluğunu taşıyan kişi veya kişiler, en doğru kararı verebilmek icin yapacakları istişarenin şeklini genellikle meselenin tesir sahasına gore belirler.

Eğer ortada topluluğun tamamını ilgilendiren bir durum varsa ilgili herkesin goruşu alınabilir. Hz. Peygamber s.a.v., Uhud oncesinde Medinede kalıp savunma savaşı yapmak, yahut Medine dışına cıkıp muşrikleri karşılamak alternatiflerini ordunun tamamıyla istişare etmiştir.

Boyle durumlarda cokluğu sebebiyle toplumun tamamının goruşunu almak mumkun değilse, o toplumu oluşturan birimlerin temsilcileriyle de goruşulebilir.

İstişare, topluluğun tamamıyla değil, konunun ehli olan bir veya birkac kişiyle de yapılabilir.

Efendimiz s.a.v., Hendek Savaşı sırasında Yahudilerle ittifak halinde olan Gatafanlılarla anlaşmak ve onları bu ittifaktan vazgecirmek icin Ensarın buyuklerinden Sad b. Muaz ve Sad b. Ubade ile istişare etmiştir.

İstişare, bu iş icin ozellikle oluşturulmuş bir heyet varsa, heyet uyelerinin bir araya gelmesiyle yapılabildiği gibi, karar sorumluluğu taşıyanların en doğru kararı almak uzere ilgili ve ehil kişilerle farklı zamanlarda tek tek goruşmesi suretiyle de yapılabilir.

Şekil usulleri maksat değil, maksadın gercekleşmesi icindir. Toplanmak, ozellikle bir mekan ve gundem belirlemek guzeldir, faydalıdır ama sadece bunları yerine getirmekle hayırlı bir istişare yapılmış olmaz.



Kimlerle İstişare Edilir?

İstişare herkesle değil, goruşulmesi gereken meselede ehil olanlarla yapılır. Ayrıca herkes hizmet veya cemaat adına istişare isteme hakkına sahip değildir. Bu hususta izinli olanlar ozellikle alt komisyon gibi calışacak istişare heyetlerine katılan kişilerde belli bazı nitelikleri gozetmek zorundadır. Buna gore, kendileriyle istişare edilecek kimselerin:

• İstişareye konu olan meselede bilgi, ehliyet ve tecrube sahibi,
• Akıllı, ferasetli, mantığı ve muha,kemesi sağlam,
• Takva sahibi, mustakim, salih ve guvenilir,
• Halim, sabırlı ve nezaketli
• İcinde bulunduğu hizmet veya hareketin gereğine ve onemine samimiyetle inanmış,
• Cimrilik, korkaklık, hırs, kibir, ofke gibi zaaflardan azade olmalarına dikkat edilmelidir.

semerkand dergisi