Herkes sevdiğiyle beraberdir

Bu, dunyada kimi seversen, ahirette onunla beraber olursun demektir.

Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:

Ehl-i sunnet Âlimlerini, buyuk zatları sevmek kurtuluş icin yeterlidir; fakat gercekten sevip sevmediği onemlidir. Gercekten seviyorsa, seven, sevdiğine itaat eder. Dinin emir ve yasaklarına hic uymadan, sadece seviyorum demek yalan olur. Eshab-ı kiramdan birinin cok uzulduğunu goren Peygamber efendimiz, ona nicin uzulduğunu sordu. O zat, (Ya Resulallah, benim hÂlim ne olacak, sizi cok sevmeme rağmen, bu anlattıklarınızı tam yapamıyorum) dedi. Ona, seviyorsa mesele kalmayacağını anlatmak icin, (El meru mea men ehabbe) buyurdu. Bu, dunyada kimi seversen, ahirette onunla beraber olursun demektir.

Uzume mu sozume mi?

Uftade hazretleri, bir kış gunu talebeleriyle dergÂhta sohbet ederken, (Taze uzum olsa da yesek... Kim gidip Cekirgedeki bağdan uzum toplar getirir?) buyurur. Mevsim kış, dışarıda diz boyu kar vardır. Talebeler, bu kışta, karda uzum olmaz ki Hocamıza bir şeyler oldu, istiğrak hali goruldu galiba, neyse birazdan gecer diye duşunurler. [İstiğrak, ilahî aşkla dunyayı unutup kendinden gecmek demektir.]

Bu arada, talebelerden Kadı Mahmud, (Bunun bir hikmeti vardır, bizim icin hocamızın sozu onemli) der. İzin isteyip Cekirgedeki bağa gider. Asmanın birini sarsar, karlar dokulduğunde, salkım salkım uzumleri gorur, bu hocamın kerameti diyerek, bir sepet uzum toplayıp dergÂha doner. Yolda gelirken de bir cukura duşer. Boğazına kadar su dolu bir cukurdur. Civarda kimse yoktur. Sepet ıslanmasın diye yukarıda tutup, Cenab-ı Hakka yalvarırken, cukurun başından bir ses gelir, (Ey Mahmud! Uzat elini de yukarı cekeyim) der. Başını kaldırdığında birisinin kendisine gulumsediğini gorur. Elini uzatır. Yukarı cıktığında, bir anda o kimseyi goremez olur. Yine sepeti omzuna alarak suratle, dergÂha gelir. Talebeler hayretler icinde uzumlere bakarken Uftade hazretleri, (Evlatlarım, biliyorum, bu mevsimde uzum olmaz. Maksadım uzum değil, benim sozume mi, yoksa uzume mi kıymet verdiğinizi anlamaktı. Uzume peki diyenler kaybederler, hic uzum bulamazlar. Sozumuze peki diyenler, bulsa da kazanırlar bulmasa da kazanırlar. Şunu unutmayın, dine hizmette, hocasına hizmette, cok sıkıntı olur. Arkadaşınızın cukura duşup, Hızırın kurtarması gibi... Cile coktur ama ecri de coktur.)

Boylece Kadı Mahmud, hocasının sozune kıymet verip, Kadı Mahmud iken Aziz Mahmud Hudai hazretleri oldu.