Nefis terbiyesi
Yar ile Şimdi Dr. Ahmet Cağıl..
Nefis terbiye olunca kotulukten hoşlanmaz oluyor. Mesela icki icmek, kumar oynamak istemiyor. Zinayı kotu goruyor; dunyanın en guzel kadınına donup bakmıyor. O zaman Muslumanlığı hakiki islÂm oluyor. Artık onun vucudunda İslÂmiyetten başka bir şey kalmıyor. Nefsi de teslim oluyor. İşte bu insanın İslÂmiyeti cok daha kıymetlidir. Nefsi... gunaha girip cıkanın ise Muslumanlığı alacalıdır.
SÂdÂt-ı kirÂm efendilerimiz, nefsimizi ıslah ederek bizi cok guzel makamlara getirmek istiyorlar. Bizim icin durmadan calışmaları, bize tovbe vermeleri, virdimizle, zikrimizle ilgilenmeleri hep bu yuzdendir. O mubarekler niye durmadan boyle zahmet cekiyorlar? Bir faydası oluyor mu bize? Olmasaydı zahmet cekmezlerdi. Senelerdir gidiyoruz; ayda bir, iki ayda bir, uc ayda bir durmadan gidiyoruz, tovbemizi tazeliyoruz, virdimizi, derdimizi soruyoruz. Biz gormuyoruz ama yavaş yavaş ic Âlemimizde değişiklikler oluyor. Bize değişikliğin farkını mahsus gostermiyorlar. Nakşibendîlikte usul boyledir.
İnsan kendisindeki manevi ilerlemenin ne olduğunu bilmemesi muride cok faydalıdır. Murid ilerlediğini anlarsa cok zarar goruyor. Onun icin mubarekler bildirmıyorlar. Bizim vazifemiz calışmaktır. Mesela tesbih cekenlerin onda dokuzunun kalbi calışır; ama kendisi bilmez.
Ben yıllardır cekiyorum hicbir şey hissetmiyorum, bu ne hal boyle? der. Virdini bırakmak ister, ben fayda gormuyorum zanneder. Hayır, oyle değil. İnsan kendi halini gorduğu zaman, ben bir şey oldum zannedebiliyor, daha yolu bitirmeden murşidden bağını koparabiliyor.
Bu defa şeytanın tuzaklarından, yolun tehlikelerinden tam manasıyla kendini kurtarmadan, murşidden ayrıldığı icin zarar goruyor. Sutten kesilmeden bebek anasından ayrılırsa ne olur? Diğer yiyecekleri tam olarak hazmedecek cağa gelmeden anne sutunden ayrı kalırsa ne olur? Cocuk beslenemez, olebilir. Onun icin bebeklerin sutten kesilme zamanı vardır değil mi?
Tasavvuf terbiyesinde de boyledir; her muridin sutten kesilme donemi olur. Muridin, manevi sutten kesilmesi icin belli bir derece pişmesi lazımdır ki sutten kesilsin. Murid manen yeterince yetişmeden bu sozkonusu olmaz. Aksi halde şeytan onu kendisine av yapar.
Yar ile Şimdi
Dr.Ahmet Cağıl