Hz. İbrahim Soyu
Hz. İbrahim Soyu Nedir
Hz. İbrahim Soyu Nerden Geliyor

Hz. İbrahim Soyu

Hz. İbrÂhîm (a.s)'m soyu, tarihcilerin belirttiğine gore; İbrÂhîm b. TÂreh b. NÂhûr b. SÂruğ b. Rau b. FÂlığ b. Âmir b. ŞÃ‚lıh b. Erfahşed[14] b. Sam b. Nuh ile bitmektedir. Hz. İbrÂhîm (a.s) ile Hz. Nûh (a.s) arasında 1000 seneden fazla bir zaman dilimi vardır.

Hz. İbrÂhîm (a.s)'m bu soyunu tarihciler Tevrat'tan aldıkları bilgilerle nakletmişlerdir.[15]

Gorulduğu uzere tarihciler, Hz. İbrÂhîm (a.s)'m babasının ismini "TÂreh" diye nakletmektedirler. Halbuki Kur'Ân-ı Kerîm'de, Hz. İbrÂhîm (a.s)'ın babasının ismi "Azer" diye gecmektedir.[16]

Kur'an'dan nakledilen bu haber guvenilmesi gerekli olan Sahîh bir haberdir.[17] Tarihcilerin, Hz. İbrÂhîm (a.s)'m babasının isminin "Tareh" olduğuna dair ileri surdukleri goruşu ise Tevrat'a dayanarak nakletmişlerdir. Tevrat ve İncil'de tahrif edildiğinden oturu muslumanlann yanında bu iki kaynağın başka goruşlerinde olduğu gibi bu goruşunde de bir sağlamlığı ve guvenilirliği yoktur. Cunku Tevrat ve İncil'den nakledilen goruşlerin bir dayanıklılığı yoktur.

Bu durum bazı tefsircilerin, tarihcilerin kervanı icerisinde gittiklerini gosteren garipsenecek durumlardan biridir. Cunku bazı tefsirciler, tarihcilere dayanarak, Hz. İbrahim (a.s)'ın babasının isminin "Tareh" olduğunu iddia etmişlerdir. Kur'an'da gecen "Azer" isminin ise, Hz. İbrÂhîm (a.s)'ın amcasının ismi olduğunu soylemişlerdir.

Buna gore tefsirciler, Kur'an'da gecen Hz. İbrÂhîm (a.s)'m babasının isminin "Azer" olduğuna dair nassı, -Hz. İbrÂhîm (a.s)'in peygamberlerin atası bir Peygamber olması vb. bir sebepten dolayı ve Hz. İbrÂhîm (a.s)'m muşrik bir babanın oğlu olduğunu def etmek icin/- te'vil etmişlerdir. Ustelik tefsirciler bu konuda buyuk bir caba sarfederek Hz. İbrÂhîm (a.s)'m babasının isminin "Azer" değil de "Tareh"olduğuna dair bircok deliller de getirmişlerdir. Halbuki Hz. İbrÂhîm (a.s)'ın muşrik bir babanın oğlu olması onun Allah katındaki makamına bir zarar getirmediği gibi şeref ve haysiyetini de azaltmaz. Cunku hidayet ancak Allah'ın eliyledir. Zira Allah, dilediğini sapıtır ve dilediğini de hidayete eriştirir. Cunku Allah, hidayete erecekleri en iyi bir şekilde bilir.

Buna bir ornek olması bakımından şoyle bir ornek verilebilir. Firavun'un karısı Asiye, mumine bir kadın,[18] Nuh'un oğlu Ken'an, kafir[19] ve Lûl'un karısı da kafir idi.[20] Bunların kafir olması, bu peygamberlerden hicbirinin şeref ve haysiyetine hicbir şekilde zarar vermediği gibi onların şeref ve haysiyet vb. ozellliklerini de azaltmaz!!

Halbuki Resulullah (sav), Hz. İbrÂhîm (a.s)'m babasının isminin "Azer" olduğunu bize haber vermiştir. Bu konudaki hadisi şerifi, Buharı şoyle rivayet etmiştir:

"Kıyamet gununde İbrÂhîm "babası Azer" ile (babasının) uzeri tozlu ve siyahlı bir haîde karşılaşacaktır. Bunun uzerine îbrÂhîm babasına:

Ben. sana (dunyadayken) bana asi olma demedim mi? Diyecek. Babası da, ona:

İşte bugun sana asi olmayacağım, diye cevap verecek. Bunun uzerine İbrÂhîm:

Ya Rabb! Sen bana insanlar diriltilecekleri gun beni rezil etmeyeceğini vaad etmiştin. Şimdi Allah'ın rahmetinden cok uzak olan babamın vaziyetinden daha cok utanmayı gerektirecek hangi rusvaylık olabilir? diyecek. Allah'da:

(Ya İbrÂhîm) Ben cenneti kafirlere haram kılmışımdır, buyuracak. Bundan sonra Yuce Allah tarafından:

Ya İbrÂhîm! Şu iki ayağının altındaki nedir? Denilir. Bunun uzerine İbrÂhîm. (ayağının altına) bakar ve ayaklan arasında kana bulanmış bir sırtlan gorur (ki İbrahim'in babası bu cirkin şekle cevrilmiştir) Bu cirkin manzara uzerine onun ayaklarından yakalanır ve ateşe (yani cehenneme) atılır.[21]

İşte bu hadisi şerif, Hz. îbrÂhîrn (a.s)'m babasının isminin "Azer" olduğunu gosteren bir delildir. Bu goruş, bunun dışındaki goruşe meylettirmeyen doğru olan goruştur.