Hz. İshak Peygamberin Hayatı
Hz. İshak Peygamber,
Hz. ishak'ın hayatı,
H Z . İSHAK A.S.
İbrahim (a.s)'in Hz. SÂre'den doğan ikinci oğlu.
Hz. SÂre'nin cocuğu olmadığı icin kocasına cariyesi Hacer'i hediye etmiştir. Hz. Hacer Hz. İsmail'i doğurunca, Hz. SÂre uzulmuştur. Hz. İbrahim yuz yirmi yasında Hz. SÂre doksan yasında iken Allah'ın bir lutfu ve mucizesi olarak İshÂk (a.s) doğmuştur (bk. HÂkim, Mustedrek, 11, 556).
Kur'an-ı Kerim'de bu olay soyle anlatılır: "And olsun ki, elcilerimiz İbrahim'e mujde ile gelip; "SelÂm", dediler. O da "SelÂm" dedi ve eğlenmeden gidip kızartılmış bir buzağı getirdi. Onların ellerinin buna uzanmadığını gorunce hoşlanmadı ve kalbine bir korku geldi. Onlar "korkma biz lût kavmine gonderildik" dediler. İbrahim'in ayakta duran zevcesi guldu. Biz de ona İshak'ı ardından da torunu YÂkub'u mujdeledik. Kadın "vay, kendim koca bir kari, su zevcimde bir ihtiyar iken ben mi doguracakmışım? Bu doğrusu pek şaşılacak bir iş" dedi. Melekler "ey evin hanımı. Allah'ın rahmeti ve bereketleri uzerinize olmuşken, nasıl Allah'ın isine şaşacaksın. O Hamid ve Meciddir" dediler (Hûd, 11 /73).
İshÂk (a.s)'in tarih kitaplarında anlatılan şemÂli şoyledir. Uzun boylu, kara gozlu, buğday benizli, yuzu guzel, konuşması duzgun, sacı, sakalı bembeyazdı. Siret ve sureti babası İbrahim (a.s)'a benzerdi (HÂkim, Mustedrek, 11, 557). Hz. İshÂk'ın Yakub ve 'Ays adında iki oğlu olmuştur. Yakub (a.s) daha guzel yuzlu, daha duzgun konuşmalı ve zarafet ve guzelliği daha cok olandı. Ays, Rumların yaşadığı bolgede ikamet etmişti (HÂkim, Mustedrek, l l, 557).
İshÂk (a.s) Kur'an-ı Kerim'de de ovulmuştur: "Ey Muhammed; guclu ve anlayışlı olan kullarımız İbrahim, İshÂk ve Yakub'u da an! Biz onları Âhret yurdunu duşunen samimi kimseler kıldık. Doğrusu onlar bizim yanımızda seckin, iyi kimselerdir" (SÂd, 38/45-47). İshÂk (a.s) babasının olumunden sonra Şam bolgesine peygamber olarak vazifelendirilmiş, Allah'u TeÂl onu seckin ve hayırlı bir insan eylemiştir.
"İbrahim'e Salihlerden bir peygamber olmak uzere de İshÂk'ı mujdeledik. Hem ona hem de İshÂk'a feyz ve bereketler verdik. Her ikisinin neslinden iyi hareket edeni de vardır, nefsine apacık zulmedeni de vardır" (es-SÂffÂt, 37/112, 113).
Hz. İshak rivayete gore yuz altmış yaşlarında bu gunku Filistin'in bulunduğu bolgede Kudus yakınlarında vefat etmiş, babası İbrahim (a.s)'in Mezradaki kabrinin yanına defnedilmiştir
Hz. İshak Peygamberin Hayatı
Dini Bilgiler0 Mesaj
●39 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Hz. İshak Peygamberin Hayatı
-
13-09-2019, 09:24:55