Hz Fatımanın Hayatı
Hz Fatımanın Yaşamı
Hz Fatıma (a.s), Hz. Resulullah (s.a.a)in Hz. Haticeden doğan kızıdır. Resulullah (s.a.a)in davete başlamasının beşinci yılı, Cemadiyul- Ahir ayının 20. Cuma gunu doğmuşlardır.
Manen mutevatir sayılabilecek hadisler gereğince Resulullah (s.a.a); Kim Fatımayı razı ederse beni razı etmiş, beni zarı eden de Allahı razı etmiştir. Kim Fatımayı gazaplandırırsa, beni gazaplandırmış, beni gazaplandıran da Allahı gazaplandırmıştır. diye buyurmuştur.
Bu hadis-i şerif bile Hz. Fatıma (a.s)ın gunahlardan masum olduğunu gostermekte ve Hz. Fatımanın rıza ve gazabının huccet olduğunu ispatlamaktadır. Hz. Peygamber (s.a.a) Hz. Fatımaya olan sevgisi vasfedilmeyecek derecedeydi. Resulullah (s.a.a); Fatıma benim bir parcamdır. diye buyurduğu, yola cıktığında Hz. Fatımanın evine uğradığı ve donduğunde de ilk uğradığı yerin Onun evi olduğu nakledilmiştir.
Gercekten Allah, siz Ehl-i Beyti her turlu ricsten (gunah ve kotuluklerden) temizlemeği irade etmiştir ayet-i kerimesi nazil olduğunda, Hz. Resulullahın Umm-u Selemenin evinde Hz. Aliyi, Hz. Fatımayı, Hz. Hasanı ve Hz. Huseyni kendi abası altına toplayarak; Allahım, şahit ol ki bunlar benim Ehl-i Beytimdir buyurduğu ve bunun uzerine Umm-u Selemenin de; Ben de Ehl-i Beytten miyim? diye sorduğunu ve Hz Resulullah (s.a.a)in; Senin de makamın yucedir, ama Ehl-i Beytten değilsin buyurduğu muşterek hadislerce nakledilmiştir.
Hz. Fatıma (a.s), Hz. Alinin eşidir. Resulullah (s.a.a); Ali olmasaydı Fatımaya eş bulunmazdı. diye buyurmuştur. Hz. Alinin savaş meydanlarındaki cihadına en buyuk yardımcı Hz. Fatıma idi. Hz. Fatıma (a.s) eşinin evde bulunduğu ve bulunmadığı donemlerde evi en guzel şekilde idare eder ve eşinin rızasını kazanırdı. Hz. Fatıma (a.s), Hz. Hasan ve Hz. Huseyn gibi İmamların annesidir. Cennetin genclerinin efendileri olan Hz. Hasan ve Hz. Huseynnin butun guzel hasletleri, annelerinin sahip olduğu ahlaki erdemleri yansıtan bir ayna olarak gorulmelidir.
Hz. Fatıma (a.s)ın zuht ve ibadetine gelince, bir cok geceleri ibadetle gecirdiği nakledilir. Her namazdan sonra okunması sunnet olan Fatımatuz-Zehraya Resulullah tarafından bir hediye olarak oğretilen Fatımatuz-Zehra Tesbihatı (34 defa Allah-u Ekber,33 defa Elhamdulillah, 33 defa Subhanallah ) O Hazretin ibadetteki yuce makamına bir işarettir.
Hz. Fatımanın mubarek omru 18 sene gibi cok kısa bir sure olmasına rağmen ilimdeki makamı o dereceye varmıştır ki Kurannın tefsiriyle ilgili buyurukları Hz. Ali (a.s) tarafından kaleme alınmış, bu yolla meydana gelen kitap Ehl-i Beyt İmamlarının ilmi kaynaklarından biri olmuştur. Boylece o Hazret sonradan gelen İmamlar icin bir muallime sayılmalıdır.
Hz.Fatıma (a.s) Resulullah (s.a.a)ten sonra cok kısa bir sure yaşamıştır. Bu sure bazı nakillere gore, altı ay bazısına gore de 95 veya 100 gundur.
Hz. Fatıma (a.s) Medinede vefat etti ve vasiyeti uzerine geceleyin gizlice defnedildi; bu yuzden o Hazretin kabrinin yeri şimdiye kadar gizli kalmıştır.
alıntı
Hz Fatımanın Hayatı
Dini Bilgiler0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Hz Fatımanın Hayatı
-
13-09-2019, 09:19:28