SEYYİD ABDULHAKİM BİLVÂNİSÎ (k.s)
Seyyid Abdulhakim, 10 Zilhicce 1322 (15 Şubat 1905) Perşembe gunu doğmuştur. Babası Seyyid Muhammed BilvÂnisî, Seyyid Abdulhakimin gobeğini buyuk bir fıkıh Âlimi olsun diye BÂsûrî adlı fıkıh kitabı uzerinde kesmiştir.265
Seyyid Muhammed (k.s) Bitlisin Baykan ilcesi BilvÂnis koyundendi. Sevgili Peygamberimizin (s.a.v) torunlarından olduğu icin kendisine Seyyid, BilvÂnis koyunde yaşadığı icin de BilvÂnisî, soyu Peygamberimizin torunu Hz. Huseyin Efendimize (r.a) dayandığı icin de Huseynî deniliyordu.
Seyyid Muhammed, Hazret DiyÂeddinin halifesi idi, fakat o bunun gizlenmesini isteyerek murşidinden şu istirhamda bulundu:
Efendim! Siz hayatta iken murşid olarak gorev yapmak, bana cok ağır geliyor. Beni mazur gormenizi istirham ediyorum. Saadetli omrunuz devam ettiği sure icinde bu fakir, sizin dizinizin dibinde kalmak istiyor, ne olur mÂneviyat Âleminde bana verilen bu nimeti gizleyin. Siz yaşadıkca benim halife olduğumu kimse bilmesin.
Hazret bu istirhamı kabul etti.
Seyyid Muhammed BilvÂnisî hazretleri, murşidi Muhammed DiyÂeddin hazretlerinden once vefat etti. Murşidi hayatta olduğu sure icinde kimse onun kÂmil bir murşid olduğunu anlayamadı. Vefat ettiği gun murşidi, muridlerine şoyle dedi:
Allaha yemin ederim ki, bu memlekette Seyyid Muhammed BilvÂnisî gibi kÂmil bir velî gormedim. Sizler onu sakın zamanımızın bazı Âlimleri ile karıştırmayın. Siz hic kendisine murşid olma hakkı verildiği halde, ustadı hayatta olduğu sure icinde bunun saklanmasını isteyen tevazu sahibi birini gordunuz mu? Kendisi, bizim halifemiz olduğu halde bu mÂnevî derecesinin gizli kalmasını istemişti.
Seyyid Muhammed Nurşinde kurulan bu sohbet meclislerine gidip gelirken oğlu Abdulhakimi de yanında getirir, onun da Nurşin DergÂhı ve Medresesinden istifade etmesini sağlardı. Abdulhakim de o sohbet meclisinin mÂneviyatından doyasıya teneffus ederdi.
Seyyid Muhammed BilvÂnisî hazretlerinin, oğlu Abdulhakimi Nurşine henuz ucuncu getirişiydi. Muhammed DiyÂeddin, halifesi Seyyid Muhammed BilvÂnisî hazretlerinin yanındaki cocuğun kim olduğunu sordu. Sûfîler,
BilvÂnisli Seyyid Marufun torunu, Seyyid Muhammedin oğludur; adı Abdulhakimdir dediler. Hazret,
Bu cocuk, gelecekte buyuk bir zat olacaktır buyurdu.
Uc nesil bir aradaydı. Dede Seyyid Marûf, baba Seyyid Muhammed ve torun Seyyid Abdulhakim...266
Seyyid Muhammed BilvÂnisî hazretleri SiyÂnuste vefat edince Abdulhakimin yetişmesini dedesi Seyyid Marûf hazretleri ustlendi. Seyyid Abdulhakim ay yuzluydu, nurÂnî bir cehresi vardı. İlmiyle, ahlÂkıyla tertemiz bir soydan geldiği her halinden belli oluyordu. Henuz vefat etmeden once KurÂn-ı Kerîmi babasından oğrenmişti.
Cocuk denecek yaşlarda uc yıl SiyÂnusteki medresede temel İslÂmî dersler almıştı. Fethullah VerkÂnisî hazretlerinin koyu VerkÂniste iki yıl okumuş, bu arada Seyda-i TÂhî hazretlerinin halifesi Şeyh AbdulkahhÂr hazretlerinin de dikkatini cekmiş ve duasını almıştı. Nurşinde ise tam yedi yıl İslÂmî ilimleri tahsil etti. Arboda uc yıl okudu.
Babası Seyyid Muhammed BilvÂnisî ile ilk murşidi Muhammed DiyÂeddin hazretleri başta olmak uzere Şeyh Muhammed Arbovî, Molla ZÂhir ve Hazretin halifelerinden Molla Muhammed Emin (Molla Mezin), MevlÂn Mahmud Zokaydî, MevlÂn Muhammed Selimî HizÂnî hazretleri gibi pek cok Âlim ve velîden zÂhir ve bÂtın ilimlerini oğrendi.