Kuran'da adı gecen hayvanlar
Kur'an-ı Kerim'de adı gecen hayvanlar
Hayvanlardan yuk taşıyan ve (yunlerinden, tuylerinden) doşek yapılanları da (yaratan O'dur) Allah'ın size rızık olarak verdiklerinden yiyin ve şeytanın adımlarına uymayın Cunku o, sizin icin apacık bir duşmandır (Enam Suresi, 142)
Ve hayvanları da yarattı; sizin icin onlarda ısınma ve yararlar vardır ve onlardan yemektesiniz (Nahl Suresi, 5)
Sizin icin hayvanlarda da elbette ibretler vardır, size onların karınlarındaki fers (yarı sindirilmişgıdalar) ile kan arasından, icenlerin boğazından kolaylıkla kayan dupduru bir sut icirmekteyiz (Nahl Suresi, 66)
Vahşi Hayvanlar
Vahşi-hayvanlar, toplandığı zaman, (Tekvir Suresi, 5)
Buzağı
Hani Musa ile kırk gece icin sozleşmiştik Ama sonra siz, onun arkasından buzağıyı (tanrı) edinmişve (boylece) zalimler olmuştunuz (Bakara Suresi, 51)
Hani Musa, kavmine: "Ey kavmim, gercekten siz, buzağıyı (tanrı) edinmekle kendinize zulmettiniz Hemen, kusursuzca yaratan (gercek ilah)ınıza tevbe edip nefislerinizi oldurun: bu, Yaratıcınız katında sizin icin daha hayırlıdır" demişti Bunun uzerine (Allah) tevbelerinizi kabul etti Şuphesiz O tevbeleri kabul edendir, esirgeyendir (Bakara Suresi, 54)
Boylece onlara boğuren bir buzağı heykeli dokup cıkardı, "İşte, sizin ve ilahınız, Musa'nın ilahı budur; fakat (Musa) unuttu" dediler (Taha Suresi, 88)
Hemen (onlara) sezdirmeden ailesine gidip, cok gecmeden semiz bir buzağı ile (geri) geldi (Zariyat Suresi, 26)
Davar
İnsanlardan, hayvanlardan ve davarlardan da renkleri boyle değişik olanlar vardır Kulları icinde ise Allah'tan ancak alim olanlar 'icleri titreyerek-korkar' Şuphesiz Allah, ustun ve guclu olandır, bağışlayandır (Fatır Suresi, 28)
Sizi tek bir nefisten yarattı, sonra ondan kendi eşini var etti ve sizin icin davarlardan sekiz cift indirdi Sizi annelerinizin karınlarında, uc karanlık icinde, bir yaratılıştan sonra (bir başka) yaratılışa (donuşturup) yaratmaktadır İşte Rabbiniz olan Allah budur, mulk O'nundur O'ndan başka ilah yoktur Buna rağmen nasıl cevriliyorsunuz? (Zumer Suresi, 6)
O, goklerin ve yerin yaratıcısıdır Size kendi nefislerinizden eşler, davarlardan da ciftler var etti Sizleri bu tarzda turetip-yayıyor O'nun benzeri gibi olan hicbir şey yoktur O, işitendir, gorendir (Şura Suresi, 11)
İnek
(Bunun uzerine Musa, "Rabbim) diyor ki: O, yeri surmek ve ekini sulamak icin boyunduruğa alınmayan, salma ve alacası olmayan bir inektir" dedi (O zaman): "Şimdi gerceği getirdin" dediler Boylece ineği kestiler; ama neredeyse (bunu) yapmayacaklardı (Bakara Suresi, 71)
Hukumdar:" Ben (ruyamda) yedi besili inek goruyorum, onları yedi zayıf inek yiyor; bir de yedi yeşil başak ve diğerleri ise kupkuru Ey onde gelen (kahin-bilginler,) eğer ruya yorumluyorsanız benim bu ruyamı cozuverin" dedi (Yusuf Suresi, 43)
Sığır
Hani Musa kavmine: "Allah, muhakkak sizin bir sığır kesmenizi emrediyor" demişti "Bizi alaya mı alıyorsun?" dediler (Musa) "Cahillerden olmaktan Allah'a sığınırım" dedi (Bakara Suresi, 67)
Andolsun, Musa size apacık belgelerle geldi Sonra siz onun arkasından buzağıyı (tanrı) edindiniz işte siz (boyle) zalimlersiniz Hani sizden misak almışve Tur'u ustunuze yukseltmiştik (ve): "Size verdiğimize (Kitaba) sımsıkı sarılın ve dinleyin" (demiştik) Demişlerdi ki: "Dinledik ve başkaldırdık" İnkÂrları yuzunden buzağı (tutkusu) kalplerine sindirilmişti De ki: "İnanıyorsanız, inancınız size ne kotu şey emrediyor?" (Bakara Suresi, 92-93)
Koyun
"Bu benim kardeşimdir, doksan dokuz koyunu vardır, benimse bir tek koyunum var Buna rağmen "Onu da benim payıma (koyunlarıma) kat" dedi ve bana, konuşmada ustun geldi" (Davud) Dedi ki: "Andolsun senin koyununu, kendi koyunlarına (katmak) istemekle sana zulmetmiştir Doğrusu, (emek ve mali guclerini) birleştirip katan (ortak)lardan coğu, birbirlerine karşı tecavuz ederler; ancak iman edip salih amellerde bulunanlar başka Onlar da ne kadar azdır" Davud, gercekten bizim onu imtihan ettiğimizi sandı, boylece Rabbinden bağışlanma diledi ve ruku ederek yere kapandı ve (bize gonulden) yonelip-dondu (Sad Suresi, 23-24)
Domuz (Eti)
O, size oluyu (leşi)- kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilmişolan (hayvan)ı kesin olarak haram kıldı Fakat kim kacınılmaz olarak muhtac kalırsa, taşkınlık yapmamak ve haddi aşmamak şartıyla (olmeyecek oranda yiyebilir), ona bir gunah yoktur Gercekten Allah, bağışlayandır, esirgeyendir (Bakara Suresi, 173)
Olu eti, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına kesilen, boğulmuş, vurulmuş, yuksek bir yerden duşmuş, boynuzlanmışyırtıcı hayvan tarafından yenmiş, -(henuz canlıyken yetişip) kestikleriniz haric,- dikili taşlar uzerine boğazlanan (hayvanlar) ve fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı Bunlar fısktır (gunahla yoldan sapmadır) Bugun inkÂra sapanlar, sizin dininizden (dininizi yıkmaktan) umut kesmişlerdir Bugun size dininizi kemale erdirdim, uzerinizdeki nimetimi tamamladım ve size din olarak islam'ı secip-beğendim Kim 'şiddetli bir aclıkta kacınılmaz bir ihtiyacla karşı karşıya kalırsa' -gunaha eğilim gostermeksizin- (bu haram saydıklarımızdan yetecek kadar yiyebilir) Cunku Allah bağışlayandır, esirgeyendir (Maide Suresi, 3)
Eşek
"Yuruyuşunde orta bir yol tut, sesinden de (yuksek perdeleri) eksilt Cunku, seslerin en cirkin olanı gercekten eşeklerin sesidir" (Lokman Suresi, 19)
Yaban Eşeği
Sanki onlar, urkmuşyaban eşekleri gibidirler; (Muddesir Suresi, 50)
At
Kadınlara, oğullara, kantar kantar yığılmışaltın ve gumuşe, salma guzel atlara, hayvanlara ve ekinlere duyulan tutkulu şehvet insanlara 'suslu ve cekici' kılındı Bunlar, dunya hayatının ****ıdır Asıl varılacak guzel yer Allah katında olandır (Al-i İmran Suresi, 14)
Onlara karşı gucunuzun yettiği kadar kuvvet ve besili atlar hazırlayın Bununla, Allah'ın duşmanı ve sizin duşmanınızı ve bunların dışında sizin bilmeyip Allah'ın bildiği diğer (duşmanları) korkutup-caydırasınız Allah yolunda her ne infak ederseniz, size 'eksiksiz olarak odenir' ve siz haksızlığa uğratılmazsınız (Enfal Suresi, 60)
Hani ona akşama yakın, bir ayağını tırnağı ustune diken, obur uc ayağıyla toprağı kazıyan, yağız atlar sunulmuştu O da demişti ki: "Gercekten ben, mal (veya at) sevgisini Rabbimi zikretmekten dolayı tercih ettim" Sonunda bu atlar (koştular ve toz) perdesinin arkasına saklandılar (Sad Suresi, 31-32)
Onlardan Allah'ın elcisine verdiği "fey'e" gelince, ki siz buna karşı (bunu elde etmek icin) ne at, ne deve surdunuz Ancak Allah, elcilerini dilediklerinin ustune musallat kılar Allah, herşeye guc yetirendir (Haşr Suresi, 6)
Soluk soluğa koşan (at)lara andolsun, (Tırnaklarıyla) Ateşsacanlara, (Adiyat Suresi, 1-2)
At, Katır, Merkep
Onlara binmeniz ve sus icin atları, katırları ve merkebleri (yarattı) Ve daha sizlerin bilmediğiniz neleri yaratmaktadır? (Nahl Suresi, 8)
Deve
Dedi ki: "işte, bu bir dişi devedir; su icme hakkı (bir gun) onun, belli bir gunun su icme hakkı da sizindir" (Şuara Suresi, 155)
Ustelik 'ictikce susayan hasta develerin' icişi gibi iceceksiniz (Vakıa Suresi, 55)
Onlardan Allah'ın elcisine verdiği "fey'e" gelince, ki siz buna karşı (bunu elde etmek icin) ne at, ne deve surdunuz Ancak Allah, elcilerini dilediklerinin ustune musallat kılar Allah, herşeye guc yetirendir (Haşr Suresi, 6)
Her biri, sanki sapsarı erkek deve suruleri gibidir (Murselat Suresi, 33)
Gebe develer, kendi başına terkedildiği zaman, (Tekvir Suresi, 4)
Bakmıyorlar mı o deveye; nasıl yaratıldı? (Gaşiye Suresi, 17)
Allah'ın elcisi onlara dedi ki: "Allah'ın (deneme icin size gonderdiği) devesine ve onun su icme-sırasına dikkat edin" Fakat, onu yalanladılar, deveyi yere yıkıp oldurduler Rableri de gunahları dolayısıyla 'onları yerle bir etti, kırıp gecirdi'; orasını da dumduz etti (Şems Suresi, 13-14)
Kuş
İsrailoğullarına elci kılacak (O, israiloğullarına şoyle diyecek "Gercek şu, ben size Rabbinizden bir ayetle geldim Ben size camurdan kuşbiciminde bir şey oluşturur, icine ufururum, o da hemencecik Allah'ın izniyle kuşoluverir Ve Allah'ın izniyle doğuştan kor olanı, alaca hastalığına tutulanı iyileştirir ve oluyu diriltirim Yediklerinizi ve biriktirdiklerinizi size haber veririm Şuphesiz, eğer inanmışsanız bunda sizin icin kesin bir ayet vardır" (Al-i İmran Suresi, 49)
Allah şoyle diyecek: "Ey Meryemoğlu İsa, sana ve annene olan nimetimi hatırla Ben seni Ruhu'l-Kudus ile destekledim, beşikte iken de, yetişkin iken de insanlarla konuşuyordun Sana kitabı, hikmeti, Tevrat'ı ve incil'i oğrettim İznimle camurdan kuşbiciminde (bir şeyi) oluşturuyordun da (yine) iznimle ona ufurduğunde bir kuşoluveriyordu Doğuştan kor olanı, alacalıyı iznimle iyileştiriyordun, (yine) benim iznimle oluleri (hayata) cıkarıyordun İsrailoğullarına apacık belgelerle geldiğinde onlardan inkÂra sapanlar, "şuphesiz bu apacık bir sihirdir" demişlerdi (de) israiloğullarını senden geri puskurtmuştum" (Maide Suresi, 110)
Yeryuzunde hicbir canlı ve iki kanadıyla ucan hicbir kuşyoktur ki, sizin gibi ummetler olmasın Biz Kitap'ta hicbir şeyi noksan bırakmadık, sonra onlar Rablerine toplanacaklardır (Enam Suresi, 38)
Gormedin mi ki, goklerde ve yerde olanlar ve dizi dizi ucan kuşlar, gercekten Allah'ı tesbih etmektedir Her biri, kendi duasını ve tesbihini şuphesiz bilmiştir Allah, onların işlediklerini bilendir (Nur Suresi, 41)
Andolsun, biz Davud'a tarafımızdan bir fazl (ustunluk) verdik "Ey dağlar, onunla birlikte (Beni tesbih edip) yankıyla ses verin" (dedik) ve kuşlara da (aynısını emrettik) Ve ona demiri yumuşattık (Sebe Suresi, 10)
Ve toplanıp gelen kuşları da Hepsi onunla (Allah'ı tesbih etmede uyum icinde) yonelip-donmekte olanlar idi (Sad Suresi, 19)
Canlarının cektiği kuşeti (Vakıa Suresi, 21)
Onlar, ustlerinde dizi dizi kanat acıp kapayarak ucan kuşları gormuyorlar mı? Onları Rahman (olan Allah')tan başkası (boşlukta) tutmuyor Şuphesiz O, herşeyi hakkıyla gorendir (Mulk Suresi, 19)
Ebabil Kuşu
Onların uzerine ebabil (suru suru) kuşlarını gonderdi (Fil Suresi, 3)
Karga
Derken, Allah, ona, yeri eşiyerek kardeşinin cesedini nasıl gomeceğini gosteren bir karga gonderdi "Bana yazıklar olsun" dedi "Şu karga kadar olup da kardeşimin cesedini gommekten aciz miyim?" Artık o, pişman olmuştu (Maide Suresi, 31)
Bıldırcın
Bulutları uzerinize golge kıldık ve size kudret helvası ve bıldırcın indirdik Size rızık olarak verdiklerimizin temizinden yiyin (dedik) Onlar bize zulmetmediler, ancak kendi nefislerine zulmettiler (Bakara Suresi, 57)
Biz onları (israiloğullarını) ayrı ayrı oymaklar olarak on iki topluluk (ummet) olarak ayırdık Kavmi kendisinden su istediğinde Musa'ya: "Asan'la taşa vur" diye vahyettik Ondan on iki pınar sızıp-fışkırdı; boylece her bir insan- topluluğu su iceceği yeri oğrenmişoldu Uzerlerine bulutla golge cektik ve onlara kudret helvası ile bıldırcın indirdik (Sonra da şoyle dedik "Size rızık olarak verdiklerimizin temiz olanlarından yiyin" Onlar bize zulmetmedi, ancak kendi nefislerine zulmediyorlardı (Araf Suresi, 160)
Ey israiloğulları, andolsun, sizi duşmanlarınızdan kurtardık Tur'un sağ yanında sizinle vaadleştik ve uzerinize kudret helvasıyla bıldırcın indirdik (Taha Suresi, 80)
Balık
Boylece ikisi, iki (deniz)in birleştiği yere ulaşınca balıklarını unutuverdiler; (balık) denizde bir akıntıya doğru (veya bir menfez bulup) kendi yolunu tuttu (Kehf Suresi, 61)
(Genc-yardımcısı) Dedi ki: "Gordun mu, kayaya sığındığımızda, ben balığı unuttum Onu hatırlamamı şeytan'dan başkası bana unutturmadı; o da şaşılacak tarzda denizde kendi yolunu tuttu" (Kehf Suresi, 63)
Balık sahibi (Yunus'u da); hani o, kızmışvaziyette gitmişti ki; bundan dolayı kendisini sıkıntıya duşurmeyeceğimizi sanmıştı (Balığın karnındaki) Karanlıklar icinde: "Senden başka ilah yoktur, sen yucesin, gercekten ben zulmedenlerden oldum" diye cağrıda bulunmuştu (Enbiya Suresi, 87)
Derken onu balık yutmuştu, oysa o kınanmıştı (Saffat Suresi, 142)
Arslan
Sanki onlar, urkmuşyaban eşekleri gibidirler; arslandan korkup-kacmışlar (Muddesir Suresi, 50-51)
Fil
Rabbinin fil sahiplerine neler yaptığını gormedin mi? (Fil Suresi, 1)
Sivrisinek
Şuphesiz Allah, bir sivrisineği de, ondan ustun olanı da, (herhangi bir şeyi) ornek vermekten cekinmez Boylece iman edenler, kuşkusuz bunun Rablerinden gelen bir gercek olduğunu bilirler; inkar edenler ise, "Allah, bu ornekle neyi amaclamış?" derler (Oysa Allah,) Bununla bircoğunu saptırır, bircoğunu da hidayete erdirir Ancak O, fasıklardan başkasını saptırmaz (Bakara Suresi, 26)
Arı
Rabbin bal arısına vahyetti: Dağlarda, ağaclarda ve onların kurdukları cardaklarda kendine evler edin Sonra meyvelerin tumunden ye, boylece Rabbinin sana kolaylaştırdığı yollarda yuru-ucuver Onların karınlarından turlu renklerde şerbetler cıkar, onda insanlar icin bir şifa vardır Şuphesiz duşunen bir topluluk icin gercekten bunda bir ayet vardır (Nahl Suresi, 68-69)
Cekirge
Gozleri 'zillet ve dehşetten duşmuşolarak', sanki 'yayılan' cekirgeler gibi kabirlerinden cıkarlar (Kamer Suresi, 7)
Bunun uzerine, ayrı ayrı mucizeler (ayetler) olarak uzerlerine tufan, cekirge, buğday guvesi, kurbağa ve kan musallat kıldık Yine buyukluk tasladılar ve suclu-gunahkar bir kavim oldular (Araf Suresi, 133)
Orumcek
Allah'ın dışında başka veliler edinenlerin orneği, kendine ev edinen orumcek orneğine benzer Gercek şu ki, evlerin en dayanıksız olanı orumcek evidir; bir bilselerdi (Ankebut Suresi, 41)
Kuran'da Bahsi Gecen Hayvanlar
Dini Bilgiler0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Kuran'da Bahsi Gecen Hayvanlar
-
13-09-2019, 09:16:22