Hz.Ademin Yaratılışı
Hz.Ademin Yaratılışı Hakkında Bilgiler
Hz.Ademin ve Yaratılışı
Hz.Ademin Yaratılışı
Yuce Allah Âdem (a.s)'ı topraktan yaratmış ve ona ruhundan ufleyerek can vermiştir. Boylece insan fizik varlığı ile dunya hayatına, ruh yonuyle ise mÂn Âlemine uyum sağlayabilecek bir guce sahip kılınmıştır. Kendisine verilen akıl, irade, hafıza, sabır, gazap gibi duygu ve yeteneklerle yuce Allah'ın ozel onem verdiği bir varlık olmuştur.
Nitekim Kur'an-ı Kerim'de Yuce Allah'ın ilk insan tasarımı şoyle acıklanır: "Bir zamanlar, Rabbin meleklere: "Ben yeryuzunde bir halife yaratacağım" demişti. Melekler: "Orada bozgunculuk yapacak ve kan dokecek birisini mi yaratacaksın?. Oysa biz seni overek tesbih ediyor ve butun eksik sıfatlardan tenzih ediyoruz." dediler. Allah da onlara: "Şuphesiz ki ben sizin bilmediklerinizi bilirim" dedi." (el-Bakara, 2/30)
Âyetteki "halîfe" sozcuğu hılÂfet kokunden ism-i fÂil olup, sonundaki bitişik "te" harfi, anlamı guclendirmek icin eklenmiştir. Halîfe; başkasının yerini tutarak ve onu temsil etmek uzere gorev ustlenen kimse demektir. (el-KettÂni, et-Terûtibu'l-İdÂriyye, I, 2; Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'an Dili, İstanbul t.y, I, 259; el-İsfehÂnî, el-MufredÂt fî Garîbi'l-Kur'Ân, İstanbul 1986, s.223; bk. el-En'Âm, 6/135) Hz. Peygamber'den sonra gelen ve onun makamını işgal ederek İslÂm toplumunu yoneten devlet başkanlarına da bu unvan verilmiştir.
Hz.Ademin Yaratılışı
Dini Bilgiler0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Hz.Ademin Yaratılışı
-
13-09-2019, 09:15:40