Peygamberimizin Hadis-i Şeriflerinden Bazıları

“İmĂ‚n, Allah’a ve meleklere ve kitĂ‚blara ve peygamberlere ve kıyĂ‚met gunune ve hayrın şerrin Allah’ın takdiri ile, dilemesi ile olduklarına inanmakdır.”
“Muslumanlık beş şey uzerine kurulmuştur. Birincisi, Allahu teĂ‚lĂ‚ya ve Muhammed aleyhisselĂ‚mın O’nun Peygamberi olduğuna inanmak, ikincisi, her gun beş vakit namaz kılmak, ucuncusu senede bir kerre malın kırkda birini musluman olan fakirlere, zekĂ‚t vermek, dorduncusu Ramazan-ı şerîf ayında her gun oruc tutmak, beşincisi, Mekke-i mukerreme’ye giderek omrunde bir kere hac etmek.”

“Allah’ın kitabında ve benim sunnnetimde bulamadıklarınızı EshĂ‚bımın sozlerinden alınız. EshĂ‚bım gokteki yıldızlar gibidir. Hangisine uyarsanız, hidĂ‚yete kavuşursunuz. EshĂ‚bımın birbirinden ayrılıkları rahmettir.”

“EshĂ‚bımı incitmekte Allahu teĂ‚lĂ‚dan korkunuz. Benden sonra, onları kotu bilmeyiniz. Onları seven beni sevdiği icin sever. Onlara duşmanlık eden, bana duşmanlık etmiş olur. Onları inciten beni incitendir. Beni inciten de Allahu teĂ‚lĂ‚ya eziyyet etmiş olur ki, buna azĂ‚b eder.”

“Benî İsrĂ‚il, yetmişbir fırkaya ayrılmıştı. Bunlardan yetmişi Cehenneme gidip, ancak bir fırkası kurtulmuştur. NĂ‚sĂ‚ra da yetmişiki fırkaya ayrılmıştı. Yetmişbiri Cehenneme gitmiştir. Bir zaman sonra benim ummetim de yetmişuc kısma ayrılır. Bunlardan yetmişikisi Cehenneme gidip, yalnız bir fırkası kurtulur.” EshĂ‚b-ı kirĂ‚m bu fırkanın kimler olduğunu sorduk da, “Cehennemden kurtulan fırka, benim ve EshĂ‚bımın gittiği yolda gidenlerdir.”

“Allahu teĂ‚lĂ‚ size namazı, orucu, zekĂ‚tı farz ettiği gibi, Ebû Bekri, Omer’i, Osman’ı ve Ali’yi sevmeyi de farz eyledi.”

Ali (radıyallahu anh) dedi ki, Resûlullah (sallĂ‚llĂ‚hu aleyhi ve sellem) bana buyurdu ki: “Benden sonra halîfe Ebû Bekir olacaktır. Ondan sonra Omer, ondan sonra Osman, ondan sonra da sen (radıyallahu anh) olacaksın.”

“Once inen kitĂ‚blar, bir harf, yani kelime idi ve bir şeyi bildirirlerdi. Kur’Ă‚n-ı kerîm yedi harf uzerine nazil oldu. Yedi Şey bildirilmektedir: Zecr, emir, helĂ‚l, harĂ‚m, muhkem, muteşabih ve misĂ‚ller. Bunlardan helĂ‚li helĂ‚l biliniz! HarĂ‚mı harĂ‚m biliniz! Emir edilenleri yapınız! Yasak edilenlerden sakınınız! MisĂ‚l ve kıssa olanlardan ibret alınız. Muhkem olanlara uyunuz! Mûteşabih olanlara inanınız. Bunlara inandık. Hepsini Rabbimiz bildirmiştir, deyiniz.”

“Sozlerin en iyisi Allahu teĂ‚lĂ‚nın kitabıdır. Yolların en iyisi, Muhammed aleyhisselĂ‚mın gosterdiği yoldur. İşlerin en kotusu bu yolda yapılan değişikliklerdir. Bid’atlerin hepsi dalĂ‚lettir, sapıklıktır.”

“Ummetimin muctehidleri arasındaki ayrılık, rahmet-i ilĂ‚hîdir.”

“Bir muctehid Ă‚yet-i kerîmeden ve hadîs-i şerîften bir hukum cıkarırken, isabet ederse buna on sevab verilir. HatĂ‚ ederse, bir sevab verilir.”

“Âdem ve butun peygamberler benimle oğunduğu gibi ben de ummetim icinde, soy adı Ebû Hanife, ismi Nu’man olan bir kimse ile oğunurum ki, ummetimin ışığı olacaktır, onları yoldan cıkmaktan, cehĂ‚let karanlığına duşmekten koruyacaktır.”

“Bu ummetin Ă‚limleri iki turlu olacaktır. Birincileri ilimleri ile insanlara faydalı olacaktır. Onlardan bir karşılık beklemeyeceklerdir. Boyle olan insana denizdeki balıklar ve yeryuzundeki hayvanlar ve havadaki kuşlar duĂ‚ edeceklerdir. İlmi başkalarına faydalı olmayan, ilmini dunyĂ‚lık ele gecirmek icin kullananlara kıyĂ‚mette Cehennem ateşinden yular vurulacaktır.”

“KıyĂ‚mete yakın ilim azalır, cehĂ‚let artar ve ilmin azalması, Ă‚limlerin azalması ile olur. CĂ‚hil din adamları, kendi goruşleri ile fetva vererek fitne cıkarırlar. İnsanları doğru yoldan saptırırlar.”

“Allahu teĂ‚lĂ‚nın en ustun dediği kimse dinde fakih olan kimsedir.” “İlim Cin’de de olsa alınız.” “Namaz dinin direğidir. Namaz kılan kimse dinini kuvvetlendirir.”

“Namaz kılmayan elbette dinini yıkar.”

“Namaz, mu’minin miracıdır.” “Mu’min tuccara benzer. Tuccar sermayesini kurtaramadıkca kĂ‚r edemez. Bunun gibi farzı, kılmayıp kazası olan kimse, kazĂ‚sını kılmadan nafile kılarsa, boş yere zahmet cekmiş olur. Bu kimse kazasını odemedikce, Allahu teĂ‚lĂ‚ onun namazlarını kabul etmez.”

“Amelsiz soz kabul olmaz. Niyyetsiz amel kabul olmaz. Sunnete uygun olmazsa hicbiri kabul olmaz.”

“Birbirinize muslumanlığı oğretiniz. Emr-i marufu bırakır iseniz, Allahu teĂ‚lĂ‚ en kotunuzu başınıza musallat eder ve duĂ‚larınızı kabul etmez.”

“GunĂ‚h işleyeni eliniz ile men ediniz. Buna kuvvetiniz yetmezse soz ile mĂ‚ni olunuz. Bunu da yapamaz iseniz, kalbiniz ile beğenmeyiniz. Bu ise imĂ‚nın en aşağısıdır.”

“Fitne veya bid’at yayıldığı ve EshĂ‚bım kotulendiği zamanda hakkı bilen, bilgisini muslumanlara duyursun. Hakkı, yani doğru yolu bildiği hĂ‚lde, muslumanlara duyurmayanlara Allahu teĂ‚lĂ‚ ve melekler ve butun insanlar lanet eylesin. Allahu teĂ‚lĂ‚ bu kimsenin farzlarını ve nafile ibĂ‚detlerini kabul etmez.”

“Beş şey gelmeden evvel beş şeyin kıymetini biliniz: Olmeden once hayĂ‚tın kıymetini, hastalıktan once sıhhatin kıymetini, dunyĂ‚da Ă‚hireti kazanmanın kıymetini, ihtiyarlamadan gencliğin kıymetini, fakirlikten evvel zenginliğin kıymetini.”

“Acele etmek şeytandandır. Beş şey bundan mustesnadır. Kızını evlendirmek, borcunu odemek, cenaze hizmetlerini cabuk yapmak, misafiri doyurmak, gunĂ‚h yapınca hemen tevbe etmek.”

“Muslumanın musluman uzerinde beş hakkı vardır: SelĂ‚mına cevap vermek, hastasını yoklamak, cenazesinde bulunmak, davetine gitmek ve aksırıp elhamdulillah diyene, yerhamukellĂ‚h diyerek cevap vermek.”

“Muflis kimdir, biliyor musunuz?” buyurdu. (Bizim bildiğimiz muflis, parası, malı olmayan kimsedir) dediler. “Ummetimden muflis şu kimsedir ki, kıyĂ‚met gunu namazları ile, orucları ile ve zekĂ‚tları ile gelir. Fakat kimisine sovmuştur, kiminin malını almıştır, kiminin kanını akıtmıştır, kimini dovmuştur. Hepsine bunun sevablarından verilir. Haklarını odemeden once sevabları biterse, hak sahiplerinin gunĂ‚hları alınarak buna yuklenir. Sonra Cehenneme atılır.”

“YĂ‚ EbĂ‚ Hureyre! Allah’dan başka hicbir şeye umid bağlama! Allah’a tevekkul eyle. Bir arzun varsa Allahu teĂ‚lĂ‚ hazretlerinden iste! Allahu teĂ‚lĂ‚nın Ă‚deti ilĂ‚hiyyesi şoyle carî olmuştur ki, her şeyi bir sebep altında yaratır. Bir iş icin sebebine yapışmak ve sonra Allahu teĂ‚lĂ‚nın yaratmasını beklemek lĂ‚zımdır. Tevekkul de bundan ibarettir.”

“Akıllı şu kimsedir ki, gunu dorde ayırıp, birincisinde yaptıklarını ve yapacaklarını hesap eder. İkincisinde, Allahu teĂ‚lĂ‚ya munacaat eder, yalvarır. Ucuncusunde bir sanatta veya ticĂ‚rette calışıp helĂ‚l para kazanır. Dorduncusunde istirahat eder ve mubah olan şeylerle kendisini eğlendirip harĂ‚m şeyleri yapmaz ve onlara gitmez, “

“TicĂ‚ret yapınız! Rızkın onda dokuzu ticĂ‚rettedir.”

“Yarın olecekmiş gibi Ă‚hirete ve hic olmeyecekmiş gibi dunyĂ‚ işlerine calışınız.”

“Dunya sizin icin yaratıldı. Siz de Ă‚hiret icin yaratıldınız. Âhirette ise Cennetten ve Cehennem ateşinden başka yer yoktur.”

“İki gun aynı hĂ‚lde bulunan” yani her gun ilerlemeyen, bir şey oğrenmeyen, aldandı ziyan etti.” Hurma ağaclarını nasıl aşılamalarının uygun olacağını soran EshĂ‚b-ı kirĂ‚ma; “Tecrube edin: Bir kısım ağacları, babalarınızın usûlu ile, başka ağacları da Yemen’de oğrendiğiniz usul ile aşılayın. Hangisi daha iyi hurma verirse, her zaman o usûl ile yapın.” buyurmuştur.

“Yabancı dil oğrenin, duşman şerrinden boyle kurtulursunuz.”

“Beş şeyi yapan kadın Cehennemden kurtulur: Beş vakit namazını kılar, Ramazan ayında oruc tutar, zevcini, anasını, babasını uzmez. Yuzunu ve saclarını yabancı erkeklere gostermez. Dunya sıkıntılarına sabreder.”

“Muslumanların en iyisi, en faydalısı, zevcesine karşı iyi ve faydalı olandır.”

“Hepiniz bir surunun cobanı gibisiniz. Coban surusunu koruduğu gibi, siz de evlerinizde ve emirleriniz altında olanları Cehennemden korumalısınız. Onlara muslumanlığı oğretmelisiniz, oğretmez iseniz mes’ûl olacaksınız.”

“Sonra yaparım diyenler helĂ‚k oldu.”

“Gunahına tevbe eden hic gunĂ‚h yapmamış gibidir.”

“Şuphe edilen altını, ateşle muayene ettikleri gibi, Allahu teĂ‚lĂ‚, insanları dertle, belĂ‚ ile imtihan eder. Bazısı belĂ‚ ateşinden hĂ‚lis olarak cıkar. Bazısı da bozuk olarak cıkar.”

“Allahu teĂ‚lĂ‚, insanları yaratırken, ecellerini, omurlerini ve rızıklarını takdir etmiştir.”

“EshĂ‚bım hasta olmaz, İslĂ‚m dîni hasta olmamak yolunu gostermiştir. EshĂ‚bım temizliğe cok dikkat eder, acıkmadıkca birşey yemez ve sofradan doymadan once kalkar.”

“Allahu teĂ‚lĂ‚ harĂ‚m olan şeylerde size şifĂ‚ yaratmamıştır.”

“Vatan sevgisi imĂ‚ndandır.”

“Cennet ana-babanın ayağı altındadır.”

‘‘Baba hakkı icin diyerek yemin etmeyiniz. Yemin, Allah ismi ile olur.”

“Kolaylaştırınız, zorluk cıkarmayınız.”

“Kader, tedbir ile, sakınmakla değişmez. Fakat kabul olan duĂ‚, o belĂ‚ gelirken korur.”

“Aklın alĂ‚meti nefse galip ve hĂ‚kim olmak ve oldukten sonra lĂ‚zım olanları hazırlamaktır. Ahmaklık alĂ‚meti, nefse uyup Allah’tan af ve merhamet beklemektir.”

“Ben, lĂ‚’net etmek icin, insanların azĂ‚b cekmesi icin gonderilmedim. Ben herkese iyilik etmek icin, insanların huzura kavuşması icin gonderildim.”

“İyi huyları tamamlamak, iyi ahlĂ‚kı dunyĂ‚ya yaymak icin gonderildim.”

“Allahı en iyi tanıyanınız ve O’ndan en cok korkanınız benim, “

“Beni ziyĂ‚ret icin gelip, başka bir iş yapmayarak yalnız ziyĂ‚ret edene kıyĂ‚mette şefaat etmek bende hakkı olur. Bana selĂ‚m verene ben de selĂ‚m veririm.”

“Şefaatime inanmayan O’na kavuşamaz.”

“İnsanın dîni arkadaşının dîni gibidir.”

“Din bilgisi iki kısımdır: Biri kalbde olan faydalı bilgilerdir. İkincisi dil ile anlatılan zahir bilgileridir.”

“Her yuz senede bir muceddit gelir. Bu dîni kuvvetlendirir.”

“İnsanın bedeninde bir et parcası vardır. Bu iyi olursa, butun uzuvlar iyi olur. Bu kotu olursa, butun organlar kotu olur. Bu kalbdir.”

“Şirkten sakınınız. Şirk karıncanın ayak sesinden daha gizlidir.”

“Zikrin en kıymetlisi (LĂ‚ ilĂ‚he illallah) demektir.”

“Sıcak su buzu erittiği gibi, iyi huy da hatĂ‚ları eritir. Sirke balı bozduğu gibi, kotu huy, hayratı ve hasenatı yok eder.”

“İbĂ‚detlerini ihlĂ‚s ile yap. İhlĂ‚s ile yapılan az amel kıyĂ‚met gunu sana yetişir.”

“Mu’min vekĂ‚r sahibi olur, yumuşak olur.”

“Kişi sevdiği ile beraberdir.”

“Bir kimse Allahu teĂ‚lĂ‚ya kavuşmayı severse, Allahu teĂ‚lĂ‚ da ona, kavuşmayı sever.”

“Evliya ol kimsedir ki, onlar gorulunce Allah hatırlanır.”

“Fitne uykudadır. Bunu uyandırana Allah lĂ‚’net eylesin!”

“Uc kimse imĂ‚nın tadını bulur: Allah’ı ve Resûlunu (sallĂ‚llĂ‚hu aleyhi ve sellem) herşeyden daha cok sever. Yalnız Allah’ın sevdiği kimseleri sever. İmĂ‚na kavuştuktan sonra kĂ‚fir olmaktan korkması, ateşte yanmak korkusundan daha cok olur.”

“Ey eshĂ‚bım! Siz oyle bir zamanda geldiniz ki, Allahu teĂ‚lĂ‚nın emirlerinden onda dokuzunu yapıp, birini yapmazsanız, helĂ‚k olursunuz. Cehenneme gidersiniz. Bir zaman gelecek ki, o zamanın mu’minleri emirlerin birini yapabilip, dokuzunu bıraksalar, Cehennemden kurtulurlar. O zamanda imĂ‚nı olanlara mujdeler olsun.” “İslĂ‚miyet garip, kimsesiz olarak başladı. Son zamanlarda başladığı gibi garip olarak geri doner. Garip olan muslumanlara mujdeler olsun.” “Muslumanlık, Allahu teĂ‚lĂ‚nın emirlerini buyuk bilmek ve Allahu teĂ‚lĂ‚nın mahluklarına acımaktır.” Musluman olmayan bazı meşhûrların Hazret-i Muhammed (sallĂ‚llĂ‚hu aleyhi ve sellem) ve İslĂ‚m dîni hakkındaki sozleri şoyledir: