Hz.Yunus ve Balık
Hz Yunus Balığının Karnında Yaptığı Dua
Yunus aleyhisselÂm, Allahu TeÂl tarafından Asur medeniyeti merkezlerinden Ninova ahalisini doğru yola davet icin memur edilmişti.
Ninovalılar buyuk bir şer ve fesad icerisinde olduklarından Allahın elcisinin sozlerine kulaklarını tıkadılar. Hz. Yunus bunun uzerine cok gadaplandı, kızdı ve Allahu TeÂlÂdan izin gelmesini beklemeden orayı terkedip kactı, Yafaya geldi, sahiplerinin Tersise gitmek istedikleri bir dolu gemi buldu, ucretini verdi ve gemiye bindi.
Yolculuk devam ederken buyuk bir fırtına koptu, dalgalar coğaldı; gemi batacak hale geldi. Gemiciler telÂşa kapıldılar, gemiyi hafifletmek icin ağır eşyaları denize atmaya başladılar. O sırada Yunus aleyhisselÂm da geminin altına inmiş uykuya dalmıştı. Kaptan durumdan haberdar edip
*Rabbına dua et, ola ki bizi bu halden kurtarır da helak etmez» dedi. Gemidekiler,
*Bize bu felÂket kimin sebebiyle geldi? Bunu bilmek icin aramızda kura atalım, dediler, Atılan kura Hz. Yunusa duşmuştu, bunun uzerine;
- «Anlat bize, sen ne yaptın, nereden gelip nereye gidiyorsun, hangi koyden hangi soydansın?» dediler. O vakit onlara
*Ha ben karayı ve denizi yaratan goklerin ilÂhı Rabbın kuluyum» dedi ve başından gecen hÂdiseyi anlattı. Onun uzerine gemidekiler cok korktular ve «Niye oyle yaptın?» diye kendisini ayıpladılar. Sonra ona,
*Bu denizin durulması icin sana ne yapalım?» dediler. Yunus aleyhisselÂm da
*Beni denize atın fırtına durur, cunku bu buyuk fırtına benim icin oldu» diye cevap verdi. Adamlar buna rağmen gemiyi karaya cekmek istediler, muvaffak olamadılar. Nihayet Hz. Yunusu tuttular, gemide bulunanların kurtulması icin kendi rızasıyla denize attılar, derhal deniz duruldu. Ve buyuk bir balık, Allahu TeÂlÂnın emriyle Hz. Yunusu yuttu.
Yunus aleyhisselÂm balığın kanunda hatasını anladığı, Rabbından izin almadan kavmine kızıp kactığı icin kendini cok ayıplıyor, kınıyor, pişman oluyor;
*Allahım, senden başka ilÂh yoktur, tesbih(zikir) ancak sanadır, muhakkak ki ben haddini aşanlardan oldum.» diye nida ediyordu. Fakat sadece burada değil, oteden beri Rabbına teşbih ile zikredicilerden olduğu icin balığın karnında uc gun uc gece kaldı ki, bu Allahu TeÂlÂnın bir peygamberini hapsedişinin bir ifadesiydi.
Allahu TeÂlÂyı oteden beri teşbih ettiği icin mahlûkatın tekrar diriliş gunune kadar burada kalması mumkun iken, kalmadı ve boyle kısa bir muddetten sonra yine Allahu TeÂlÂnın emriyle balık tarafından acık, boş bir sahaya bırakıldı.
Yunus aleyhisselÂm balığın karnından karaya cıktığı zaman hasta bir halde idi ve Allahu TeÂl kendisine bir siper olarak, uzerinde bal kabağı cinsinden bur bitki bitirdi, orada istirahat etti. Daha sonra kactığı kavmine hakkı bildirmesi icin tekrar memur edildi ki, onların nufusu yuz bini geciyordu. Hz. Yunus kavmini Allahın azabını haber vererek îmana davet etti. Onlar da bunun uzerine yeis halinde îman ettiler ve bir zamana kadar omur surduler.
Hz. Yunus kıssasında dikkate şayan bir husus vardır ki, o da yeis halinde îmanın makbul gecmesi, yalnız Yunus aleyhisselÂmın kavmine mahsus olmasıdır.
Hz. Yunus'un (A.S) Balığın Karnında Yaptığı Dua
La ilahe illa ente subhaneke innî kuntu minez-zalimîn.
Senden başka hicbir ilah yoktur. Seni tenzih ve tesbih ederim. Ben zalimlerden oldum.
(Enbiya Suresi, 87.ayet)
Hz Yunus Balığın Karnında
Dini Bilgiler0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Hz Yunus Balığın Karnında
-
13-09-2019, 09:13:26