Peygamber (s.a.v) Faziletleri
Muhammed aleyhisselĂ‚mın faziletlerini bildiren yuzlerce kitap vardır. Fazilet, ustunluk demektir. Ustunluklerinden sekseniki adedi aşağıda bildirilmiştir:
1- Mahlûklar icinde ilk olarak Muhammed aleyhisselĂ‚mın ruhu yaratılmıştır.
2- Allahu teĂ‚lĂ‚, onun ismini Arşa, Cennetlere ve yedi kat goklere yazmıştır.
3- HindistĂ‚nda yetişen bir gulun yapraklarında (LĂ‚ ilĂ‚he illallah Muhammedun resûlullah) yazılıdır.
4- Basra şehrine yakın bir nehirde tutulan balığın sağ tarafında Allah, sol tarafında
Muhammed yazılı gorulmuştur. Bunlara benzeyen vak’alar coktur.
5- Muhammed aleyhisselĂ‚mın ismini soylemekten başka vazifesi olmayan melekler vardır.
6- Meleklerin hazret-i Âdeme karşı secde etmeleri icin emir olunması, alnında Muhammed aleyhisselĂ‚mın nûru bulunduğu icin idi.
7- Adem aleyhisselĂ‚m zamanında namaz icin okunan ezanda, hazreti Muhammedin (sallĂ‚llĂ‚hu aleyhi ve sellem) ismi de soylenirdi.
8- Allahu teĂ‚lĂ‚ butun Peygamberlere emir etti ki, Muhammed aleyhisselĂ‚m sizin zamanınızda Peygamber olursa, ona imĂ‚n etmeleri icin ummetlerinize de emrediniz!
9- Tevratta, İncilde ve Zeburda Muhammed aleyhisselĂ‚mın ve dort halifesinin ve eshabından ve ummetinden bazılarının isimleri bildirilmiş ve medh olunmuşlardır. Allahu teĂ‚lĂ‚, kendinin Mahmûd isminden Muhammed kelimesini cıkararak Habîbine isim koymuştur. Allahu teĂ‚lĂ‚, kendi isimlerinden Raûf ve Rahîm isimlerini Habîbine de vermiştir.
10- Dunyaya geldiği zaman, melekler tarafından sunnet edilmiştir.
11- Dunyaya geleceği zaman, cok buyuk alĂ‚metler gorulmuştur. Tarih ve mevlid kitaplarında yazılıdır.
12- Dunyaya gelince, şeytanlar goke cıkamaz, meleklerden haber calamaz oldular.
13- Dunyaya geldiği zaman, yeryuzundeki butun putlar, tapınılan heykeller yuzustu devrildiler.
14- Beşiğini melekler sallardı.
15- Beşikte iken gokdeki ay ile konuşurdu. MubĂ‚rek parmağı ile işaret ettiği tarafa meyl ederdi.
16- Beşikte iken konuşmağa başladı.
17- Cocuk iken, acıklarda gezerken, başı hizasında bir bulut da birlikde hareket ederek golge yapardı. Bu hĂ‚l, Peygamberliği başlayıncaya kadar devam etti.
18- Uc yaşında iken ve kırk yaşında Peygamberliği bildirildiği vakit ve elliiki yaşında mi’rĂ‚ca goturulurken, melekler goğsunu yardı. Cennetten getirdikleri leğen icinde Cennet suyu ile kalbini yıkadılar.
19- Her Peygamberin sağ eli ustunde nubuvvet muhru vardı. Muhammed aleyhisselĂ‚mın ise, sol kurekteki deri uzerinde kalbi hizasında idi. CebrĂ‚il aleyhisselĂ‚m kalbini yıkayıp, goğsunu kapadığı zaman Cennetten getirdiği muhur ile sırtını muhurlemişti.
20- Onunden gorduğu gibi, arkasından da gorurdu.
21- Aydınlıkta gorduğu gibi, karanlıkta da gorurdu.
22- Tukuruğu acı suları tatlı yaptı. Hastalara şifĂ‚ verdi. Bebeklere sut gibi gıda oldu.
23- Gozleri uyurken, kalbi uyanık olurdu. Butun Peygamberler de boyle idi.
24- Omrunde hic esnemedi. Butun Peygamberler de boyle idi.
25- Teri gul gibi guzel kokardı. Bir fakir kimse, kızını evlendirirken, kendisinden yardım istemişti. O Ă‚nda verecek şeyi yoktu. Kucuk bir şişeye terinden koyup verdi. O kız, yuzune, başına surunce, evi misk gibi kokardı. Evi (guzel kokulu ev) adı ile meşhûr oldu.
26- Orta boylu olduğu halde, uzun kimselerin yanında iken, onlardan yuksek gorunurdu.
27- Guneş ve ay ışığında yuruyunce, golgesi yere duşmezdi.
28- Bedenine ve elbisesine sinek, sivri sinek ve başka bocekler konmazdı.
29- Camaşırlarını ne kadar cok giyse, hic kirlenmezlerdi.
30- Her yuruduğu zaman, arkasından melekler gelirdi. Bunun icin, EshĂ‚bını onden yurutur, arkamı meleklere bırakın derdi.
31- Taş ustune başınca, taşta ayağının izi kalırdı. Kum ustunde giderken hic iz bırakmazdı. Acıkta abdest bozduğu zaman, yer yarılıp bevl ve benzerleri toprak icinde kalırdı. Oradan etrafa guzel kokular yayılırdı. Butun Peygamberler de boyle idi.
32- Hacamat kanından icenler oldu. Bunu işitince, (Cehennem ateşi onu yakmaz) buyurdu.
33- Buyuk bir mu’cizesi de, mi’rĂ‚ca goturulmesidir. Burak denilen Cennet hayvanı ile Mekke’den Kuduse goturuldu. Oradan goklere ve Arşa goturuldu. Kendisine acaip şeyler gosterildi. Allahu teĂ‚lĂ‚yı baş gozu ile gordu. Bir Ă‚nda tekrar evine getirildi. Mi’rĂ‚c mu’cizesi başka hicbir Peygambere yerilmedi.
34- İnsanlar ve melekler icinde en cok ilim Ona verildi. Ummî olduğu halde, yani kimseden birşey oğrenmemiş iken, Allahu teĂ‚lĂ‚ ona her şeyi bildirmiştir. Âdem aleyhisselĂ‚ma her şeyin ismi bildirildiği gibi, Ona her şeyin ismi ve ilmi bildirilmiştir.
35- Ummetinin isimleri, cisimleri ve aralarında olacak şeylerin hepsi kendisine bildirildi.
36- Aklı, butun insanların aklından daha coktur.
37- İnsanlarda bulunabilecek butun iyi huyların hepsi ona ihsan olundu. Buyuk şair Omer İbnil FĂ‚rıda (Resûlullahı nicin medhetmedin) dediklerinde, Onu medhetmeğe gucum yetmeyeceğini anladım. Onu medhedecek kelime bulamadım demiştir.
38- Kelime-i şehĂ‚dette, ezanda, ikĂ‚metde, namazdaki teşehhudde, bircok duĂ‚larda, bazı ibĂ‚detlerde ve hutbelerde, nasihat yapmakta, sıkıntılı zamanlarda, kabirde, mahşerde, Cennette ve her mahlûkun lisanında Allahu teĂ‚lĂ‚, Onun ismini kendi isminin yanına koymuştur.
39- Ustunluklerinin en ustunu, Habîbullah olmasıdır. Allahu teĂ‚lĂ‚, Onu kendisine sevgili, dost yapmıştır. Onu herkesden, her melekten daha cok sevmiştir, (İbrĂ‚himi Halil yaptım ise, seni kendime Habîb yapdım) buyurmuştur.
40- (Sana, rĂ‚zı oluncaya kadar, yeter deyinceye kadar) her dilediğini (vereceğim) Ă‚yeti, Allahu teĂ‚lĂ‚nın Peygamberine butun ilimleri, butun ustunlukleri ahkĂ‚m-ı İslĂ‚miyyeyi, duşmanlarına karşı yardım ve galebe ve ummetine fetihler, zaferler ve kıyĂ‚mette her turlu şefaat ve tecelliler ihsan edeceğini vaad etmektedir. Bu Ă‚yet geldiği zaman, CebrĂ‚il aleyhiselĂ‚ma bakarak, (Ummetimden birinin Cehennemde kalmasına rĂ‚zı olmam) buyurdu.
41- Gece, gunduz, uyanık iken, uykuda iken, yalnız iken, coklukta iken, yolculukta iken, evde iken, harbde iken, gulerken, ağlarken, mubĂ‚rek kalbi hep Allahu teĂ‚lĂ‚ ile idi. Dunyadaki vazifelerini yapabilmek icin zevcesi Hz. Âişe’nin yanına gelip, (Ey Âişe! Biraz benimle konuş da kendime geleyim) der, ondan sonra EshĂ‚bına nasihat ve irşĂ‚d etmeğe giderdi. Sabah namazının sunnetini evinde kılıp, Hz. Âişe ile bir miktar konuştuktan sonra, EshĂ‚bına farzı kıldırmak icin mescide giderdi. Bu hĂ‚l hasĂ‚is-i peygamberidir. Hz. Aişe ile konuşmadan dışarı cıksa idi, ilĂ‚hi tecellilerden ve nûrlardan dolayı, yuzune kimse bakamazdı.
42- Allahu teĂ‚lĂ‚, Kur’Ă‚n-ı kerîmde, her Peygamberi ismi ile bildirmiştir. Muhammed aleyhisselĂ‚mı ise, ey Resûlum, ey Peygamberim diyerek bildirmiştir.
43- Gayet acık, kolay anlaşılır olarak konuşurdu. Arabî lisanının her lehcesi ile konuşurdu. Ceşitli yerlerden gelip soranlara onların lugati ile cevĂ‚b verirdi. İşitenler hayran olurlardı. “Allah beni cok guzel yetiştirdi” buyurdu.
44-Az kelimelerle cok şey anlatırdı. Yuzbinden ziyĂ‚de hĂ‚dis-i şerîfi, Onun (CevĂ‚mi-ul kelim) olduğunu gostermektedir. Bazı Ă‚limler dediler ki, Muhammed aleyhisselĂ‚m, İslĂ‚m, dininin dort temelini, dort hadîsle bildirmiştir. (Ameller niyyete gore değerlendirilir) ve (HalĂ‚l meydandadır, harĂ‚m meydandadır.) ve (Davacının şĂ‚hid gostermesi ve dĂ‚vĂ‚lının yemin etmesi lĂ‚zımdır) ve (Bir kimse, kendine istediğini, din kardeşi icin de istemedikce, imĂ‚nı kĂ‚mil olmaz). Bu dort hadîsten birincisi, ibĂ‚det bilgilerinin, ikincisi, muamelĂ‚t bilgilerinin, ucuncusu, husûmĂ‚t, yĂ‚ni adalet işlerinin ve siyĂ‚set bilgilerinin, dorduncusu de, Ă‚dĂ‚b ve ahlĂ‚k bilgilerinin temelidir.
45- Muhammed aleyhisselĂ‚m ma’sum idi. Bilerek ve bilmeyerek buyuk ve kucuk, kırk yadından evvel ve sonra, hicbir gunĂ‚h işlememiştir. Cirkin hicbir hareketi gorulmemiştir.
46- Muslumanların namazda otururken (EsselĂ‚mû aleyke eyyuhennebiyyu ve rahmetullahi) okuyarak, Muhammed aleyhisselĂ‚ma selĂ‚m vermeleri emr olundu. Namazda başka bir Peygambere ve meleklere karşı soylemek cĂ‚iz olmadı.
47- Rutbeyi, saltanatı istememiş, Peygamberliği, fakirliği dilemiştir. Bir sabah CebrĂ‚il aleyhisselĂ‚m ile konuşurken bu gece evimizde yiyecek bir lokmamız yoktu buyurdu. O Ă‚nda, İsrĂ‚fil aleyhisselĂ‚m gelip (Allahu teĂ‚lĂ‚ soylediğini işitti ve beni gonderdi. İstersen her elini surduğun taş altın olsun, gumuş olsun, zumrut olsun. İstersen melik olarak Peygamberlik yap) dedi. Resûlullah uc kere (Kul olarak Peygamberlik istiyorum) dedi.
48- Başka Peygamberler belli bir zamanda, belli bir memlekette Peygamberlik yaptı. Muhammed aleyhisselĂ‚m ise, yer yuzundeki butun insanlara ve cinne kıyĂ‚mete kadar Peygamber olarak gonderilmiştir. Meleklerin de, hayvanların da, nebatların da, cansızların da, kısaca butun mahlûkların Peygamberi olduğunu bildiren Ă‚limler de vardır.
49- Butun varlıklara rahmeti, faydası yayılmıştır. Mu’minlere faydası meydandadır. Başka Peygamberlerin zamanındaki kĂ‚firlere, dunyĂ‚da azaplar yapılır, yok edilirlerdi. Ona imĂ‚n etmeyenlere dunyĂ‚da Ă‚zĂ‚p yapılmadı. Bir gun CebrĂ‚il aleyhisselĂ‚ma (Allahu teĂ‚lĂ‚, benim Ă‚lemlere rahmet olduğumu bildirdi. Benim rahmetimden sana da nasib oldu mu?) dedi. CebrĂ‚il de (Allah’ın buyukluğu, dehşeti karşısında sonumun nasıl olacağından korku icindeyim. Sana, emin olduğumu bildiren Ă‚yeti getirince, bu muthiş korkudan kurtuldum. Bundan buyuk rahmet olur mu?) dedi.
50- Allahu teĂ‚lĂ‚, Muhammed aleyhisselĂ‚mın rĂ‚zı olmasını istemiştir.
51- Başka Peygamberler, kĂ‚firlerin iftiralarına kendileri cevap vermiştir. Muhammed aleyhisselĂ‚ma yapılan iftiralara ise, Allahu teĂ‚lĂ‚ cevap vererek, Onun mudafaasını yapmıştır.
52- Muhammed aleyhisselĂ‚mın ummetinin sayısı, başka peygamberlerin ummetlerinin sayıları toplamından daha coktur. Onlardan daha ustun ve daha şereflidirler. Cennete gideceklerin ucte ikisinin bu ummetten olacağı, hadîs-i şerîflerde bildirilmiştir.
53- (Ummetimin dalĂ‚let uzerinde bileşmemelerini Rabbimden diledim. Kabul eyledi) hadîsi meşhûrdur.
54- Resûlullaha verilecek sevablar, diğer Peygamberlere verilecek sevablardan kat kat ziyadedir.
55- Kendisini ismi ile cağırmak, yanında yuksek sesle konuşmak, uzaktan kendisine seslenmek, yolda onune gecmek harĂ‚m edilmiştir. Başka Peygamberlerin ummetleri, kendilerini isimleri ile cağırırlardı.
56- İsrĂ‚fil aleyhisselĂ‚m da Muhammed aleyhisselĂ‚ma cok kerre gelmiştir. Başka Peygamberlere yalnız CebrĂ‚il aleyhisselĂ‚m gelmiştir.
57- CebrĂ‚il aleyhisselĂ‚mı melek şeklinde iki kere gormuştur. Başka hicbir Peygambere melek şeklinde gorunmemiştir.
58- Kendisine CebrĂ‚il aleyhisselĂ‚m yirmidortbin kerre gelmiştir. Başka Peygamberlerden en cok olarak MûsĂ‚ aleyhisselĂ‚ma, dort yuz kerre gelmiştir.
59- Allahu teĂ‚lĂ‚ya Muhammed aleyhisselĂ‚m ile and vermek cĂ‚iz olup, başka Peygamberlerle ve meleklerle cĂ‚iz değildir.
60- Muhammed aleyhisselĂ‚mdan sonra, zevcelerini başkalarının nikĂ‚hla almaları harĂ‚m edilmiş, bu bakımdan mu’minlerin anneleri oldukları bildirilmiştir.
Başka Peygamberlerin zevceleri kendilerine ya zararlı olmuş veya fĂ‚idesiz olmuşlardır. Muhammed aleyhisselĂ‚mın zevceleri ise, dunyĂ‚ ve Ă‚hiret işlerinde, kendisine yardımcı olmuşlar, fakirliğe sabretmişler, şukur etmişler ve İslĂ‚miyeti yaymakta cok hizmet etmişlerdir.
61- Resûlullahın kızları, zevceleri, dunyĂ‚ kadınlarının en ustunleridir. EshĂ‚bının hepsi de, Peygamberlerden başka, butun insanların en ustunleridir. Şehirleri olan Mekke-i mukerreme ve sonra Medine-i munevvere, yer yuzunun en kıymetli yerleridir. Mescid-i şerîfinde kılınan bir rekĂ‚t namaza, bin rekĂ‚t sevabı yazılır. Başka ibĂ‚detler icin de boyledir. Kabri ile minber arası, Cennet bahcesi gibi kıymetlidir. “Oldukten sonra beni ziyĂ‚ret eden, diri iken etmiş gibidir. Haremeynden birinde olen bir mu’min, kıyĂ‚met gunu emin olarak diriltilir” buyurdu. Mekke ve Medine şehirlerine (Haremeyn) denir.
62- Nesep ve sebep bakımından, yani kan ve nikĂ‚h bakımından olan akrabalığın kıyĂ‚metde faydası yoktur. Resûlullahın akrabası bundan mustesnĂ‚dır.
63- Herkesin soyu oğlundan urer. Hazret-i Muhammed aleyhisselĂ‚mın soyu ise, kızı FĂ‚tıma’dandır.
64- Onun ismini taşıyan mu’minler Cehenneme girmeyecektir.
65- Onun her sozu, her işi doğrudur. Her ictihĂ‚dı, Allahu teĂ‚lĂ‚ tarafından doğrulanır.
66- Onu sevmek herkese farzdır. “Allahı seven, beni sever” buyurmuştur. Onu sevmenin alĂ‚meti, dinine, yoluna, sunnetine ve ahlĂ‚kına uymakdır. Kur’Ă‚n-ı kerîmde “Bana uyarsanız, Allah sizi sever” demesi emir olundu.
67- Onun ehl-i beytini sevmek vaciptir. “Ehl-i beytime duşmanlık eden munafıktır” buyurmuştur. Ehl-i beyt, zekĂ‚t alması harĂ‚m olan akrabasıdır. Bunlar, zevceleri ve dedesi HĂ‚şimin soyundan olan mu’minlerdir ki, Alinin, Ukaylin, Cafer Tayyarın ve AbbĂ‚sın soyundan olanlardır.
68- EshĂ‚bının hepsini sevmek vĂ‚cibdir. “Benden sonra EshĂ‚bıma duşmanlık etmeyiniz! Onları sevmek, beni sevmektir. Onlara duşman olmak, bana duşman olmaktır. Onları inciten, beni incitmiş olur. Beni inciten de, Allahı incitir. Allahu teĂ‚lĂ‚, kendisini incitene azap yapar” buyurdu.
69- Allahu teĂ‚lĂ‚, Muhammed aleyhisselĂ‚ma, gokde iki ve yerde iki yardımcı yaratmıştır. Bunlar; gokde CebrĂ‚il (aleyhisselĂ‚m), MikĂ‚il (aleyhisselĂ‚m) ve yerde ise Hz. Ebû Bekir ve Hz. Omer’dir.
70- Her insanın cinden bir arkadaşı vardır. Bu şeytan kĂ‚firdir, insanı aldatarak, vesvese vererek, imĂ‚nını almağa, gunah yaptırmağa calışır, Resûl aleyhisselĂ‚m, kendi arkadaşı olan cinniyi imĂ‚na getirmiştir.
71- Erkek, kadın, buyuk yaşta vefĂ‚t eden herkese kabrinde Muhammed aleyhisselĂ‚m sorulacaktır. Rabbin kimdir denildiği gibi, Peygamberin kimdir de denilecektir.
72- Muhammed aleyhisselĂ‚mın hadîs-i şerîflerini okumak ibĂ‚dettir. Okuyana sevab verilir.
73- MubĂ‚rek ruhunu almak icin, AzrĂ‚il aleyhisselĂ‚m insan şeklinde geldi, iceri girmek icin izin istedi.
74- Kabrinin icindeki toprak, her yerden ve KĂ‚’beden (ve Cennetlerden) daha efdaldir.
75- Kabirde, bilmediğimiz bir hayatla diridir. Kabirde Kur’Ă‚n-ı kerîm okur, namaz kılar. Butun Peygamberler de boyledir.
76- Dunyanın her yerinde Resûlullaha salevĂ‚t okuyan muslumanların selĂ‚mlarını işiten melekler, kabrine gelip haber verirler. Kabrini hergun binlerce melek ziyĂ‚ret eder.
77- Ummetinin amelleri ve ibĂ‚detleri her sabah ve akşam kendisine gosterilir. Bunları yapanları da gorur, gunah işleyenlerin af olması icin duĂ‚ eder,
78- Kabrini ziyĂ‚ret etmek, kadınlara da mustehabdır. Başka kabirleri ise, yalnız tenhĂ‚ zamanlarda ziyĂ‚ret etmeleri cĂ‚izdir.
79- Diri iken olduğu gibi, vefĂ‚tından sonra da, dunyĂ‚nın her yerinde, her zaman Ona tevessul edenlerin, yani Onun hatırı ve hurmeti icin istiyenlerin duĂ‚sını Allahu teĂ‚lĂ‚ kabul eder.
80- KıyĂ‚met gunu kabirden ilk once Resûlullah kalkacaktır. Uzerinde Cennet elbisesi bulunacaktır. Burak uzerinde mahşer (toplantı) yerine gidecektir. Elinde (Livaulhamd) denilen bayrak olacaktır. Peygamberler ve butun insanlar bu bayrağın altında duracaktır. Hepsi, bin sene beklemekten, cok sıkılacaklardır. Once Âdem, sonra Nuh, sonra İbrĂ‚him ve MûsĂ‚ ve İsĂ‚ Peygamberlere gidip, hesaba başlanması icin şefaat etmelerini dileyeceklerdir. Her biri, birer ozur bildirerek, Allahtan utandıklarını, korktuklarını soyleyecekler, şefaat etmeyeceklerdir. Sonra, Resûlullaha gelip yalvaracaklardır. Secde edip, duĂ‚ edecek ve şefaati kabul olacaktır. Once, Onun ummetinin hesabı gorulecek, en once sırattan gececekler ve Cennete gireceklerdir. Her gittiği yeri nûrlandıracaklardır. Hz. FĂ‚tıma sıratdan gecerken (Herkes gozlerini kapasın! Muhammed aleyhisselĂ‚mın kızı geliyor) denecektir.
81- Altı yerde şefaat yapacaktır. Birincisi (MakĂ‚m-ı Mahmûd) denilen şefĂ‚ati ile, butun insanları mahşerde beklemek azabından kurtaracaktır: İkincisi, şefĂ‚ati, cok kimseyi Cennete sokacaktır. Ucuncusu, Ă‚zĂ‚p cekmesi lĂ‚zım olanları azaptan kurtaracaktır. Dorduncusu, gunahı cok olan mu’minleri, Cehennemden cıkaracaktır. Beşincisi, sevabı ve gunĂ‚hı musavi olup, (Araf) denilen yerde bekliyenlerin Cennete gitmelerine şefĂ‚at edecektir. Altıncısı, Cennette olanların derecelerinin yukselmesine şefĂ‚at edecektir.
82- Resûlullahın Cennette bulunduğu makamın ismi (Vesile) dir. Burası Cennetin en yuksek derecesidir. Cennette bulunan herkese birer dal yetişecek olan (sidretulmuntehĂ‚) ağacın koku oradadır. Cennettekilere her nîmet, bu dallardan gelecektir.
Peygamber (s.a.v) Faziletleri
Dini Bilgiler0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaţam & Danýţman
- Eđitim Öđretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Peygamber (s.a.v) Faziletleri
-
13-09-2019, 09:13:00