Akabe biatları onemi
Peygamberimiz (sallÂllÂhu aleyhi ve sellem) TÂiften Mekke’ye dondukten sonra da muşriklerin şiddetle karşı cıkmalarına rağmen butun gucluklere ve sıkıntılara katlanarak insanları İslÂma davet etti. Boylece İslÂmiyet gunden gune yayılıyor, Musluman olanlar coğalıyordu. Mekke hac mevsiminde uzaktan, yakından gelenlerle dolup taşardı. Peygamberimiz (sallÂllÂhu aleyhi ve sellem) bu mevsimde kurulan panayırlara gider, Mekke’ye gelen Arap kabilelerine İslÂmı anlatır ve onları imÂna davet ederdi. Muşrikler ise hep mani olmak icin uğraşırlardı. Peygamberimiz (sallÂllÂhu aleyhi ve sellem) Bi’setin onuncu yılında hac mevsiminde Akabede Medine’den gelen altı kişiyle karşılaştı, onlarla goruştu. Onlara Kur’Ân-ı kerîm okudu ve İslÂma davet etti. Medine’deki Hazrec kabilesinden olan bu altı kişi Peygamberimizi dinledikten sonra hemen imÂn ettiler. Bu altı kişi ilk Medineli muslumanlardır. Bundan bir sene sonra Bi’setin onbirinci yılında yine hac mevsiminde 12 Medineli Peygamberimizin (sallÂllÂhu aleyhi ve sellem) davetini kabul ederek musluman oldular. Allaha şirk koşmayacaklarına, zinÂdan, hırsızlıktan sakınacaklarına, kimseye iftira etmeyeceklerine, kız cocuklarını oldurmeyeceklerine, Allaha ve Resûlune itaat edeceklerine dair kesinlikle soz verdiler. Bu hadîselere ilk Akabe biatları denilmiştir. Medinelilerin yaptıkları bu biat buyuk bir onem taşıyordu. Peygamberimiz bu biatlerde bulunanlara İslÂmı anlatmak ve Kur’Ân-ı kerîmi oğretmek uzere EshÂb-ı kirÂmdan Mus’ab bin Umeyri muallim olarak onlarla birlikte Medine’ye gonderdi. Bu sıralarda Medinedeki muslumanların sayısı kırka ulaşmıştı. Mus’ab bin Umeyrin ustun gayretleri ile Medine’de bulunan Evs ve Hazrec kabilelerinden hemen hemen musluman olmayan kalmamıştı. Az zamanda İslÂmiyet Medine’de yayıldı. Peygamberimiz (sallÂllÂhu aleyhi ve sellem) Medine’de İslÂmın bu şekilde suratle yayıldığını haber alınca cok sevinip bu seneye (sevinc yılı) denildi. (Mi’rac ikinci Akabe biatından sonra vuku buldu.) Bu seneden sonra yine hac mevsiminde Medine’den 73 erkek 2 kadın olmak uzere 75 kişi Akabede gece yarısı gizlice Peygamberimizle goruştuler. Resûlullah onlara “Allah’dan başka ilÂh olmadığını, benim onun Resûlu olduğuma imÂn ederek dînin emirlerini yerine getireceğinize, bana itaat edeceğinize hic bir şeyden cekinmeden Allah yolunda Allah icin hakkı soyleyeceğinize, kendi nefsinizi ve namusunuzu koruduğunuz gibi bana yardımcı olacağınıza soz veriyor musunuz?” buyurdu. Bunu seve seve kabul ettiklerini bildiren Medineliler (Ya Resûlallah, senin uğrunda olursek bize ne var?) diye sordular. Resûlullah “Cennet var”, buyurunca, Resûlullahın elini tutarak biat ettiler. Peygamberimiz bu biat edenler icinden okuma yazma bilen 12 kişiyi temsilci olarak secti. Bunlar Medine’nin ileri gelenlerinden idi. Bu temsilciler (Allaha hamd olsun ki; bizi Muhammed aleyhisselÂmın sevgisiyle ve ona İmÂn etmekle şereflendirdi. Allahın ve Resûlunun davetini kabul ettik, dinledik ve boyun eğdik..) diyerek sevinclerini ve teslimiyetlerini ifade ettiler.
Akabe biatları onemi
Dini Bilgiler0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Akabe biatları onemi
-
13-09-2019, 09:05:51