Hakem Olayı
Sıffin Savaşı ve Hakem Olayı
Hakem Olayı hakkında bilgi
Sıffinde savaşı kaybedeceğini anlayan Muaviye hakeme gitmeyi onerdi. Savaşa devam etmekten yana olan İmam Ali (as), ısrarla hakeme gitmeyi direten ordusundaki bir grup yuzunden hakem olayına razı oldu.
İmam Alinin hakemi Ebu Musa, Muaviyenin hakemi ise Amr bin As idi.Uzun suren muzakerelerden sonunda Hazreti Alinin hakemi Ebu Musa; Bu iki kişinin ikisinden de halifeliği almak, sonra Muslumanlar arasında şuraya muracaat etme fikrindeyim. Muslumanlar iclerinden dilediklerini secsinler. deyince Muaviyenin sinsi hakemi Amr, Tamam, cozum dediğin de budur işte. dedi.
Bunun uzerine her ikisi de kararı bekleyen halkın huzuruna cıktılar. Ebu Musa Benim ve Amrın oyu birleşti; dileriz ki Allah bu kararımızla Muslumanları duzene sokar. dedi. Amr onun sozunu onaylarak Ebu Musaya kararı once onun bildirmesini soyledi. Abbas oğlu Abdullah hemen Ebu Musanın yanına vararak Amr seni aldatır, bir karara vardıysanız once sozu Amra ver; cunku ona guvenilmez. dedi. Ebu Musa saf bir adamdı, bir sorun olmayacağını soyleyerek halka kararı bildirmeye başladı: Ben Aliyi ve Muaviyeyi halifelikten azlettim. Kimi dilerseniz artık onu siz halife secersiniz.
Amr bunun uzerine halka seslenerek Sozlerini duydunuz, o kendisini hakem tayin eden Aliyi halifelikten uzaklaştırdı. Ben de beni hakem tayin eden Muaviyeyi halifeliğe sectim. dedi.
Hakem olayı boyle bir hileyle sonuclandıktan sonra İmam Aliyi hakeme gitmeye zorlayan bir grup İmam Alinin hakeme gittiği icin buyuk bir gunah işlediğini, tovbe etmesi gerektiğini soylediler. İmam Alinin dinden cıktığını duşunen bu sapık hareket Bedevi Arapların da katılımı ile guclendi. Bu gelişmeler Nehrevan Savaşına yol actı.
Alıntı
İslamiyette Hakem Olayı
Dini Bilgiler0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- İslamiyette Hakem Olayı
-
13-09-2019, 09:05:45