Kocanın kadın uzerindeki hakkı
Kadının koca uzerindeki hakkı
Kadının kocası uzerindeki hakları
Kadinlarin kocalari uzerinde bir cok haklari vardir. Baslicalari, erkeklerin kadinlara karsi iyi huylu olmaiari ve akilca noksan olmalarini hesaba katarak onlara merhamet olsun diye eziyetleri katlanmaktir.
Allah TeÂl (C.C.) buyuruyor ki:
"Ey muminler! Kadinlara zorla mirasci olmaniz ve kendilerine vermis oldugunuz mehrîn bir kismini elde etmek icin onlara baski yapmaniz helÂl degildir. Meger ki, arayi acacak bir fuhus irtikÂp etmis olsunlar. Onlar ile iyi gecininiz. Eger hosunuza gitmemislerse, olabiiir ki, hosunuza gitmeyen bir seyde AllÂh bir cok hayir takdir etmis olur."
(Nisa Sûre-i Celilesi: 19)
Ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki: *.
"(Bir kadindan bosanip baska bir kadin ile evlenirken) ilk esinize verdiginizi nasil alirsiniz ki, birbirinize kaynastiniz. Ustelik kadinlar sizden agir soz aldilar."
(Nisa Sûre-i Celilesi: 21)
Yine Ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki:
«— Allah'a hic bir seyi ortak kosmaksizin O'na kulluk ediniz. Ana-babaya, yakinlara, yetimlere, yoksullara, yakin komsuya, uzak komsuya, esinize, yolda kaimslara ve eliniz altindakilere karsi iyi davranin. Hic suphesiz Allah TeÂlÂ, kendini begenmis ve boburlenen kimseleri sevmez»
(Nisa - 36)
Peygamber'imiz olurken son olarak uc seyi vasiyyet etti. Konusurken peltelesen dili sonunda sustu, soyle buyuruyordu:
«— Namaza, namaza. Elinizin altindakilere.. Onlara guclerinin uzerinde yuk yuklemeyin. Kadinlar hakkinda AllÂh'dan korkun, AllÂh'dan korkun.. Onlar sizin elinize dusen birer esirdir.. Onlari Allah'in emÂneti olarak aldiniz.. Avret yerleri Allah'in buyrugu uyarinca size helÂl oldu...»
Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
"Kadinin huysuzluklarina sabirla katlanan erkeklere Ulu Allah, karsilastigi belÂlara katlanan Eyyûb (A.S)'e verdigi mukÂfati verir. Kocasinin huysuzluklarina katlanan kadinlara da Firavun'un karisi Âsiye'ye (A.S.) verdigi sevabi verir.»
Bilesin ki, kadina iyi huylu olmak sadece ona karsi fena davranmamak degil, ondan karsilastigi sikintilara katlanmak hatt Peygamber'imizi numûne alarak taskin ve sinirli anlarinda yaptigi gibi; onlara karsi
yumusak davranmaktir. Peygamberimizin esleri, bozan O'nun sozlerine karsilik verirlerdi. Hatt zaman zaman iclerinden bazilari. O'nunla aksama kadar bir gun kus kalirlardi.
Bir gun Hz. Omer'in esi kendisine sozle karsilik verince Hz. Omer esine «Bana karsi mi koyuyorsun» dedi. Esi de «Peygamberimiz senden daha ustun oldugu halde ona bile esleri karsilik veriyor» dedi. Hz. Omer «Eger Hafsa Peygamber'imize karsi koyuyorsa aldandi ve yandi» dedi. Arkasindan kizi Hafsa'ya Peygamber'imize sozle karsilik vermemeyi telkin ederek «Sen Ebû Bekir' in kizma bakip, Peygamber'e sozle karsilik verme. O, peygamber'imizin sevgilisidir» dedi.
Anlatildigina gore, baska bir sefer de Peygamber'imizin eslerinden birisi O'nun gogsune vurdu, bunun uzerine kadinin annesi onu davranisindan vazgecirmeye calismis, fakat Peygamber'imiz «Birak onu, onlar daha ilerisine gidiyorlar» buyurmus.
Diger bir seferinde Peygamber'imiz Hz. Ayse ile tartismisti, oraya Hz. Ebû Bekr'i hakem koymuslar. Hz. Ebû Bekr Peygamber'imiz Hz. Ayse'ye «Sen mi konusacaksin, yoksa ben mi konusayim» diye sorunca Hz. Ayse O'na «Sen konus, fakat sadece dogruyu soyle» diye cevap verdi. Bu soze sinirlenen Hz. Ebû Bekr kizina sert bir tokat atarak agzini kanatti ve ona «Ey nefsinin dostu! O dogrudan baska bir soz soyler mi ki» dedi. Hz. Ayse de Peygamber'imize siginarak. O'nun arkasina gecti Peygamber'imiz de Ebû Bekr'e «Seni bunun icin cagirmamistik ve boyle yapmani istememistik» dedi.
Bir defasinda da Hz.Ayse ofke icinde Peygamber'imize «Sen kendinin peygamber oldugunu da soyluyorsun daha! dedi. Peygamber'imiz bu soze gulumsedi ve yumusak huyluluk ile gonul genisligi ile katlandi.
Peygamber'imiz Hz. Ayse'ye
«Ben senin ofkeli ve hosnut anlarini ayird edebiliyorum» dedi. Hz. Ayse «Nasil anliyorsun» diye sordu.
Peygamber'imiz «Hosnutken «Muhammedin (S.A.S.) Rabb'i hakki icin hayir» dersin. Buna karsilik ofkeli iken «Ibrahimin (A.S.) Rabb'i hakki icin hayir» dersin, buyurdu. Hz. Ayse de Peygamber'imize «iyi bildin, kizinca adini anmiyorum.» dedi.
Soylendigine gore. IslÂm'da ilk sevgi Peygamber'imiz ile Hz. Ayse arasindaki sevgidir. Peygamber'imiz O'na
«Ebû Zer (R.A.) Ummu Zerr'e karsi ne ise. Ben senin icin oyum. Su farkla ki, ben seni bosamam» buyurdu.
Peygamber'imiz diger eslerine de soyle buyururdu.
«Beni Hz. Ayse (R. Anha) konusunda uzmeyin, cunki Allah'in adina yemin ederek soyluyorum ki, onunkinin disinda, hic bir esimin yataginda iken bana vahiy inmis degildir.»
Enes Ibni MÂlik buyurur ki;
«Peygamber'imiz kadinlara ve cocuklara karsi insanlarin en sefkatlisi idi.
Erkegin karisina karsi gorevlerinden biri de nese, saka ve oynasma ile kadinin karsilastigi sikintilari gidermektir. Cunki boyle davranmak onlarin gonlunu hos edecek en gecerli yoldur.
Peygamber'imiz esleri ile sakalasir, davranis ve tutumlarinda onlarin anlayis seviyesine inerdi. Hatta bildirildigine gore Hz. Ayse (R. Anha) ile arasinda kosular duzenler, bazan biri, bozan da oburu kazanirdi. Peygamber'imiz kazaninca «Bu, senin kazandigin filÂn kosunun karsiligidir» diye buyururdu.
Bildirildigine gore. Peygamber'imiz insanlar arasinda kadinlara karsi en musfik olani idi.
Hz. Ayse der ki!
«Bir Asure Gunu gulen, oynasan, zenci ve zenci olmayanlardan biraraya gelmis bir oyuncu gurubun gurultulerini duydum. Peygamber'imiz bana
«Onlarin oyunlarini gormek ister misin» dedi. «Evet» dedim. Bunun uzerine Peygamberimizin cagrisiyla evin onune geldiler. Peygcmber'imiz kapiya geldi, ovucunu kapiya dayadi, elini uzatti, ben de cenemi O'nun koluna daayadim ve disardan oynayanlari seyretmeye koyuldum. Peygamber'imizin bir kac defa «Artik yeter mi?» demesine ragmen ben de iki uc kere O'na «Sus, konusma dedim. Nihayet yine «Artik yeter mi demesi uzerine «Evet» dedim de oyunculara gitmelerini soyledi, onlar da cekip gitti.»
«— Imani en olgun mu'minler, huyu en guzel olan ile esine karsi en tatli davrananlardir.»
«— En iyiniz eslerine karsi en iyi davrananinizdir. Ben, icinizde eslerine karsi en iyi davrananinizim»
Hz. Omer butun sertligine ragmen buyurur ki; «Erkegin ailesi icinde cocuk gibi olmasi ve gerektigi zaman erkekligini ortaya koymasi gerekir.»
«Ulu Allah (C.C) burnu havada ve huysuz kimselerden nefret eder» mÂnÂsina gelen hadisi izah ederken, burada esine karsi sert devranan kendini begenmislerin ikaz edildigi ileri surulmustur.
Ayrica «Kaba, hircin ve sonra da alcak (kimselere uyma)» mealindeki Âyette gecen «kaba» deyiminden «Esine karsi kati kalbi olanin kaba sozlerinin kasdedildigi ileri surulmustur. (Kalem - 13).
Peygamber'imiz dul bir kadin ile evlenen Cabir'e
«Bir kiz ile evlenseydin der, onunla o da seninle oynasirdi» buyurdu.
Bedevi bir kadin, kocasinin olumu dolayisiyle soyle der; «Allah adina yemin ederim ki, o evde guleryuzlu, disarda az konusan, buldugunu yiyen ve kaybolanin hesabini sormayan bir adamdi.»
Kedinin kocasi uzerindeki diger bir hakki da sakalasmada, iyi huyluluk ve uyarililikla kadinin huyunu bozacak, onun gozundeki itibÂrini busbutun kaybedecek bir asiriliga dusmeden olcuyu muhafaza etmeyi bilmesi, kotu bir davranis karsisinda itidal ve vakarini elden birakmamasi, kesinlikle kotuluge kapi acilmasini kolaylastirmamasi, IslÂm ile ve insanlikla uyusmayan hareketler karsisinda kukremeyi ve onlara karsi koymayi bilmesidir.
Hasan-ul Basrî buyurur ki;
«AllÂh adina yemin ederek soyluyorum, karisinin her arzusuna uyan erkegi AllÂh, Cehennem'e atar»
Hz. Omer buyurur ki; "Kadinlarin arzularina karsi durunuz, cunki onlarin arzularina karsi durmada bereket vardir."
Bir halk sozu «Kadinlara danisin, fakat dediklerini yapmayin» der.
Peygamber'imiz
«Karisina kole olan mahvolur» buyuruyor.
Peygamber'imizin boyle buyurmasinin hikmeti sudur:
Erkek karisinin arzularina uyunca, onun kolesi olur ve mahvolur. Cunki, Ulu Allah erkegi kadina hÂkim kilmisken, boyle bir koca kendini karisinin boyunduruguna teslim etmis oluyor, boylece de isi tersine cevirmis. ilÂhi hukmu ters yuz etmis ve seytena itÂat etmis olur.
Nitekim Ulu Allah, seytanin yoldan cikarici azmini naklederek buyuruyor ki:
«— Allah (CC.) onu (seytani) rahmetinden kovunca (SeytÂn) dedi ki, «Mutlaka kullarin uzerinde belirli bir pay edinecegim.
Onlari saptiracak, bos kuruntularin tutkusuna yakalatacak, uzerlerinde nufuz kuracagim da davarlarin kulaklarini yaracaklardir. Yine onlar uzerinde nufuz kuracagim da Allah'in yaratilis hikmetini degistireceklerdir» Kim Allah'i birakarak seytani efendi edinirse, hic suphesiz, apacik sekilde husrana ugramistir»
(Nisa - 118-119)
Erkegin, sozune uyulan taraf olmasi gerekir. Karsi tarafa uyan kimse olmak, onun yaratilis hikmetine ters duser. Cunki Ulu AllÂh;
«Erkekler, kadinlar uzerine hÂkimdirler.»
(Nisa - 34) buyurarak erkegin hÂkimiyetini belirtirken; "Kapinin yaninda kadinin efendisi iîe karsilastilar." tecundeki Âyette erkegin kadirim efendisi oldugunu bildiriyor (Yusuf - 25) Buna gore efendi, kole haline gelince Allah'in nimetine karsi nankorluk edilmis demektir.
Kadinin nefsi de, senin nefsin gibidir. Onun dizginini biraz gevsetirsen. Seni uzaklara surukleyip goturur. Eger yularini bir parca gevsetirsen, seni bir arsin oteye ceker. Buna karsilik eger onun dizginine hakim olur, sikilacak yerde avucunda simsiki tutarsan ona hakim olursun.
Imam-i Safiî buyurur ki;
«uc kimseye sen iyi davrandikca sana ihanet ederler. Sen onlara ihanet edersen, onlar sana karsi iyi davranir: Kadin, hizmetci ve sefil insÂn»
ImÂm-i Safii , bu sozu ile sertligi yumusaklikla ve aciligi tatlilikla atbasi yurutmeyen katiksiz bir iyiligi kasdetmektedir.
Kadının koca uzerindeki hakkı
Dini Bilgiler0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Kadının koca uzerindeki hakkı
-
13-09-2019, 08:59:45