İslam Kardeşliği Hakkında Bilgiler,
İslam Kardeşliği Hakkında Bilgi ve Hadisler,
İslam Kardeşliği Nedir
İslam Kardeşlik - İslam Kardeşliği Hakkında Bilgi
Musluman muslumanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (duşmanına) teslim etmez. Kim, (mumin) kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun bir ihtiyacını giderir. Kim muslumanı bir sıkıntıdan kurtarırsa, bu sebeple Allah da onu kıyamet gunu sıkıntılarının birinden kurtarır. Kim bir muslumanı(n kusurunu) orterse, Allah da Kıyamet gunu onu(n kusurunu) orter.
BuhÂrî, MezÂlim, 3; Muslim, Birr, 58.
Musluman barış, selamet ve esenlik davetini kabul ederek Allah'ın koruması altına giren kişidir. İslam, "es-Selam" olana, her şeyi selamette kılana teslim olmak, kendini insana şah damarından yakın olana (Kaf 50;16) emanet etmektir. Musluman, iradesini Allah'ın iradesi icinde eriterek O'na yaklaştığı olcude haksızlıktan, zulumden, bencillikten, mutecessis ve mutekebbir olmaktan uzaklaşacak, Peygamberin sunduklarına sarıldığı olcude O'na yakınlaşacaktır. Hakk'a giden yolun yalnız aşılamayacağının, daimî uzletin marazî olduğunun bilinciyle halkla, Hakk'ın razı olacağı bir birliktelik gercekleştirecektir. Bu Hadis-i Şerifte bir muslumanın diğer muslumanla ilişkisinin temel dayanakları sunulmaktadır.
Mu'minlerin birbirleriyle kardeş ilan edilmesi hem Kur'an-ı Kerim'de ( Hucurat 49; 10) hem de hadislerde vurgulanmıştır. Bu kardeşlik, varlık sebebini aynı dine mensup olmaktan alarak kole-efendi, zengin-fakir, siyah-beyaz, kadın-erkek ayrımı yapmadan, etnik ve kulturel farklılıkları ayrılık vesilesi değil, renklendirici unsurlar olarak gormeyi gerektiren toplumsal bir bağ oluşturur. Bu bağın gucu oylesine kuşatıcıdır ki, İslam toplumuyla uzlaşı icine girmiş zimmîler ve muahedleri de kapsamına alır. Bu bağlamda mu'minler kardeşce yaşamanın tum sorumluluklarını yerine getirmekle yukumludur. Dunyada haksızlığın engellenmesine, temel insan hak ve hurriyetlerinin tesisine katkıda bulunmak, ulke icerisinde ise bunlara ek olarak mu'min kardeşler arasındaki anlaşmazlıkları adaletle cozume kavuşturmak, haksızlıkta ısrar edenlere karşı haklının yanında yer almakla yukumludurler. (Kur'an Yolu; c.5, s.93)
Din kardeşi olmak didişmeyi değil dayanışmayı, aldatmayı değil paylaşmayı, umursamazlığı değil diğergÂm olmayı gerektirir. Size, dunyanın neresinde olursanız olun koklerinizi hatırlatır. Damar damar cekilirsiniz kendisinden neşet ettiğiniz koklere doğru. Kopamaz kaybolamazsınız. Kardeşlik duygusunu korumak sizi kaoslardan kurtarır, yitip gitmezsiniz. Hayata tutunur, yeni başlangıclar dokursunuz gonul tezgahınızda. Kendinizi bir topluma ait hissederek gel gec hevesler peşinde koşmazsınız. Bu nedenledir ki Kur'an ve Sunnet musluman kimliğini inşa ederken kardeşlik vurgusuna ayrı bir onem verir. Dinin ongorduğu kardeşlik anlayışı bihakkın hayata gecirildiğinde genc yaşlı tum insanlar kendisine toplumda bir yer bulacak boylece başkalarının onayına ihtiyac hissetmeden, onay gormeyen bağlılıklara sarılmayacaktır.
Toplumu besleyen ana damarlardan biridir kardeşce yaşama ilkesi. "Musluman muslumana zulmetmez, onu duşmana teslim etmez" ifadesi, ihaneti, arkadan vurmayı kişisel cıkarı toplum menfaatinin onune gecirmeyi yasaklayan, maddî-manevî her turlu zulmu, haksızlığı once zihinlerden sonra da yaşantılardan kazıma cabasını gosteren bir ifadedir. Toplumsal huzuru dinamitleyecek hicbir girişimin onaylanamayacağının bildirgesidir aynı zamanda. Musluman'ın, musluman olmasının doğal sonucu olarak zihninde boyle carpık bir duşunceye yer olamayacağının ilanıdır. Mu'mini "Kendisi icin arzu ettiğini din kardeşi icin de arzu etme"Buhari, İman 7) dusturuna taşımada kılavuzluk yapacak kriterdir.
Bu hadiste, kardeş olmanın hayatı ve ilişkilerin tum boyutunu kuşatan yonune sorumluluk eksenli bir perspektif kazandırıldığını da gormekteyiz. Birbirinden haberdar ve birbirine duyarlı insanlardan oluşan bir toplum modeli sunulmaktadır. Bu acıdan bakıldığında sıkıntıların, biz onlardan kurtulmak icin boğuşup dururken, fark edemeyeceğimiz bir şekilde hayatın anlamını sunduğunu duşunmek mumkun. İster maddî ister manevî boyutta olsun sıkıntılar, onu yaşayanla ona şahit olan icin sınanma surecidir aslında. Sıkıntıyı yaşayan icin sabırla direnebilme, sıkıntıya şahit olan icin ise yardıma ihtiyacı olana destek elini uzatabilme kabiliyetinin ortaya cıkacağı bir sınanma sureci. Yani aslında insanlık kabiliyetimizin ortaya cıkacağı bir surec.
Bu insanlık yarışındaki zorlu etaplardan biri de başkasının gecmişinde gorduğumuz ayıp ve kusurların uzerine gitmeden, bağışlayıcı ve hoşgorulu olabilme kısmıdır. Hata ve kusurların ifşa edilmesi, durumun ıslahına bir katkı sağlamadığı gibi insan onurunun zedelenmesine ve kişinin duyarsızlaşmasına vesile olabilir. Tenhalarda işlenen yanlışlıklar alenî olarak yapılmaya başlar. Bu durum ise yanlış yapanı yolundan dondurmediği gibi yanlışın yayılmasına da zemin hazırlayabilir. Kardeş olmak, kardeşine karşı sorumluluk taşımak demektir. İlişkileri daha ileri seviyelere taşıyabilmek icin elden gelen gayreti gostermeyi gerektirir. Kaldı ki, kusur ortucu olmak, o kusura karşı duyarsız olmayı da gerektirmez. Sucun/yanlışın işlenirken gorulmesi halinde takınılması gereken tavır bellidir: İnsanların bilinclenmesine yardımcı olarak suca engel olmaya gayret etmek Buradaki hassas denge, insanın gecmişinde yaşadıkları ile ilgili olarak kişilik haklarının korunması yonunde ayarlanmalıdır. Muslumana duşen gorev icindeki merak ve oğrenme durtusunu, kendisini ve tum insanlığı bir adım ileri taşıyacak ilim yolunda kullanmasıdır. Kur'an'da yasaklanan da fıtratımızdaki bu araştırma hissinin dumura uğramış hali olan tecessustur.
İslam Kardeşiliği İle İlgili Hadisler
Din kardeşinin ayıbını orten kimsenin, Allah Teala dunya ve ahirette kusurunu orter (Hadis-i Şerif)
Kardeşinle mucadele etme, onunla alay etme, ona verdiğinden sozden donme (Hadis-i Şerif)
Allah icin sevişen iki kardeş buluştukları zaman, biri diğerini yıkayan iki el gibidir Ne zaman iki mumin bir araya gelirse,Allah Teala, birini diğerinden faydalandırır (Hadis-i Şerif)
Musluman muslumanın kardeşidir, onu terk ve ihmal etmez (Hadis-i Şerif))
Sizden biriniz, kendisi icin arzu ettigini kardesi icin de arzu etmedikce iman etmis olamaz
(Riyazu-s Salihin, 1/1829
‘‘Allah’ın kulları arasında bir grup var ki, onlar ne peygamberlerdir ne şehidlerdir Ustelik Kıyamet gunu Allah indindeki makamlarının yuceliği sebebiyle peygamberler de, şehidler de onlara gıbta ederler’’
Orada bulunanlar sordu: ‘‘Ey Allah’ın Rasulu! Onlar kim, bize haber ver?’’
‘‘Onlar aralarında ne kan bağı, ne de birbirlerine bağışladıkları mal olmadığı halde, Allah’ın Ruhu (Kuran) adına birbirlerini sevenlerdir Allah’a yemin ederim, onların yuzleri mutlaka nurdur Onlar bir nur uzeredirler Halk korkarken, onlar korkmazlar Insanlar uzulurken onlar uzulmezler’’ (Kutub-u Sitte, c10, No: 3345)
alıntı...
İslam Kardeşliği Hakkında Bilgi
Dini Bilgiler0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- İslam Kardeşliği Hakkında Bilgi
-
13-09-2019, 08:58:50