hac konusunda hangi ayetler indirilmiştir? Hac ne zaman farz olmuştur Hac ne zaman farz kılınmıştır

İslÂmın beş şartından biri olan hac, Hicretin dokuzuncu senesinde farz kılındı.

"Muhakkak ki, insanların ibÂdeti icin kurulan ilk mÂbed, Mekke'deki o cok mubÂrek ve insanların kıblesi olup Âlemlere doğru yol gosteren KÂbe'dir.

"Onda, Allah katındaki şeref ve hurmetini gosteren apacık deliller ve İbrahim'in makamı vardır. Ona giren her turlu tecÂvuzden emin olur. Ona varmaya gucu yeten kimsenin KÂbe'yi tavaf etmesi ise, Allah'ın insanlar uzerindeki bir hakkıdır. Her kim bu hakkı tanımaz ve haccı inkÂr ederse, doğrusu Allah butun Âlemlerden mustağnîdir, kimsenin ibÂdetine ihtiyacı yoktur" meÂlindeki Âyet-i kerimeler Hicretin dokuzuncu yılında nÂzil olunca, Hz. Resûlullah bir hutbe irad ederek Muslumanlara bu mukellefiyetlerini şoyle bildirdi:
"Ey insanlar, hac uzerinize farz kılındı. O halde haccediniz."

Resûl-i Ekremin bu tebliği uzerine Sahabîler, "YÂ Resûlallah, her yıl mı?" diye sordular.

Peygamber Efendimiz, cevap vermeyerek sustu.

Aynı sualin Sahabîler tarafından ucuncu kere tekrarlanmasından sonra Peygamberimiz (s.a.v.), "Hayır! Her yıl değil.

"Şayet 'Evet' demiş olsaydım, muhakkak ki her sene haccetmek uzerinize farz olurdu. Ve siz buna guc yetiremezdiniz."

Peygamber Efendimiz, Âshabı Kiramın aynı şeyi tekrar tekrar sormasından dolayı da şu dersi verdi:
"Ben bir şey teklif etmeyerek sizi kendi halinize bıraktıkca, siz de beni kendi halime bırakınız. Muhakkak ki, sizden evvelki milletler ancak cok sual sormaları ve peygamberlerine karşı muhalefetleri yuzunden helÂk olmuşlardır.

"Binaenaleyh, ben size bir şey emrettiğimde, siz bundan gucunuzun yettiği kadar yapınız. Bir şeyden de sizi nehyettiğimde, artık onu terk ediniz."

Peygamber Efendimiz (a.s.m.) bir hadislerinde şoyle buyurmuşlardır:
"İslÂm beş şey uzerine bin edildi: Allah'tan başka ilÂh bulunmadığına ve Muhammed'in Resûlullah olduğuna şehÂdet etmek, namaz kılmak, zekÂt vermek, haccetmek, Ramazan orucunu tutmak."

Hacc farz kılınınca Peygamber Efendimiz hac yapmak istedi. Fakat sonra, "Beytullahta muşrikler de bulunacaklar ve onu cıplak tavaf edecekler. Bu hal ortadan kalkmadıkca, ben haccetmek istemem" buyurarak şimdilik bu isteğini tehir etti.

Gercekten muşrikler, geceleyin KÂbe'yi kadın erkek karışık ve cıplak olarak tavaf ederlerdi. Ustelik bunu, KÂbe'ye hurmet sayarlardı.

alıntı