Meşhur Camiler hakkında bilgi


Selimiye Camii Edirne'de bulunan, Osmanlı padişahı II. Selim'in Mimar Sinan'a yaptırdığı camidir. Mimar Sinan'ın 90 (bazı kitaplarda 80 olarak gecer) yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii gerek Mimar Sinan'ın gerek Osmanlı mimarisinin en onemli yapıtlarından biridir. Caminin kapısındaki kitabeye gore yapımına 1568 (Hicri:976) yılında başlanmıştır. Caminin 27 Kasım 1574 Cuma gunu acılması planlanmışsa da ancak II. Selim'in olumunun ardından 14 Mart 1575'te ibadete acılmıştır.
Mulkiyeti Sultan Selim Vakfındadır. Bugun şehrin merkezinde bulunan caminin yapıldığı alanda inşasına Suleyman Celebi doneminde başlanan, sonradan Yıldırım Bayezid'in geliştirdiği Edirne'nin ilk sarayı (Saray-ı elik) ve Baltacı Muhafızları haremi bulunmaktaydı. Bu alandan “Sarıbayır veya “Kavak Meydanı diye bahsedilir.


Suleymaniye Camii, Kanuni Sultan Suleyman adına 1551-1558 yıllarında Mimar Sinan tarafından İstanbul'da yapılmıştır. Mimar Sinan'ın kalfalık devri eseri olarak nitelendirilen Suleymaniye Camii, medrese, kutuphane, hastane, hamam, imaret, hazire ve dukkÂnlardan oluşan Suleymaniye Kulliyesi'nin bir parcası olarak inşa edilmiştir.


Sultan Ahmet Camii, 1609-1616 yılları arasında Sultan I. Ahmet adına İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar SedefkÂr Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Cami Mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik cinileriyle bezendiği icin ve yarım kubbeleri ve buyuk kubbesinin ici de gene mavi ağırlıklı kalem işleri ile suslendiği icin Avrupalılarca "Mavi Cami (Blue Mosque)" olarak adlandırılır. Ayasofya'nın 1934 yılında camiden muzeye donuşturulmesiyle, İstanbul'un ana camii konumuna ulaşmıştır.