Hz.Cabir R.a
Cabir Bin Abdullah'ın Hayatı
sahabe Cabir Bin Abdullah
604/697
Cabir bin Abdullah'ın babası, İkinci Akabe Biatı'nda bulunarak İslam'a girmiştir. Cabir bu sırada henuz 18-19 yaşlarında bulunuyordu. Bedir ve Uhud savaşlarına katılmak istediyse de babası ona engel olmuştur. Cabir'in babası Abdullah, Uhud Savaşı'nda şehit duştu. Cabir bu konuda şunları soylemiştir: "Babam Uhud'da şehit edildi. Kız kardeşim bana bir deve vererek: "Git babanı bu deve ile taşı, onu Selemeoğullarının kabristanına defnet." dedi. Ben birkac kişi ile savaş alanına gittim. Benim oraya varış haberim Allah Rasulu'ne (s.a.v.) ulaşınca, beni yanına cağırttı. Allah Rasulu o sırada Uhud'da bulunuyordu. Şoyle buyurdu: "Nefsim kudret elinde olan Allah'a yemin olsun ki, Abdullah da ancak kardeşleri (Uhud şehitleri) ile birlikte gomulecektir. Bunun uzerine babam arkadaşları ile birlikte Uhud'a defnedildi.
Hazreti Cabir, Allah Rasulu'nden 1540 hadis rivayet etmiştir. Sahabe ve Tabiundan bazı kimseler Cabir İbn Abdullah'a gelirler ve ondan hadis oğrenirlerdi. Cabir b. Abdullah Mescidi Nebevi de kendisine ait bir halkada hadis oğretirdi.
Cabir ibn Abdullah bizzat kendisinin Resulullahdan işitmediği, fakat ravisinin Abdullah ibn Uneys olduğunu oğrendiği bir hadisi kaynağından oğrenmek icin Şama bir ay suren yolculuk yapmıştır.
Bu olayı kendisi şoyle nakleder: Ravisi sahabeden olan bir hadis işittim. Derhal bir deve aldım, ona binerek bir ay suren bir yolculuktan sonra Şam'a geldim. Bir de baktım ki Abdullah ibn Uneys ordadır. Kapıcısına, Cabirin kapıda olduğunu ona soyle dedim. Abdullah cıktı, evin kapısında karşılaşınca, Cabir İbn Abdullah dedi ve hemen boynuma sarıldı. Evet, benim bilmediğim bir hadisi, senin Resulullahdan işitmiş olduğunu oğrenince sana geldim, dedim. Bunun uzerine o, Allah Rsulunden duyduğu Allah kıyamet gunu insanları cıplak ve sunnetsiz olarak haşredecektir hadisini rivayet etti.
Cabir bir defasında da bir tek hadisi oğrenmek icin Mısırda bulunan Ukbe İbn Amire yolculuk etmiş, hadisi oğrendikten sonra tekrar Medineye donmuştur.
Cabir ibn Abdullah Resulullahla uzun muddet sohbet etmiş ve Resulullahın vefatından sonra da uzun sure yaşadığı icin cok hadis rivayet etmiştir.
Cabir ibn Abdullah sunneti iyi bilmekteydi. Sunnet hafızlarından sayılmıştır. O sadece Hz. Peygamberden değil, Hz. Ebu Bekr, Hz. Omer, Hz. Ali, Ebu Ubeyde, Talha, Muaz İbn Cebel, Ammar İbn Yasir, Halid İbn Velid, Ebu Said, Abdullah İbn Uneys, Ummu Şerik ve Ummu Malikden de hadis oğrenmiştir.
Hz. Cabir, hadis oğrenim ve oğretimini sistemli hale sokanlardan biridir. O Medinede Mescidun-Nebide kurduğu ders halkasında muntazaman hadis okutmuştur. Onun bu halkası tavsiye edilen bir meclis olmuş, kendisine muhtelif yerlerden ilim oğrenme maksadı ile gelinmiştir. Ebuz-Zubeyr kendisini Atanın Cabire gonderdiğini ve onlar icin hadisler oğrendiğini ifade ettikten sonra Cabir ibn Abdullah, sika ve cok hadis biliyordu demek sureti ile onun rivayetlerinin sağlamlığına ve ilminin genişliğine işaret etmektedir.
Hz. Peygamberden cok hadis rivayet etmiş bulunan Cabir İbn Abdullah Resulullahdan bir cok faydalı ilim ahzetmiştir. Kendisinin Hacc Menasiki ile ilgili rivayetlerini toplayan bir sahifesi vardır. Rabi İbn Sad, Cabiri, İbn Sabitîn yanında bir takım yassı maddelere hadis yazarken gorduğunu soylemektedir. Ebuz-Zubeyr, Ebu Sufyan ve eş-Şabi, Cabirden hadis dinleyip ders almışlardır. Onların Cabirden işittikleri hadislerin ekserisi bu sahifeden idi. Mucahid Cabirin sahifesinden hadis rivayet ederdi.
Cabir ibn Abdullah aynı zamanda hadis yazdırmıştır. Bu konuda Abdullah ibn Muhammed ibn Ukaylin rivayeti şoyledir: Ben ve Ebu Cafer, Cabir İbn Abdullaha giderek kendisinden yanımızda bulunan kucuk levhalara hadis yazıyorduk. Suleyman ibn Kays el Yeşkuri de Ebu Hatimin ifadesine gore Cabirin Huzurunda oturarak ders almış ve ondan bir sahife yazmıştır.
Sahabe Ve Hadis Rivayetleri Dr. Nevzat Aşık
Cabir Bin Abdullah'ın Hayatı
Dini Bilgiler0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Cabir Bin Abdullah'ın Hayatı
-
13-09-2019, 08:54:11