Fıkhî Mezhebler Nelerdir



Fıkhî Mezhebler 4 e ayrılır.

1 - Hanefî mezhebi,

2 - MÂlikî mezhebi,

3 - ŞÃ‚fiî mezhebi,

4 - Hanbelî mezhebi. Bu 4 mezhebin, hepsi de haktır, doğrudur.

Hanefî Mezhebi:

Hanefî mezhebinin kurucusu İmam-ı A`zam Hazretleridir. İmam-ı A`zam, en buyuk imam demektir. Asıl adı Nu`man olan İmam-ı A`zam`ın, kunyesi Ebû Hanife`dir. Hicretin 80`inci yılında Kûfe`de doğmuş, Hicrî 150`de Bağdat`ta vefat etmiştir.Hanefî mezhebi, once Irak`ta doğmuş, oradan doğuya ve batıya yayılmıştır. Abbasîler devrinde hÂkimlerin coğu Hanefî idi. Anadolu ve Balkanlardaki Turkler arasında, Hanefî mezhebi yaygındır.

MÂlikî Mezhebi:

Kurucusu İmam MÂlik bin Enes Hazretleridir. Hicrî 93 tarihinde Medine`de doğmuş, H. 179`da yine Medine`de vefat etmiştir. MÂlikî mezhebi, once Hicaz halkı tarafından benimsenmiş ve hacca gelenler vasıtasıyla Kuzey Afrika`ya ve o zaman Endulus denen İspanya`ya yayılmıştır.

ŞÃ‚fiî Mezhebi:

Kurucusu İmam-ı ŞÃ‚fiî Hazretleridir. İmam-ı ŞÃ‚fiî`nin asıl ismi Muhammed`dir. H. 150 tarihinde Gazze`de doğmuş, 204 tarihinde Mısır`da vefat etmiştir. HÂşimoğulları soyundan gelmektedir. ŞÃ‚fiî mezhebi once Mısır`da yayılmış, sonra kısmen Suriye, Yemen, Irak ve Horasan taraflarına gecmiştir. Bugun Mısır`ın coğunluğu ŞÃ‚fiîdir. Anadolu`nun guney taraflarında, Suriye ve Irak`ta da ŞÃ‚fiî mezhebinde olanlar mevcuttur.

Hanbelî Mezhebi:

Kurucusu Ahmed bin Hanbel Hazretleridir. H. 164 tarihinde Bağdat`ta doğmuş, 241 tarihinde yine orada vefat etmiştir. Hanbelî mezhebi daha cok Necid taraflarında tutulmuştur. HÂlen Necid`de Hanbelî mezhebi hÂkimdir.