Cocuğa Bırakılan Miras Terbiyesi
Aile Terbiyesi
S.Saki Erol kaleminden




Cocuk hayatta insanın goz nuru, omrunun sevinci ve teselli kaynağıdır. Hayat onlarla tatlılaşır. Onlar uzerinde hayaller kurulur. Geleceğimiz onlar uzerine bina edilir. Cocuk ana ve babanın meyvesi gibidir. Meyvenin acı veya tatlı olması nasıl ki yetiştiği ağacın turune bağlıysa, cocuğun da kendisine ve cevresine faydalı iyi bir insan olması da başta anne babasına bağlıdır.

COCUK EĞİTİMİ BUTUN BİR HAYATI KAPSAR
Okulların tatil edildiği yaz aylarında cocuklar aileleri ile daha fazla zaman gecirebiliyorlar. Bu anlamda tatiller anne babaların cocuklarıyla ilgilenmeleri icin bulunmaz bir fırsattır ve cok iyi değerlendirilmelidir. Zira cocuk eğitimi butun bir hayatı kapsar ve sadece okula gondermekle verilemez.

Cocuk anne babanın elinde bir emanettir. Kıymetli bir cevherdir. Mum gibi her şekli alabilir. Beyaz ve boş bir sayfa gibidir. Uzerine ne yazılacaksa oncelikle anne baba olmak uzere oğretmenleri ve yakın cevresi yazabilir. Temiz bir toprak gibidir, hangi tohum atılırsa onu buyutur. İyilik tohumu ekilirse, cocuk din ve dunya saadetine kavuşur. Annesi, babası ve hocaları da onun sevabına ortak olur. Şayet fesat tohumu atılırsa, husrana neden olur. Annesi, babası ve hocaları da gunahına ortak olur.

Şayet ana baba, cocuklarına iyi bir terbiye verme hususunda gevşek davranırsa evlatları onlar icin bir bela, yorgunluk, sıkıntı, gam ve keder olur. Bunun icin anne babaya duşen en onemli gorev cocuklarını iyi terbiye etmektir. Cocuk icin ilk eğitim, ilk terbiye daha cok annelere duşer. Cocuğu daha ilk yaşlarından itibaren kreş, anaokulu gibi yerlere teslim edip, sorumluluğu oğretmenlere yıkmak, anne babayı sorumluluktan kurtarmaz.

MANEVİ EĞİTİM ONEMLİ
Cocuğun en mukemmel şekilde yetişmesi, ihtiyac duyduğu butun insani ve ahlaki faziletleri, sosyal kural ve davranışları, hepsinden onemlisi dinimizin emir ve yasaklarını oğrenmesi ve yaşaması, ruh ve beden bakımından sağlıklı, bilgili ve faziletli, ayrıca meslek ve huner sahibi olabilmesi icin ana babanın tum imkanlarını kullanarak gayret sarf etmeleri gerekir. Cocuğun hem dunya hem de ahiret mutluluğunu hedef alan boyle bir terbiye, Peygamber Efendimiz (s.a.v) tarafından ana babanın cocuğuna bırakacağı “en guzel miras olarak nitelendirilmiştir.

Zamanı gelince, cocuğu hocaya godererek Kuran-ı Kerimi, Rasulullah Efendimizin (s.a.v) mubarek hayatını, onun anlayabileceği ve ona lazım olan din bilgilerini, Rasulullah Efendimizin (s.a.v) Ehl-i Beytini; Ashab-ı Kiramın, dort mezheb imamının, diğer din ve tasavvuf buyuklerinin, salih kimselerin hayatını, onların İslamiyeti ne kadar guzel yaşadıklarını, bu sebeple huzurlu ve mutlu olduklarını anlatmalıdır. Cocuk soylenilen sozlerden cok davranışlara bakar. Anne babanın cocuk terbiyesi icin yapacakları en doğru amel; Allah ve Rasulunun emri uzerine guzel bir hayat surdurerek cocuklarına guzel ornek olmaktır. Anne babanın cocuklarını iyi ornek olarak guzel terbiye etmekten sonra diğer onemli gorevleri de; evlenme cağına gelenleri bir mazeret yoksa vakit gecirmeden evlendirmek, sevgide ve ilgide kız erkek ayrımı yapmadan, cocuklarına karşı eşit davranmaktır.

AİLECE CENNETTE OLMAK
Ailenin temel gorevi, neslin coğalmasına ve onların iyi yetiştirilip İslam terbiyesiyle eğitilmesine imkan sağlaması ve eşlerin birbirlerine yardımcı olup ihtiyac ve eksiklerini gidermeleri, birbirlerine sevgi, huzur ve sukun sunabilmeleridir. Yalnız unutulmamalıdır ki, bu dunya ahiretin tarlası olduğuna gore, aile hayatından bu dunyada alınan rahat ve lezzet, ancak bir cekirdek hukmundedir. O cekirdek gerektiği gibi beslenir, buyutulurse ahirette saadet ağacı olacak ve en mukemmel meyvelerini o alemde verecektir. Cennet bu dunyadan ne kadar yuce ise, o alemde mumin kadın ve erkeklerin bir arada ailece bulunmaktan alacakları zevk ve mutluluk da bu dunyadakinden o kadar mukemmeldir.

COCUĞA BEDDUA DEĞİL, DUA ETMELİ
Adamın biri Abdullah bin Mubarek Hazretlerine gelerek, cocuğundan şikayet eder. Abdullah bin Mubarek adama: “Cocuğuna hic beddua ettin mi? diye sorar. Adam, “Evet, ettim deyince, Abdullah Bin Mubarek “Cocuğun ahlakını sen bozdun buyurur.

M.Saki EROL