ihrama girmeden once
ihrama girme hazırlığı
İhrama Nasıl Girilir ?

İhrama girmenin ruknu; niyyet ve telbiyedir. Bu ikisinin bir arada bulunması gerekir. Bunlar olmadan ihrama girme gercekleşmez. Telbiye yapar, niyyet etmezse ihrama girmiş olmaz. Hanefi fûkahası; niyetle telbiyenin arasının acılamıyacağını, ikisinin bir arada bulunması gerektiğini esas almıştır.


Nitekim HusÂm-ı Şehidin; “İhrama niyetle girilir, ama bu telbiye ederek olur. Nasıl ki namaza niyetle girilir, ama tekbir almak şartı iledir. Sadece tekbirle girilmez hukmu mutemed kavil olarak beyan edilmiş. Yani; nasıl namaza niyet ve iftitah tekbiri ile başlanırsa; hacc ve umreye de; mikatlarda ihrama girerek başlanır. İhrama girmek de; niyyet ve telbiye ile olur.


Niyet: “Niyet, yapılacak haccın şeklini kalben belirlemektir. Ayrıca lisanen soylenmesi mustehaptır. Burada temettu haccının yapılışı esas alındığına gore niyet umre icin yapılacaktır.


Şoyle niyet edilir:

“Allahım umre yapmak istiyorum. Bunu kolaylaştır ve kabul eyle

Telbiye: (Lebbeyk Allahumme lebbeyk, lebbeyke l şerike leke lebbeyk, innel hamde ven-nimete leke vel mulk l şerike lek) demektir.

“Allahım! Davetine icabet ediyorum. Emrine boyun eğiyorum. Butun varlığımla sana teslim oldum. Senin hicbir ortağın yoktur. Tekrar tekrar davetine icabet ediyorum. Şuphesiz hamd sana mahsustur. Nimet senindir mulk de senin. Senin hicbir ortağın yoktur.


Boylece niyet edilip telbiye soylenince ihrama girilmiş olur. Ancak ihrama girmeden once, sunnet ya da mustehap olarak yapılması gereken hususlar vardır. İhrama girerken bunlara da riayet edilmelidir. Buna gore:

İhrama girmek isteyen kimse, on hazırlık olarak tırnaklarını keser. Gerekiyorsa koltuk altı ve kasık kıllarını temizler, sac ve sakal traşı olup bıyıklarını duzeltir. Mumkunse gusleder. Bu gusul temizlik amacıyla yapıldığı icin ozel durumda olan bayanlar da guslederler. Resûl-i Ekremin (s.a.v.) ihrama girmek icin gusul abdesti aldığı rivayet edilmiştir.

Nitekim İmam-ı Merginani; ihrama girerken gusul abdesti almanın hukmunun, tıpkı cuma namazına giderken alınan gusul abdesti gibi olduğunu beyan ettikten sonra: “İhram icin gusul abdesti almak efdaldir. Zira temizliğin manası, onda eksiksiz bir şekilde zuhur eder. Ayrıca Resûl-i Ekrem (s.a.v.) de bunu ihtiyar etmiştir buyurmaktadır.

Gusul mumkun olmadığında abdest alır. Varsa guzel koku surunur. Giymekte olduğu normal giysilerini ve ic camaşırlarını cıkarıp, sadece “izar ve “rida denilen iki parca ihram ortusune sarınır.

Zira Resûl-i Ekremin (s.a.v.) (İhramı esnasında) izÂr ve rid giyindiği bilinmektedir. Dikişli elbise giyilmesi menedilmiştir. Avretini ortmesi sıcak ve soğuktan korunması icin, belden aşağısını izÂrla, belden yukarısını da rid ile orter. Feteva-ı Hindiyyede: “Avret yerlerinin ortulmesi şartı ile, ihramın bir parcadan ibaret olması caiz olur. Tatarhaniyyede de boyledir.

İzÂr; gobekten dizkapağına kadar olan yeri orten bir peştemaldır.

Rid ise; sırta, omuzlara ve goğuse ortulen havludur. İzÂr gobeğin ustune bağlanır. İhramı iğne ile tutturmak veya iple bağlamak kotu bir iştir. Ancak boyle yapan kimseye de birşey gerekmez. Bahrur Raikte de boyledir.

İhrama giren kimse; ridÂsını sağ omuzunun altından alır ve sol omuz başına kor, boylece sağ omuzu acıkta kalır. Hizanetul Muftinde de boyledir hukmu kayıtlıdır .

Başını acar, coraplarını ve ayakkabılarını cıkarır. Terlik ve benzeri şeyler giyer. Bayanlar normal kıyafetlerini değiştirmezler.


Bundan sonra, kerÂhat vakti değilse iki rekat “ihram namazı kılar. Hz. Cabirden (r.a.) rivayet edilmiştir ki; “Resûl-i Ekrem (s.a.v.)Zull-Huleyfede ihrama girdikten sonra iki rekat namaz kıldı. Dolayısıyla mukellef, ihrama girdikten sonra iki rekat namaz kılar ve şoyle der :


“AllÂhumme innî urîdul hacce feyesirhu lî vetekabbelhu minnî


Manası: “Allahım!.. Ben haccetmek istiyorum, niyetim budur. Bunu bana kolay kıl ve benden kabul buyur.

Hacca niyet eden kimse bunu soyler. Eğer “Umreye niyet ederse, hacc yerine umreyi soyler!..
Daha sonra yuksek sesle Telbiye getirir. Bayanlar telbiye soylerken seslerini yukseltmezler. Telbiyeden murad şu duayı okumaktır :

“Lebbeyk AllÂhumme lebbeyk; lebbeyke l şerikeleke lebbeyk, innelhamde vennimete leke velmulke l şerîkeleke


Manası: “Emrine hazırım!.. Allahım, emrine hazırım!.. Emrine hazırım, senin katiyyen şerikin (ortağın) yoktur!.. Emrine hazırım!.. Şuphe yok ki; hamd da, nimet de, mulk de, sadece sana mahsustur. Katiyyen Senin ortağın yoktur.


İhrama niyyet etmeden; sadece telbiye soyleyen kimse “Muhrim olmaz. Serahsinin Muhıytinde de boyledir. Zira ibadet; ancak niyyet ile hasıl olur. Hem niyyet eden, hem de telbiye getiren mukellef “Muhrim durumdadır. Namazlarının sonunda, yuksek bir yere cıktığı, bir vadiye indiği veya bir kafile ile karşılaştığı zaman telbiye getirir. Ayrıca seher vakitlerinde yuksek sesle telbiye duasını okur. Hanefi fûkahası; her durum değişikliğinde telbiyenin yuksek sesle (Fakat, gırtlağı zorlamadan) okunmasının mustehab olduğu hususunda ittifak etmiştir.

Niyet ve telbiyenin yapılmasıyla ihrama girilmiş ve “ihram yasakları başlamış olur.