Hz.Ebu Bekir ve kolesi haram Lokma
Hazret-i Ebû Bekr-i Sıddîk 'ra'in bir kolesi vardı Omrunun sonlarında her akşam iftÂr vaktinde yemek getirirdi Âdetleri oyle idi ki, nereden ve nasıl aldığını, kimden satın aldığını, onun san'atı ve mesleği ne olduğunu o koleden sormayınca o yemekden bir lokma ağzına koymazdı Bu kole bir gece yine yemek getirdi Ebû Bekr-i Sıddîk 'ra' sormadan, mubÂrek elini uzatıp, bir lokma yemekden aldılar
Kole dedi ki:
- Ey Efendi Ne oldu ki, bu akşam sormadan yemeğe el uzatdınız
Ebû Bekr-i Sıddîk 'ra' hazretlerinin mubÂrek gozleri yaş ile dolup, buyurdu:
- YÂ GulÂm Aclık bana sıkıntı verip, sabırsızlandırdı Boylece bu hÂl başıma geldi Şimdi bana haber ver ki, bu akşam yemeği nereden getirdin
Kole dedi ki:
- CÂhiliyye vaktinde, raks ve oyun oynardım Bir gruba raks etdim Onlara hoş geldi Bana dediler ki, şimdi bir nesnemiz yokdur Va'd etmişlerdi ki, elimize birşey gecdikde sana iyilik ederiz Ben bugun gordum ki, onların elleri doludur Ben va'dlerini hÂtırlatdım Yiyeceği bana verdiler
Ebû Bekr-i Sıddîk 'ra' bunu işitdi Cok uzuldu Ağladı Yemeği onunden atdı Parmağını boğazına o kadar sokdu ki, kustu O lokma karnından dışarı geldi Kendine eziyyet verdi MubÂrek yuzu goğerdi ve karardı MubÂrek yuzunun şeklinin değişikliğini gorenler, bir mikdÂr su icmesini ve bu uzuntuden halÂs olacağını soylediler Sıcak su getirdiler İcdi, bir kerre dah kay' etdi/kustu RahÂtsız oldu İnceledi ki, karnında bir şey kalmadı
Dediler ki,
- YÂ Sıddîk, bu kadar kendinize sıkıntı ve zahmet, bir lokmadan dolayı mıdır?
Buyurdu ki, evet Resûlullah 'sav' hazretlerinden işitdim
Buyurdular ki,
- Allahu tebÂreke ve teÂl hazretleri, yidiği harÂm olan kimselere Cenneti harÂm etmişdir
Sonra başını yukarı kaldırıp,
- Y ilÂhel Âlemîn! Yidiğim lokma icin elimden geleni yapdım O lokmaları kay' etdim O lokmadan damarlarımda birşey kaldı ise afv et Bu za'îf kulun, Cehennem azÂbına dayanamam diye, du buyurdu
Bu o Ebû Bekrdir ki, Resûlullah 'sav' hazretleri, (Ebû Bekr benim gozum ve kulağım gibidir) buyurdu.
Haram lokma. Hz.Ebu Bekir ve kolesi
Dini Bilgiler0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Haram lokma. Hz.Ebu Bekir ve kolesi
-
13-09-2019, 08:37:35