Kısaca Hz. İsa'nın Hayatı

Hz. İsa Kimdir

Hz. isa Kur'an-ı Kerîm'de adı gecen ve israiloğullarına gonderilen peygamberlerdendir. Hz. İsa (a.s) batılı tarihcilere gore miladi yıldan dort veya beş sene kadar once doğmuştur.

Hz. İsanın ne zaman yaşadığı kesin olarak bilinmese de, MO. ve MS. donemlerinde yadaşığı soylenmektedir. Nasıralı İsa ya da İsa Peygamber olarak bilinen Hz. İsa, marangoz Yusuf ve bakire nişanlısı Meryemin oğludur. 30 yaşından sonra Filistin ve Kudusu ve cevrelerini dolaşarak Allah inancını yaymaya başlamıştır. Hıristiyanların inancına gore, Hz. İsanın 12 havarisinden biri onu ele vererek duşmanlara yakalatmış ve Romalı Pontius Pilatusun kararı ile carmıha gerilerek 33 yaşında oldurulmuştur. Fakat bu olay Kuran-ı Kerimde acık bir dille yalanlanmaktadır.

“Ve Allahın elcisi “Meryem oğlu İsa Mesihi oldurduk demelerinden oturu Oysa onu oldurmediler ve onu asmadılar; fakat oyle yaptıklarını sandılar. Tum mezhepler bu konuda kuşku icindedir. Onların bu konuda bir bilgisi yok; sadece zanna uyuyorlar. Kesin olarak onu oldurmediler. Nisa Suresi, 4/157

Kur'an-ı Kerîm'e gore Hz. İsa (a.s)'in annesi Hz. Meryem'dir. Meryem (a.s), yine Kur'an'da ismi gecen dort seckin aileden biri olan imrÂn ailesinden idi. Hz. Meryem, Zekeriya (a.s)'in koruması ve gozetim altındaydı. Meryem, Beytu'l-Makdis'te, doğu tarafta ozel bir bolmeye yerleştirilmişti. Zekeriya (a.s), Meryem'in yanına geldikce orada, rızkını ve yiyeceğini hazır gorurdu. Hz. Meryem, Beytu'l Makdis'te zikirle, ibadetle hayatını geciriyordu. iste bu sırada Allah, ona bir beşer sûretiyle Cebrail'i gonderdi. bu durum, Kur'an-ı Kerim'de su şekilde anlatılır: "Meryem dedi ki; ben senden Rahman'a sığınırım. Eğer O'ndan korkuyorsan bana dokunma! O da, ben, temiz bir oğlan bağışlamak icin Rabbinin sana gonderdiği elciden başkası değilim, dedi. Meryem; bana bir insan temas etmemişken, ben kotu kadın olmadığım halde nasıl oğlum olabilir? dedi. Cebrail, bu boyledir; cunku Rabbin, "bu bana kolaydır, onu insanlar icin bir mucize ve katımızdan da bir rahmet kılacağız," diyor, dedi. iş olup bitti. Boylece Meryem, İsa'ya gebe kalarak bir koşeye cekildi. Doğum sancıları başladı ve başına gelen bu hadiseden dolayı cok uzulerek, keşke bundan once olseydim de unutulup gitseydim, dedi" (Meryem, 19/1 8-23).

Cebrail, Meryem (a.s)'e, babasız doğuracağı cocuğun ozelliklerini ve mucadelesini haber vermiş, Meryem'i teselli etmiş ve ayrılıp gitmişti. Hz. Meryem'in kendisini Allah'a ibadete verdiğini ve onun tertemiz bir kadın olduğunu bilenler de bilmeyenler de bu duruma hayret etmiş ve doğumun bu şekilde nasıl olabileceği tartışmasına girmişlerdi. Hz. Meryem ise olayı, cocuğa sormalarını işaret etmişti. Fakat "Onlar, biz beşikteki cocukla nasıl konuşabiliriz? dediler. Cocuk, ben şuphesiz Allah'ın kuluyum. Bana kitap verdi ve beni peygamber yaptı. Nerede olursam olayım, beni mubarek kıldı. Yaşadığım surece namaz kılmamı ve zekÂt vermemi, anneme iyi davranmamı emretti. Beni bedbaht bir zorba kılmadı. Doğduğum gun de, oleceğim gun de, dirileceğim gun de, bana selÂm olsun, dedi" (Meryem, 19/23-33).

İsa (a.s)'in babasız olarak mucizevî bir şekilde doğuşu, Allah'ın dilemesinden ibaretti. Hatta Allah katında, oluş itibariyle Adem (a.s) ile İsa (a.s) arasında fark yoktu. Nitekim ayet-i kerimede, durum su şekilde izah edilir: "Gercekten İsa'nın babasız dunyaya geliş hÂli de Allah katında Adem'in hÂli gibidir. Allah, Âdem'i topraktan yarattı, sonra da ona ol dedi; o da hemen (insan) oluverdi" (Âli imrÂn, 3/59).

İsa (a.s) otuz yaşında iken peygamberlik gorevi aldığında, hemen israiloğullarına durumu bildirdi. İsa (a.s)'nın cagrısına kulak tıkayan ve ellerindeki Tevrat'ı tahrif edip pek cok değişiklikler yapan israiloğulları, Hz. İsa (a.s)'a inanmadılar. Ayrıca Allah, Hz. İsa'nın risÂletini destekleyen mucizelerde gosteriyordu. Kur'an-ı Kerim'de zikri gecen mucizeleri şunlardır: İsa (a.s) nın, camurdan kuş biciminde bir heykel yapması ve onu ufleyince kuş olup ucması, oluleri diriltmesi; anadan doğma korleri ve alaca hastalığına tutulmuş olanları tedavi etmesi; gokten sofra indirmesi (el-MÂide, 5/110-115); Havarîlerin ve diğer arkadaşlarının evlerinde ne yediklerini ve neler sakladıklarını soyleyerek gaybdan haber vermesi (Âlu imrÂn, 3/49).

israiloğulları, İsa (a.s.)'i ve ona tÂbi olanları durdurmak icin pek cok yol denediler; sonunda Hz. İsa'yı oldurmeğe karar verdiler. Ancak Allah, onların planlarını etkisiz hÂle getirdi. Yahudiler, İsa (a.s.)'a benzeyen birini yakalayıp astılar ve "Meryem oğlu İsa Mesih'i oldurduk" dediler (en-NisÂ, 4/157). Ote yandan Kur'anı Kerîm, asıl durumu su şekilde acıklar: "Halbuki onlar İsa'yı oldurmediler ve asmadılar. Fakat kendilerine bir benzetme yapıldı. Ayrılığa duştukleri şeyde, doğrusu şuphededirler. Onların bu oldurme olayına ait bir bilgileri yoktur. Ancak kuru bir zan peşindedirler. Kesin olarak onu oldurmediler, bilakis Allah, onu kendi katına yukseltti. Allah gucludur, hÂkimdir" (en-NisÂ, 4/157-158).

İsa (a.s) ayette de belirtildiği gibi, oldurulmeden goğe yukseltilmiştir. Mezarı dunyada değildir. Ayrıca Mi'rac'da, peygamberimiz kendisini gormuştur. Hz. İsa, goğe yukselmeden once, havÂrîlerine ve tum insanlığa şu mujdeyi vermişti: "Ey israiloğulları! Doğrusu ben, benden once gelmiş olan, Tevrat'ı doğrulayan ve benden sonra gelecek ve adı Ahmed olacak bir peygamberi mujdeleyen Allah'ın size gonderilmiş bir peygamberiyim" (es-Saf, 61/6).

Hz. İsa (a.s) goğe cekildiği sıralarda kendisine inananların sayısı cok azdı. Daha sonra bir ara Hz. İsa'nın getirdiği inancı kabul edenler coğaldı ise de, sonunda Hıristiyanlar da israiloğulları gibi yoldan cıktı ve pek cok yanlışlıklara saptılar. Bugun, Hıristiyanların sahip oldukları teslis inancı, İsa (a.s)'nın goğe yukseltilmesinden hemen sonra ortaya cıkmıştır.

İsa (a.s)'in annesi Hz. Meryem Hz. İsa'nın goğe cekilmesinden sonra altı sene kadar daha yaşamış ve olmuştur (Hakim, Mustedrek, II, 596).

Hz. İsa (a.s)'a dort buyuk ilÂhi kitaptan biri olan İncil verilmiştir. Kur'an-i Kerîm'de İncil'in Hz. İsa'ya verilisi ile ilgili şu bilgiler vardı: "Arkalarından da izlerince Meryem oğlu isa'yı Tevrat'ın bir tasdikcisi olarak gonderdik; ona da bir hidÂyet, bir nur bulunan İncil'i, ondan evvelki Tevrat'ın bir tasdikcisi ve sakınanlara bir hidÂyet ve oğut olmak uzere verdik" (el-MÂide, 5/11). Ancak bu İncil de Tevrat gibi tahrifata ugramış: tır. Bununla birlikte Allah TeÂl tarafindan son peygamber Hz. Muhammed (s.a.s)'e indirilen Kur'an-ı Kerîm, Zebur, Tevrat ve İncil'in hukumlerini ve gecerliliklerini ortadan kaldırmıştır. Hz. İs İslÂm Âlimlerinin coğunluğuna gore cisim ve ruhuyla goğe yukseltilmiştir. Kıyamet vaktine yakın yeryuzune inecek, hacı kıracak, domuzu oldurecek ve İslÂm şeriatiyla hukmedecektir (bk. BuhÂrî, Buyu', 102).

Hz. İsa bedeniyle goğe yukseltildiğinden, Kur'an-ı Kerim'de bildirilen "olumden evvel" (en-Nisa, 4/159) ve "oleceğim gune ve diri olarak ba'ş edileceğim gune" (et-Tevbe, 9/34) mealindeki ayetler Hz. İsa'nın nuzûlunden sonraki olumunu anlatır. Hz. İsa gokten Arz-i Mukaddes'e inecek, elinde bir Kargı olacak; Afik denilen bir yerde ortaya cıkacak ve Kargı ile DeccÂl'i oldurecek ve sabah namazında Kudus'e gelecektir. imam kendi yerini ona vermek isteyecek fakat o imÂm'ın gerisinde Hz. Peygamber (s.a.s)'in şeriatına uygun olarak namazını kılacaktır. Sonra domuzu oldurecek ve hacı kıracak, sinagoglar ve kiliseleri yıkacak ve kendisine iman etmeyen butun Hıristiyanlarla savaşacaktır.

Hz. İsa nuzûlunden sonra kırk sene daha yaşayacak, olduğunde Muslumanlar namazını kılacak ve İslÂm dinine uygun olarak gomulecektir.

Alıntı