Abdest İle İlgili Sozler,

Peygamber Efendimiz (sav)'in Namaz ve Abdest ile İlgili Sozleri İslam Arşivi Peygamber Efendimiz (sav)'in Namaz ve Abdest ile İlgili Sozleri
Peygamber Efendimiz (sav)'in Namaz ve Abdest ile İlgili Sozleri CÂbir radıyallahu anh'den rivayet edildiğine gore, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu: "Beş vakit namazın benzeri, sizden birinizin kapısı onunden akıp giden ve her gun icinde beş defa yıkandığı bol sulu bir ırmak gibidir"
(Muslim, MesÂcid 284)
Osman İbni AffÂn radıyallahu anh'den rivayet edildiğine gore, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu: "Kim guzelce abdest alırsa, o kimsenin gunahları tırnaklarının altına varıncaya kadar butun vucudundan cıkar"
(Muslim, TahÂret 33 Ayrıca benzer rivayetler icin bk NesÂî, TahÂret 84; İbni MÂce, TahÂret 6)
Osman İbni AffÂn radıyallahu anh şoyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'i benim şu abdestime benzer şekilde abdest alırken gordum Sonra da şoyle buyurdu: "Bir kimse bu şekilde abdest alırsa gecmiş gunahları bağışlanır Onun namazı ve mescide kadar yurumesi de fazladan kazanc sayılır"
(Muslim, TahÂret 8 Benzerleri ici bk Ebû DÂvûd, TahÂret 50; NesÂî, TahÂret 84; İbni MÂce, TahÂret 6)
Ebû Zuheyr UmÂre İbni Ruveybe radıyallahu anh Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'i şoyle buyururken işittiğini soyledi: "Guneş doğmadan ve batmadan once namaz kılan bir kimse cehenneme girmeyecektir" Resûl-i Ekrem bu sozuyle sabah ve ikindi namazlarını kastetmişti
(Muslim, MesÂcid 213-214 Ayrıca bk Ebû DÂvûd, SalÂt 9)
Cundub İbni SufyÂn radıyallahu anh'den rivayet edildiğine gore, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu: "Sabah namazını kılan kimse Allah'ın himayesindedir Dikkat et, ey Ademoğlu! Allah, bizzat himayesinde olan bir konuda seni sorguya cekmesin"
(Muslim, MesÂcid 261-262 Ayrıca bk Tirmizî, SalÂt 51, Fiten 6; İbni MÂce, Fiten 6)
Cerîr İbni Abdullah el-Becelî radıyallahu anh şoyle dedi: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'in yanında idik Dolunay halindeki aya bakarak şoyle buyurdu: "Siz şu Ay'ı gucluk cekmeden gorduğunuz gibi, Rabbinizi de acıkca goreceksiniz Guneş doğmadan ve batmadan onceki namazları kacırmamak elinizden geliyorsa, kesinlikle kacırmayıp kılınız" BuhÂrî'nin bir rivayetinde: "Resûl-i Ekrem, Ay'ın on dorduncu gecesi Ay'a bakmıştı" denilmektedir
(BuhÂrî, MevÂkît 16, Tefsîru sûre (50) 2, Tevhîd 24; Muslim, MesÂcid 211 Ayrıca bk Ebû DÂvûd, Sunnet 19; Tirmizî, Cennet 16; İbni MÂce, Mukaddime 13)
İbni Mes'ud radıyallahu anh şoyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'e: Hangi ameller daha faziletlidir? diye sordum "Vaktinde kılınan namaz" buyurdu "Sonra hangisi?" dedim "Ana babaya iyilik etmek" cevabını verdi
(BuhÂrî, MevÂkît 5, CihÂd 1, Edeb 1, Tevhîd 48; Muslim, ÎmÂn 137-139 Ayrıca bk Tirmizî, SalÂt 14, Birr 2; NesÂî, MevÂkît 51)
Âişe radıyallahu anh şoyle dedi: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem oğle namazının farzından onceki dort rekat ile sabah namazının farzından onceki iki rekatı hic terk etmezdi
(BuhÂrî, Teheccud 34 Ayrıca bk NesÂî, KıyÂmu'l-leyl 56)
İbni Omer radıyallahu anhumÂ'dan rivayet edildiğine gore, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu: "Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir"
(BuhÂrî, EzÂn 30; Muslim, MesÂcid 249 Ayrıca bk NesÂî, İmÂmet 42; İbni MÂce, MesÂcid 16)
İbni Omer radıyallahu anhumÂ'dan rivayet edildiğine gore, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu: "İslam beş temel uzerine bina kılınmıştır: Allah'tan başka ilÂh olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın Resulu olduğuna şahitlik etmek Namazı dosdoğru kılmak, zekÂtı hakkıyla vermek, Allah'ın evi KÂbe'yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak"
(BuhÂrî, ÎmÂn 1, 2, Tefsîru sûre(2) 30; Muslim, ÎmÂn 19-22 Ayrıca bk Tirmizî, ÎmÂn 3; NesÂî, ÎmÂn 13)
Ebû Hureyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine gore, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'i şoyle buyururken işittiğini soyledi: "Ne dersiniz? Birinizin kapısının onunde bir nehir olsa da, o kimse her gun bu nehirde beş defa yıkansa, kirinden bir şey kalır mı?" SahÂbîler: O kimsenin kirinden hicbir şey kalmaz, dediler Resûl-i Ekrem: "Beş vakit namaz işte bunun gibidir Allah beş vakit namazla gunahları silip yok eder" buyurdular
(BuhÂrî, MevÂkît 6; Muslim, MesÂcid 283 Ayrıca bk Tirmizî, EmsÂl 5; NesÂî, SalÂt 7; İbni MÂce, İkÂmet 193)
CÂbir radıyallahu anh şoyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'i: "Gercekten kişi ile şirk ve kufur arasında namazı terketmek vardır" buyururken işittim
(Muslim, ÎmÂn 134 Ayrıca bk Ebû DÂvûd, Sunnet 15; Tirmizî, ÎmÂn 9; İbni MÂce, İkÂmet 17)
Ebû Hureyre radıyallahu anh şoyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'i: "Şuphesiz ki benim ummetim, kıyamet gununde, abdest izlerinden dolayı yuzleri nurlu, elleri ve ayakları parlak olarak cağırılacaktır Yuzunun nûrunu artırmaya gucu yeten kimse bunu yapsın" buyururken işittim
(BuhÂrî, Vudû' 3; Muslim, TahÂret 35)
Ebû Hureyre radıyallahu anh şoyle dedi: Ben dostum sallallahu aleyhi ve sellem'i şoyle buyururken işittim: "Mu'minin nuru ve beyazlığı, abdest suyunun ulaştığı yere kadar varır"
(Muslim, TahÂret 40 Ayrıca bk NesÂî, TahÂret 109)