Cuma Kılınışı
-Cuma Namazı tek başına kılınmaz.
-Oğle vaktinde cemaatle kılınır.
- Oğle ezÂnı okununca, once dort rek'at Cum'a namazının ilk sunneti kılınır.
-Niyet ederken:
"Niyet ettim, Allah rızası icin Cuma Namazının ilk sunnetini kılmaya" denilir.
-Bu namaz aynı oğle namazının ilk sunneti gibi kılınır.
-İlk rekatta once Subhaneke okunur. Sonra Euzu Besmele cekilir.
-Butun rekatlarda FÂtiha ve zamm-ı sure okunur.
-İlk oturuşta sadece Etteahiyyatu okunur.
Son oturuşta:
-Etteahiyyatu, Allahumma Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunur.
Sonra, cÂmi' icinde, ikinci ezÂn okunur.
-Sonra, İmam hutbe okumak icin minbere cıkar. Hutbe okunur.
-Hutbe okunurken cemÂ'atin namaz kılması ve konuşması tahrimen mekruhdur (harama yakın).
-Hatîb efendi du ederken, cemÂ'at sesli Âmîn demez. İcinden sessiz denir.
-Namaz kılarken yapması harÂm olan her şey, hutbe dinlerken de harÂmdır.
-Hutbe okunup bittikten sonra muezzin kamet getirir.
-Sonra, cemÂ'at ile iki rek'at Cum'a namazının farzı kılınır. Bu namaz aynı sabah namazının farzı gibi kılınır.
-Niyet şoyle edilir: "Niyet ettim, Allah rızası icin Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama"
-Sonra, dort rek'at son sunneti, Niyeti şoyledir: "Niyet ettim Allah rızası icin Cuma namazının son sunnetini kılmaya".
-Bu sunnetde aynı ilk sunnet gibi kılınır. Boylece esas itibariyle Cuma namazı farzı ve sunnetleriyle birlikte kılınmış olur.
-Son sunnetin ardından zuhr-i ahir, niyetiyle dort rekat daha namaz kılınmaktadır. Niyet edilirken şoyle denilir: "Niyet ettim edÂsı uzerime olup da henuz uzerimden sÂkıt olmayan en son oğle namazının farzına". Bu şekilde niyet edilirse, eğer o gunun cuma namazı şartlarında bir noksanlıktan dolayı kabul olunmamışsa, oğle namazı kılınış olur. Kabul olunmuşsa, en son kazaya kalmış oğle namazına sayılır.
-Bundan sonra, iki rek'at vaktin sunneti kılınır. "Vaktin sunnetine" diye niyet edilir. Cum'a sahîh olmadı ise, bu on rek'at, oğle namazı olur. Bundan sonra, Âyet-el-kursi ve tesbîhler okunup, du edilir.