Cuma Namazı tek başına kılınmaz. Oğle vaktinde cemaatle kılınır.
Oğle ezÂnı okununca,
Hemen dort rek'at Cum'a namazının ilk sunneti kılınır.
Niyet ederken "Niyet ettim, Allah rızası icin Cuma Namazının ilk sunnetini kılmaya" denilir.
Bu namaz aynı oğle namazının sunneti gibi kılınır. Yani butun rekatlarda FÂtiha ve zamm-ı sure okunur.
İlk oturuşta sadece Etteahiyyatu okunur. Son oturuşta
"Etteahiyyatu, Allahumma Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunur.
Sonra, cÂmi' icinde, ikinci ezÂn okunur.Sonra, İmam hutbe okumak icin minbere cıkar. Hutbe okunur.
Hutbe okunurken cemÂ'atin namaz kılması ve konuşması harÂm olur. Hatîb efendi du ederken, cemÂ'at sesli Âmîn demez. İcinden sessiz denir. Namaz kılarken yapması harÂm olan her şey, hutbe dinlerken de harÂmdır. Hutbe okunup bittikten sonra muezzin kamet getirir.
Sonra, cemÂ'at ile iki rek'at Cum'a namazının farzı kılınır. Bu namaz aynı sabah namazının farzı gibi kılınır. Niyet ederken şoyle denilir: "Niyet ettim, Allah rızası icin Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama""
Sonra, dort rek'at son sunneti, Niyeti şoyledir: "Niyet ettim Allah rızası icin Cuma namazının son sunnetini kılmaya". Bu sunnetde aynı ilk sunnet gibi kılınır.
Boylece esas itibariyle Cuma namazı farzı ve sunnetleriyle birlikte kılınmış olur.
Son sunnetin ardından zuhr-i ahir, niyetiyle dort rekat daha namaz kılınmaktadır. Niyet edilirken şoyle denilir: "Niyet ettim edÂsı uzerime olup da henuz uzerimden sÂkıt olmayan en son oğle namazının farzına.
Bu şekilde niyet edilirse, eğer o gunun cuma namazı şartlarında bir noksanlıktan dolayı kabul olunmamışsa, oğle namazı kılınış olur.; kabul olunmuşsa, en son kazaya kalmış oğle namazına sayılır.
Bundan sonra, iki rek'at vaktin sunneti kılınır. "Vaktin sunnetine" diye niyet edilir.
Cum'a sahîh olmadı ise, bu on rek'at, oğle namazı olur.
Bundan sonra, Âyet-el-kursî ve tesbîhler okunup, du edilir.