Peygamber efendimizin biyografisi
Peygamberimizin biyografisi
Hz. Muhammed (s.a.s.) Mekke'de doğdu. 40 yaşında Peygamber oldu. 23 yıllık Peygamberlik hayÂtının 13 yılı Mekke'de, 10 yılı da Medine'de gecti. Medine'de 63 yaşında vefÂt etti. Bu sebeple:
Hz. Muhammed (s.a.s.) 'in hayÂtı (571-632):
a) Peygamberliğinden Onceki HayÂtı (571-610),
b) Peygamberlik Devri (610-632) olmak uzere iki kısma ayrılır.
Peygamberlik devri de:
a) Mekke devri (610-622)
b) Medine devri (622-632)
olarak iki doneme ayrılır.
Bu sebeple Siyer ve İslÂm TÂrihi ile ilgili kitaplarda, Rasûlullah (s.a.s.)'in hayÂtı, "Peygamberlikten (Bi'setten) oncesi" ve "Peygamberlik devri" diye iki devreye ayrılarak incelenmiştir. Peygamberlikten onceki hayatını da:
1- Cocukluk devresi (8 yaşına kadar olan sure),
2- Genclik cağı (8-25 yaşına kadar olan devre),
3- Evlilik donemi (25-40 yaşı arasındaki devre) olmak uzere genellikle uc bolume ayırmışlardır.
Peygamber olduktan sonra, "Mekke Devri"nde gecen olayları incelerken, tÂrihbaşı olarak, Peygamberliğin (Nubuvvetin) l. 2. veya 5 inci yılı gibi, Nubuvvetin başlangıcını; "Medine devri" olaylarında ise,-Hicretin, 1., 2. veya 3 uncu yılı şeklinde Rasûli Ekrem (s.a.s.)'in Hicret olayını esÂs almışlardır.
Bu kitapta da aynı usûle uyulacaktır.
HZ.MUHAMMED (S.A.S)´İN PEYGAMBERLİKTEN ONCEKİ HAYÂTI
" Biz seni ancak Âlemlere rahmet olarak gonderdik".
(el-Enbiy Sûresi, 107)
HZ. MUHAMMED (S.A.S)'İN COCUKLUK DONEMİ
1- DOĞUMU:
Hz. Muhammed (s.a.s.) MilÂddan sonra 571 senesi, Fil Yılı'nda, 12 Rebiulevvel (20 Nisan) pazartesi gecesi sabaha karşı, Mekke'nin doğusunda bulunan "HÂşimoğulları Mahallesi"nde, babasından kendisine mirÂs kalan evde doğdu. Arapların takvim başı olarak kullandıkları "Fil Vak'ası", Peygamberimiz (s.a.s.)'in doğumundan 52 gun kadar once olmuştu.
Abdulmuttalib, torununun doğumu şerefine verdiği ziyÂfette cocuğun adını soranlara:
"Muhammed adını verdim. Dilerim ki, gokte Hakk, yeryuzunde halk, O'nu hayırla yÂdetsinler..." cevÂbını verdi. Annesi de "Ahmed" dedi. (Muhammed, ustunluk ve meziyetleri anılarak cok cok ovulup sen edilen; Ahmed de Cenab-ı Hakk'ı yuce sıfatları ile oven, hamdeden kimse demektir.
İslÂm tÂrihcileri, Peygamberimiz (s.a.s.)'in doğduğu gece bir takım olağanustu olayların meydana geldiğini naklederler. O gece İran KisrÂsı (Hukumdarı)'nın MedÂyin şehrindeki sarayının 14 sutûnu yıkılmış, mecûsîlerin İran'da IstahrÂbat şehrinde bin yıldan beri yanmakta olan "ateşgede"leri sonmuş, SÂve (Taberiyye) golu yere batmış, bin yıldan beri kurumuş olan SemÂve deresi'nin suları taşmış, mecûsîlerin buyuk bilgini MûdibÂn korkunc bir ruya gormuş, KÂbe'deki putların yuz ustu devrildikleri gorulmuştu. Gercekten O'nun doğması ile butun dunyada hukum surmekte olan cehÂlet ve kufur ateşi sonmuş, putperestlik yıkılmış, zulmun baskısı son bulmuştur.
2- SOYU (NESEBİ)
Peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.s.)'in babası, Abdulmuttalib'in oğlu Abdullah; annesi ise Vehb'in kızı Âmine'dir. Babası Abdullah, Kureyş Kabîlesinin HÂşimoğulları kolundan, annesi Âmine ise Zuhreoğulları kolundandır. Her ikisinin soyu, bir kac batın yukarıda, "KilÂb"da birleşmektedir. Her ikisi de Mekke'lidir.
Peygamber (s.a.s.) Efendimiz, Hz.İbrÂhim'in buyuk oğlu Hz. İsmÂil'in neslindendir. Soyu AdnÂn'a kadar kesintisiz bellidir. AdnÂn ile Hz.İsmÂil arasındaki batınların sayısında neseb bilginleri ihtilÂf etmişlerdir.
Peygamber (s.a.s.) Efendimizin soyu, cok temiz ve cok şerefli bir neseb zinciridir. Bir hadisi şerifte Rasûl-i Ekrem Efendimiz:
"Ben devirden devire, (nesilden nesile, Âileden Âileye) secilerek intikal eden Âdemoğulları soylarının en temizinden naklolundum, sonunda icinde bulunduğum 'HÂşimoğulları' Âilesinden neş'et ettim", buyurmuştur.
Diğer bir hadisi şerifte bu secilme işi şoyle anlatılmıştır.
"Allah, Hz İbrÂhim'in oğullarından Hz. İsmÂil'i, İsmÂiloğullarından KinÂneoğullarını, KinÂneoğullarından Kureyşi, Kureyşden HÂşimoğul-larını, HÂşimoğullarından da beni secmiştir."
Bir başka hadis-i şerifinde de Rasûl-i Ekrem Efendimiz şoyle buyurmuştur:
"Allah beni, dÂima helÂl babaların sulbunden, temiz anaların rahmine naklederek, sonunda babamla annemden ızhÂr etti. Âdem'den, anne-babama gelinceye kadarki nesebim icinde nikÂhsız birleşen olmamıştır".
Hz. Muhammed (s.a.s.)'in doğumundan iki ay kadar once babası Abdullah, Suriye seyÂhatinden donerken Yesrib (Medine)'de hastalanarak 25 yaşında vefÂt etmiş ve orada defnedilmişti. Peygamberimiz (s.a.s.)'e, babasından mirÂs olarak beş deve, bir suru koyun, doğduğu ev ve kunyesi Ummu Eymen olan Habeşli Bereke adlı bir cÂriye kalmıştır.
Hz Muhammedin Biyografisi
Dini Bilgiler0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Hz Muhammedin Biyografisi
-
13-09-2019, 08:09:16