Hz. Muhammed'in Peygamber Oluşu,Hz. Muhammed hangi yılda ve kac yaşında peygamber oldu,Hz Muhammedin peygamber olduğu tarih

Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) 610 - 632 yılında 40 yaşında Peygamber oldu.

Peygamberimiz (asv) ne zaman nebi oldu, ne zaman resul oldu?

Nebi, haber mÂnÂsına “nebe” kokunden gelmiş olup Allah tarafından kendisine nebilik ve bÂzı İlÂhî hukumler haber verilen zat demek olur.

“Resul” ise, Allah tarafından İlÂhî hukumleri tebliğ etmek icin gonderilen zat mÂnÂsınadır.(1)

Kısacası, “resul”, kitab ve şeriat sahibi olduğu halde, “nebi”, kendinden evvelki peygamberin şeriatına dÂvetle vazifelidir. Her resul nebidir, ama her nebi resul değildir. Bu izahtan sonra, Peygamberimize (a.s.m.) vahyin nasıl geldiği hususuna da temas etmekte fayda vardır.

Resulullaha (a.s.m.) ilk vahiy sÂdık ruya şeklinde gelmiştir. Gorduğu her ruya acıkca cıkıyordu. Ondan sonra kendisine yalnızlık sevdirildi. Bu sebeple zaman zaman Hira Mağarasına gidip orada Hz. İbrahim’in (a.s.) dini uzere ibadet etmeye başladı. Yine ibadet icin Hira Mağarasına gitmişti. Allah’ın emriyle CebrÂil (a.s.) geldi ve Hz. Muhammed’e (a.s.m.) “Oku” dedi.

“Yaratan Rabbının adıyla oku! O Allah ki, insanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku, senin Rabbin kalemle yazı yazmayı oğreten kerîmler Kerîmidir. İnsana bilmediğini oğretmiştir”.(2)

Bunun uzerine heyecanlanan Resulullah (a.s.m.) eve giderek hanımı Hz. Hatice’ye (r.a.) “Beni ortun, beni ortun” dedi. Korkusu gidinceye kadar mubarek vucudunu sarıp orttuler.(3)

Boylece Resul-i Ekreme (a.s.m.) ilk vahiy gelmiş oldu. O zaman kırk yaşında idi. Bu vahiyden sonra bir muddet vahiy kesildi. Vahyin kesilmesinin ne kadar surduğu hakkında ceşitli rivayetler vardır. Bu gecen zaman en az on beş gun, en cok uc senedir.(4)

Vahyin tekrar başlaması hususunda ise Peygamberimiz (a.s.m.) şoyle buyururlar:

“Bir gun yururken gokyuzu tarafından bir ses işittim. Başımı kaldırınca Hira’da bana gelen meleği gordum. Sem ile yeryuzu arasında bir kursu uzerinde oturmuştu. Cok korktum. Evime donup ‘Beni ortun, beni ortun’ dedim. Bunun uzerine Cenab-ı Hak, ‘Ey ortuye burunen Resûlum! Kalk ve insanları Allah’ın azabından sakındır. Rabbini buyuk tanı. Elbiseni temiz tut. Azap sebebi olacak gunahlardan uzak dur’ (5) meÂlindeki Âyetleri indirdi. Artık bir daha vahiy kesilmedi.”(6)

Peygamber Efendimiz (a.s.m.) Hira’da gelen ilk vahiyle resul değil, nebi olmuştur. Cunku henuz risaletle vazifelendirilmişti. Vahyin bir muddet kesilmesinden sonra ikinci defa gelmeye başlamasıyla da resul oldu.(7)

Demek ki, Resulullahın (a.s.m.) ilk defa nebi, sonra resul olması doğrudur. Ancak, nebiliği ile resulluğu arasında ne kadar zaman gectiği hususu kesin olarak bilinmemektedir. Bu mevzuda ceşitli rivayetler vardır.