Namaz sonunda selam vermeyi unutursak ne yapmalıyız?
Sehiv Secdesi nedir
Sehiv "yanılma, unutma ve dalgınlık" gibi anlamlara gelir. Buna gore sehiv secdesi, yanılma, unutma veya dalgınlık gibi durumlar yuzunden namazın vÂciplerinden birini terk veya tehir etme durumunda, namazın sonunda yapılan secdelere denilir. Sehiv secdeleri sayesinde namazda meydana gelen kusur ıslah edilmiş, eksiklik telÂfi edilmiş olur. Namaz esnasında pur dikkat olmak ve titiz davranmak esas olmakla birlikte, ceşitli nedenlerle insanlar namazlarında yanılabilirler. Peygamberimiz bu tur durumlarda, namaz kılan kişinin "Allah'ın huzurunda saygısızlık ettim, kusur işledim" diyerek kendini suclamasının ve karamsarlığa duşmesinin onune gecerek onu rahatlatmak, vesveseden kurtarmak ve her yanılmada namazı yeni baştan kılma sıkıntısının onune gecmek maksadıyla, aslî olan bir farzın terkedilmediği durumlarda bir telÂfi ve duzeltme mekanizması olarak sehiv secdesi uygulamasını ongormuştur. Bununla birlikte unutmamalı ki, bir kimsenin tedavi imkÂnı var diye sağlığını koruma konusunda dikkatsizlik gostermesi nasıl uygunsuz bir davranış ise, telÂfi imkÂnı var diye de namazda gevşek davranmak da oyle, hatta daha da uygunsuz bir davranıştır.
Hz. Peygamber'in sehiv secdesinin anlamına ve amacına ilişkin olarak soylediği sozlerden ikisi şoyledir:
"Biriniz namazında şupheye duşerse doğrusunu araştırsın ve namazını kanaatine gore tamamlasın, sonra selÂm versin ve sehiv secdesi yapsın" (BuhÂrî, "SalÂt", 31).
"Biriniz namazı dort rek`at mı yoksa uc rek`at mı kıldığında şupheye duşerse, şupheyi atsın ve yakînen bildiğine gore davranıp namazını tamamlasın. SelÂm vermeden once iki secde yapsın. Eğer beş kılmış ise bu secdeler namazına şefaatci olur, eğer namazını tam kılmış ise bu secdeler şeytanın uzaklaştırılmasına vesile olur" (BuhÂrî, "Sehv", 6-7).
Sehiv secdesini gerektiren bir durum bulununca bu secdenin yapılması Hanefîler'e gore vÂciptir. Sehiv secdesi gerektiği halde bunu yapmayan kişi gunah işlemiş olur; fakat namazı bÂtıl olmaz. MÂlikî ve ŞÃ‚fiîler'e gore sehiv secdesi namazın sunnetlerinden bir veya birkacının terkedilmesi durumunda yapıldığı icin, sehiv secdesi yapmak sunnettir. Hanbelîler'e gore ise sehiv secdesi duruma gore bazan vÂcip, bazan sunnet, bazan da mubah olur. Mesel namazın bir sunnetini terketmekten dolayı sehiv secdesi yapmak mubahtır.
Namazda Selam Vermeyi Unutmak
Dini Bilgiler0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Namazda Selam Vermeyi Unutmak
-
13-09-2019, 07:55:35