Abdest Alırken Konuşmak Caizmi
Abdest Alırken Konuşmak
Fıkıh Âlimleri abdest alırken (bir ihtiyactan dolayı) konuşmanın mubah olduğunu bildirmişlerdir. Bu konuda yasaklayıcı sahih bir rivayet yoktur. Ozellikle konuşma bir ihtiyac sebebiyle ise bir sakınca yoktur.
Fıkıh Âlimleri abdest almaya başlarken "Besmele" cekmenin mustehab olduğunu soylemişlerdir. Bu hususta zayıf hadisler rivayet edilmiştir. Bu hadisler zayıf ise de hepsi birleşince abdestin başında Besmele cekmenin bir temele dayandığı anlaşılır. Zira bu iyi bir iş ve meşru bir davranıştır. Abdest sırasında insanların her bir organı yıkarken okuduğu dualar, sahih hadis olarak rivayet edilmemiştir. Şu kadar ki, Ebu Musa el-Eş'arî'nin rivayet ettiği şu olayda Hz. Peygamber'in abdest alırken dua ettiğini oğreniyoruz: Ebu Musa diyor ki: "Peygamber'e (s.a.s) abdest suyu getirmiştim. Abdest aldıktan sonra Rasûlullah'ın şoyle dua ettiğini duydum: 'Allahım! Gunahımı affet. Evimi genişlet, nzkımı bereketlendir.' Bunun uzerine Peygamber'e şoyle dedim: "Ey Allah'ın Peygamberi! Şoyle şoyle dua ettiğini duydum". Buyurdu ki: "Bir şey bıraktık mı?" (Nevevî, EzkÂr)
Hz. Omer'den rivayet edildiğine gore Peygamberimiz şoyle buyurmuşlardır: Sizden biriniz organlarını bol bol yıkayarak abdestini aldıktan sonra 'Eşhedu en l ilahe illellÂhu vahdehû l şerike leh. Ve enne Muhammeden abduhû ve resulun' derse, o kişiye cennetin sekiz kapısı acılır. Hangisinden isterse girer. (Munzirî, Terğib) Ebu Saîd el-Hudrî'den rivayet edildiğine gore Hz. Peygamber şoyle buyurmuştur: Abdestini alıp da 'SubhÂneke Allahumme ve bihamdik. Eşhedu en l ilahe ill ente. Esteğfuruke ve etûbu ileyk' derse bu kimsenin soylediğinin cevabı bir belgeye yazılır. Sonra muhurlenir. Bu muhurlu belge kıyamete kadar acılmaz. (Munzirî, Tergib)
Abdest aldıktan sonra konuşmaya gelince: Mubah olan (haram olmayan) birşey konuşulduğu muddetce caizdir. Abdest alan kişi tek bir kimse ile de, kalabalık kimselerle de, namazdan once de, sonra da konuşabilir. Bunda bir sakınca yoktur.
alıntı
Abdest Alırken Konuşulur Mu
Dini Bilgiler0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Abdest Alırken Konuşulur Mu
-
13-09-2019, 07:54:00