Mukabele Okuma

Ramazan Ayında Mukabele

Mukabele; karşılaştırma, yuzleştirme, karşılık verme; aralarındaki farkı ortaya cıkarmak icin metinleri mukayese etme; Ramazanda hafızların cemaat huzurunda Kur'an okumaları anlamına gelir.Mukabele Peygamber Efendimizin sunnetlerindendir.

Peygamberimiz ile Cebrail (a.s) Ramazan gecelerinde nobetleşe Kuranı- Kerimi okur ve dinlerlerdi.

Ramazan ayında camilerde mukabele okunması, Peygamberimiz ve Ashabı ile İslam buyuklerinin hayatlarından alınmış guzel bir adettir.

Kainat durdukca insanlara bir hidayet ve nur olarak gonderilen bu Kitab-ı Kebirin okuması da yine oyle kainat capında buyukler tarafından yapılacaktı. Bunun uzerine Allahın sevgili iki elcisi, Kuran-ı Kerimi birbirlerine okumak uzere Ramazan ayında her gece bir araya gelmekteydi.

Peygamber Efendimiz (asm) KurÂnı başkasından dinlemeyi de severdi Başkasından dinlerken mubarek gozyaşlarını tutamazdı.

İbn-i Mesud (ra) anlatıyor: Resûlullah (asm) bana hitaben:

“Bana KurÂn oku! buyurdu Ben:

“Ya Resûlallah! KurÂn sana indirildiği halde, sana KurÂnı ben mi okuyacağım? dedim

Allah Resûlu (asm):

“Ben KurÂnı kendimden başka birisinden dinlemeyi hakikaten severim buyurdu Bunun uzerine, Resûl-i Ekreme (asm) Nis Sûresinden okumaya başladım NihÂyet; “Her ummetten birer şÃ‚hit getirdiğimiz ve ey Muhammed, onların uzerlerine de seni şÃ‚hit olarak getirdiğimiz zaman onların hÂli nice olur? Âyetine geldiğimde, Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm):

“Şimdilik yeter! buyurdu Donup baktığımda, bir de ne goreyim, Resûl-i Ekrem Efendimizin (asm) iki gozunden yaşlar akıyordu.

Kur-Ânı dinlemek aynı zamanda KurÂnın da emridir, CenÂb-ı Hak:

“KurÂn okunduğu zaman onu dinleyin ve susun ki, merhamet olunasınız buyurur.

Kur'an'ın Ramazan'da nazil olması (el-Bakara, 2/185), Kur'an okumanın ozellikle Ramazan'da kat kat mukÂfatlandırılacağı mujdesi, Muslumanların bu ayda en cok Kur'an'la meşgul olmalarına sebep olmuştur. Bu sebeple "Kur'an ayı" olan Ramazan'da cami ve evlerde mukabeleler okunur, hatimler yapılır.

Mukabele, Muslumanlar arasında koklu bir gelenek halinde gunumuze kadar gelmiştir. Bu gelenek bugun de butun canlılığıyla surdurulmektedir. Kur'an okumayı bilsin, bilmesin, Muslumanlar dinlemek suretiyle huzur bulmakta ve sevap ummakta; okuyan hafızlar, ozellikle Kur'an ezberlemeye (hıfz) calışan genc Kur'an kursu oğrencileri de cemaat huzurunda okuyarak egzersiz yapmış olmaktadırlar. Mukabele suretiyle Kur'an okuyup dinlemenin başkalarını Kur'Ân okumaya teşvik etmesi, okuyan ve dinleyenler uzerinde ruhî bir sukûnet meydana getirmesi, sevap kazandırması gibi bircok faydası vardır. Ancak para karşılığında okumak ve okutmak caiz değildir.

Osmanlılar zamanında da ozellikle ikindi namazından sonra mukabele okunurdu.

Kur'an, hukumleri oğrenilip anlaşılmak ve tatbik edilmek icin gonderilmiştir. Bu bakımdan "mukabele", okunan Âyetlerin kısa acıklaması yapılarak dinleyenleri bilgilendirmek acısından iyi bir fırsattır. Ehil kişiler tarafından belli bir program dahilinde bu uygulanırsa İslÂmî bilgi ve kultur duzeyinin yukselmesine onemli katkıda bulunabilir.