hz omer'in şehadeti hakkında bilgi
Hz.Omer'in Vefatı ve şehadeti
Hz Omer, 645 yılının son ayında Ebû Lu’lu Firuz adında Yahudi bir kole tarafından namaz kılarken şehid edildi Bu kole Hz Omer’e gelip efendisinden alınan verginin cok olduğunu iddia etti Hz Omer, “Senden alınan miktar fazla değildir” dedi
Hz Omer’in bu sozune razı olmayıp, duşmanlık gosteren Firuz, Hz Omer’e kastetmeyi plÂnladı Gorunuşteki sebep boyle gorunmekle beraber işin esası boyle değildi İran casusu olarak aldığı emri yerine getiriyordu Hz Omer bir gun esnaf teftişinde iken, Firuz’a, “ Duydum ki, senin değirmen yapmanda uzerine yokmuş” deyince, “ Şayet sağ kalırsam,sana oğle bir değirmen yapacağım ki, doğda ve batıda herkeks ondan bahsedecek” demişti Hz Omer ‘de, “ Vallahi bu beni tehdit etti” buyurmuştu Buna rağmen acıkca suc teşekkul etmediği icin cezalandırmamıştı
Hz Omer ile vergi tartışmasından bir gun sonra elbisesi icine bir hancer saklayıp, sabah namazı vaktinde mescide girdi Beklemeye başladı Hz Omer safları duzeltip tekbir alarak namaza durur durmaz, Firuz yerinden fırlayıp Hz Omer’e arka arkaya altı darbe vurdu Darbelerden biri karnına isabet etti Firuz bir kişiyi daha yaralayıp kactı ve yakalanmadan once intihar etti Hz Omer evine kaldırıldıktan bir muddet sonra ayılıp “Katilim kimdir? diye sordu Ebû Lu’lu Firuz olduğu soylenince “Allah’a şukurler olsun ki bir Musluman tarafından vurulmadım” dedi
Ağır oldurucu bir darbe alan Hz Omer’e kendisinden sonra oğlu Abdullah bin Omer’i halife tayin etmesi istenince, “Bir aileden bir kurban yeter!” buyurdu Kendinden sonra halife olacak kimsenin tayini icin EshÂb-ı kirÂmdan, Cennet ile mujdelenenlerden altı kişiyi secti
Bundan sonra oğlu Abdullah’a “Mu’minlerin annesi Hz Âişe’ye git ve O’na Omer İbni Hattab’ın selÂmını soyle, muminlerin emiri deme, ben bugun muminlerin emiri değilim O’na Omer, sahibinin yanına defnedilmek icin izin istiyor de!” buyurdu
Hz Âişe, izin verince “Bu benim en buyuk dileğimdi” buyurarak cok memnun oldu Vefat ederken oğluna, “Başımı yastıktan al da yere koy, umulur ki, Cenab-ı Hak, beni bu halimden dolayı merhamet edip affeder!” Yaralandıktan yirmidort saat sonra kelime-i şehadet getirerek vefat etti
“Nimetin kıymetini bilin!”
Hz Omer, kuru arpa ekmeği yer, kalın kumaşlardan elbise giyerdi Zamanında cok fetihler oldu O’nun zamanında sekiz bin cÂmide Cum’a namazı kılınıyordu Her nereye asker gonderse, zafer bulup, sağ salim olarak ganimetle donerdi Ordusunun mağlup olduğu gorulmemiştir Cunku cok hazırlıklı, tedbirli ve adÂletli hareket ederdi
Kuvveti, adÂleti, askerleri uc kıtayı titreten İslÂm halifesini gormeye gelenleri hayrette bırakmıştı Kuduse geldiğinde orada bir hutbe okudu ve buyurdu ki:
“Allahu teÂlÂ, bizi İslÂm dini ile şerefli kıldı Muhammed AleyhisselÂm ile doğru yolu gosterdi Bizden dalÂleti, sapıklığı kaldırdı Buğz ve adavetten, ayrılık ve tefrikadan uzaklaştırdı
Ey muslumanlar, bu buyuk nimete hamd ediniz Zir boyle yapmamız, nimetin artmasına sebep olur Allahu TeÂlÂ, Kur’Ân-ı Kerîmde buyuruyor ki: “Nimetlerimin kıymetini bilir, emrettiğim gibi kullanırsanız, onları arttırırım Kıymetini bilmez, bunları beğenmezseniz, elinizden alır, şiddetli azÂb ederim” Sizlere kendisinden başka her şey fÂni olan, kendisi BÂki olan, Allahu teÂlÂdan korkmanızı tavsiye ederim O’na itaat eden evliyasından olur O’na isyan edenin ahireti yok olur
Ey insanlar, mallarınızın zekÂtını veriniz, boylece kalblerinizi ve nefislerinizi temizlersiniz Allah’tan başka hicbir mahluktan karşılık ve teşekkur beklemeyiniz Oğutlerimi iyi anlayınız Akıllı olan dinini muhafaza eder Saîd olan başkasının nasihat ve oğudunu kabul eder İslÂmiyete, Resûlullah’ın sunnetine yapışınız Kur’Ân-ı kerîm’in emirlerine uyunuz Zira O’nda dertlere deva ve sevÂb vardır”
Peygamberlerden sonra insanların en ustunu Hz Ebû Bekir’dir Ondan sonra Hz Omer’dir Hadîs-i şerifte buyuruldi ki: “CebrÂil bana gelip dedi ki: “Omer’in olumu uzerine butun İslÂm Âlemi ağlayacaktır”
HzOmer’in nasihatı: “SÂdık arkadaşlar bulun ve onların arasında yaşayın Durust ve samimi arkadaşlar, darlıkta yardımcı, genişlikte sus ve zinetdirler Dostunun sana duşen işini guzel bir şekilde gor ki, luzumunda, sana daha guzeli ile karşılıkta bulunsun Duşmanlarından uzaklaş, her dosta bel bağlama, ancak emin olanları sec Emin olanlar, Allahu teÂlÂdan korkanlardır
“İzzeti, şerefi başka yerde aramayız!”
Hz Omer’in guzel sozleri:
“Hz Omer bir defasında Şam’a gitmişti Orada giydiği eski elbiselerden dolayı soz edildiğini duyunca “Biz İslÂmiyet ile izzet bulduk, izzeti, şerefi başka yerde aramayız” buyurdu Yolu bir mezbeleden gecse, orada durur ve: “İşte hırsla sarıldığımız dunya” derdi Dul kadınlara, yetimlere sırtında un taşırdı Bu halini goren biri: Bırakın biz taşıyalım deyince, Hazreti Omer: “Ya kıyamet gunu gunahımı kim taşır” buyurdu
“Allah’a itaat eden buyuk zatların sozlerine dikkat edin Cunku onlara Allah tarafından gercekler tecelli eder ve onu konuşurlar”
“Cok gulenin heybeti azalır Cok şaka yapan eğlenceye alınır Bir şeyi cok yapan onunla tanınır Cok konuşan cok yanılır, hataya duşer Boyle kimsenin hayÂsı azalır HayÂsı azalan şupheli şeylerden az kacınır Şupheli şeylerden az kacınanın kalbi olur”
“Hakkımda hangisinin daha hayırlı olduğunu bilemediğim icin darlık (fakirlik) ve bolluk (zenginlik) gunlerimin hicbirine aldırış etmedim”
“Amellerin efdali farzları yapıp haramlardan kacınmak ve Allah katında sÂdık niyyetdir”
“Hesaba cekilmeden once kendinizi hesaba cekin Amelleriniz tartılmadan once tartınız”
“Âhiret işlerinde zarar etmektense, dunyaya ait işlerde zarar ediniz Boylesi sizin icin daha hayırlıdır”
“Tevbe edenlerle oturun, onların kalbleri yumuşak olur”
“Tevazunun başı, bir musluman ile yolda karşılaşırsan ilk once selamı senin vermen, bir mecliste en geride oturmaya razı olman ve şohretten uzak durmandır”
“İnsanların en cahili, ahiretini başkasının dunyası icin satandır”
“Allahu teÂl başkasına acımayana acımaz, affetmeyin affetmez, ozur kabul etmeyenin ozrunu kabul etmez”
“Tevbe’den maksad gunahı bilip yapmamaktır Amel-i salihte bulunmaktan maksad, kendini beğenmemektir Şukurden maksad, aczini itiraf edip kulluğu bilmektir”
“Mescidde oturan kimse, Allahu teÂlÂ’nın huzurunda bulunuyor demektir”
“HelÂlin onda dokuzunu harama duşmek korkusu ile terk ederdik”
“Bana ayıplarımı, kusurlarımı soyleyen kimse Allahu teÂlÂnın merhametine kavuşsun”
“AdÂleti zirvesine ulaştırdın”
Amr bin Meymun anlatıyor: Hz Omer sû’-i kasde uğradığı vakit, onunla aramızda Abdullah bin AbbÂs vardı Hz Omer namazı kıldıracağı zaman saflar arasına durur, safları duzeltir ve bu iş tamam olduktan sonra tekbir alarak namaza dururdu CemÂatın yetişmesi icin coğunlukla sabah namazının ilk rek’atında Yûsuf, En-Nahl ve benzeri uzun sûreleri okurdu
O sabah da tam safları duzeltip tekbir aldığı sırada Mugîre bin Şûbe’nin mecûsî olan kolesi Ebû Lu’lu’ onu bıcağı ile yaraladı Hz Omer, Abdurrahman bin Avf’ı imamlığa gecirdi Benim gibi, Omer’e yakın olanlar durumu muşÃ‚hede edebiliyordu Fakat arak saflarda olanlar durumu goremiyor ancak Hz Omer’in sesini duymadıkları icin, “SubhÂnellah, subhÂnellah” deyip duruyorlardı
Abdurrahman namazı kısa surelerle kıldırdıktan sonra, HzOmer Abdurrahman’a: “Bak bakalım, beni kim bıcakladı?” diye sordu Abdurrahman da Muğîre’nin kolesinin bıcakladığını oğrendi ve Hz Omer’e haber verdi Hz Omer de: “Allah mustehakını versin, ona ben iyilik yapmıştım” dedi ve devamla: “Allah’a hamdolsun ki beni bir musluman değil de, musluman olmayan oldurmuştur” dedi ve devamla: “Sen ve baban bu gayr-ı muslimleri Medine’de coğaltmamızı isterdiniz Onlara en cok acıyanı da AbbÂs idi” dedi Bunun uzerine İbn AbbÂs, “Emredersen hepsini oldurelim” dedi Hz Omer:
“Dilinizi konuşup, dîninizi kabûl edip, kıblenize dondukten ve Haccınızı yaptıktan sonra boyle şey olur mu?” dedi Hz Omer’i evine goturduler Biz de beraber gittik İnsanlar sanki boyle bir felÂketle daha karşılaşmamış gibi şaşkına donduler Bir kısmı yarası onemli değil, bir kısmı ise tehlikelidir, deyip duruyordu Sonra doktor bir hurma suyu getirtti, icirdiler, fakat su karnından cıktıSut icirdiler o da aynı şekilde cıktı Bunun uzerine herkes oleceğini anladı Bu arada genc bir delikanlı: “Ey mu’minlerin emiri, sana mujde olsun ki, sen, Resûl-i Ekrem’in sohbetinde bulunmuş, ilk muslumanlardan olup İslÂmiyet uğrunda calışmış bahtiyar bir insansın Sonra idÂreyi eline alarak adÂleti zirvesine ulaştırdın ve en sonunda şehÂdet mevkiine ulaştın” dedi
Delikanlı bunları soyleyip oradan ayrılmak uzere geri donunce, kibir alameti sayılan eteklerinin yerlere surunduğunu goruldu Hz Omer: “Delikanlıyı bana cağırın” dedi Delikanlı geldi Hz Omer: “Yeğenim, eteklerini yerlere surdurme onları topla Hem elbisen daha cok dayanır, hem de kibirden uzaklaşmakla Rabbine karşı daha saygılı olursun” dedi Olum halinde bile emri marufu bırakmadı
“Herkese iyi davranmasını vasiyet ederim!”
Hazret-i Omer olum doşeğinde iken, emri uzerine borcunu hesÂb ettiler, seksen altı bin dirhem civarında borcu cıktı ve Hz Omer: “Cocuklarımın serveti buna kÂfi gelirse borcumu odesinler ŞÃ‚yet yetişmezse Adiy kabilesine murcÂat edin ŞÃ‚yet bu da yetişmezse Kureyş’den bu borcu te’mîn edin ve başkalarına baş vurmayın” dedi
Hz Omere: “Ey mu’minlerin emiri, bize vasiyet et, dedik Hz Omer, “Benden sonra halife olacak zÂta tavsiylerimden birisi, ilk muhacirlere hurmet edip saygı gostermesidir Ayrıca ilk îmÂnı kabûl edip servetlerini muhÂcirlere boluşen Ensar’a karşı iyi davranmasını iyiliklerini takdirle karşılayıp, kusurlarını bağışlamasını tavsiye ederim
Butun şehir halkına karşı iyi davranmasını tavsiye ederim Zira onlar İslÂmiyetin yardımcıları ve orduyu ayakta tutan servet kaynakları ve aynı duşmanın kızdıkları kimselerdir Onlardan ancak kendi rızaları ile mallarının fazlasını almalıdırlar
Ayrıca Bedevîlere de iyi muÂmelede bulunmasını tavsiye ederim Onların mallarından aldıkları zekÂt ve sadakaları, onların yoksullarına dağıtmalıdır Ayrıca zimmîlere (Gayri muslimlere) karşı da iyi davranmasını, onlara karşı verdiği sozde durmasını, guclerinin yetmiyeceği ağırlığı onlara yuklememesini tavsiye ederim” dedi
Her fÂnî gibi o da ruhunu teslim edince, gerekli işlem yapıldıktan sonra cenÂzeyi alarak Hz Âişe validemizin kapısına geldik Oğlu Abdullah izin istedi Hz Âişe musaade etti ve biri Resûl-i Ekrem, diğeri de Sıddîk-ı a’zam olan iki arkadaşının yanına defnedildi
Abdullah İbn AbbÂs’ın anlattığına gore Hz Omer bir musalla uzerine kondu Oradan kaldırılmadan cemÂat namazını kıldı ve kendisine du ettiler Ben de o arada bulunuyordum Benimle kimse ilgilenmiyodu Bu arada Hz Ali’yi gordum Hz Omer’in tabutuna uzuntu icinde bakıyordu Kendi kendine şunları soyluyordu: “Senin amelin gibi amel ile Allah’a mulÂki olacak kimseyi geride bırakmadın Senin, o iki arkadaşınla beraber olacağına kat’î kanaatım vardır Cunku ben cok def’a Resûl-i Ekrem’in, “Ben, Ebû Bekir ve Omer gittik Ben, Ebû Bekir ve Omer cıktık Ben, Ebû Bekir ve Omer girdik” dediğini, yÂni her ikisini daima bir arada andığını duyardım Umid ederim ki Allahu TeÂl seni de onların arasına alacaktır”
hz omer'in şehadeti
Dini Bilgiler0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- hz omer'in şehadeti
-
13-09-2019, 07:49:26