Hz. Ali'nin cenaze namazı
Hz. Alinin cenazesi ve defni
Cafer b. Muhammed, babası Muhammed'den nakleder: Cenaze namazını Hz. Hasan kıldırdı ve başkanlık koşkunun yakınına defnedildi. Kabrini gizlediler.
Ebu Bekir b. Ayyaş "Hariciler kabri deşmesinler diye kabri belli edilmedi." der.
Şerik ve diğer bir ravi de "Hz. Ali'nin cesedini oğlu Hasen b. Ali Kûfe'den alıp Medine'ye nakletti" diye iddia eder.
Muberred de Muhammed b. Habib'in "Bir kabirden obur kabir ilk taşınılan zat Hz. Ali'dir" dediğini rivayet ediyor.
Salih b. Ahmed en-Nahvî, Salih b. Şuayb aracılığıyla Hasen b. Şuayb el-Ferevî'den anlatıyor:
-Hz. Ali'nin cesedi bir sandığa konulup uzerine cokca KÂfur serpilip bir deveye yuklendi. Medine'ye goturmek istiyorlardı. Tay kabilesinin diyarına geldiklerinde bir gece deveyi kaybettiler. Deveyi Tay kabilesinden bazıları gorup sandıkta mal var zannederek tutup goturduler. Acıp da cesedi gorunce paniğe kapıldılar. Onu defnedip deveyi de kesip yediler.
Mutayyıın der ki: Eğer Rafizîler şu Kufe dışında (bu gun icinde) Hz. Ali'dir diye ziyaret edilen kabirdeki yatanın kim olduğunu bir bilseler kesinlikle kabri taşa tutarlardı. Zira o Muğira b. Şu'be'nin kabridir. (Eğer orası Hz. Ali'nin kabri orada olsa ben de evimi yanı başına getirir olduğumde oraya defnedilmemi vasiyet ederdim.)
Ebu Ca'fer el-Bakır "Hz. Ali olduğu zaman elli sekiz yaşı icindeydi." der.
Yine Ebu Ca'fer Muhammed'den Hz. Ali'nin altmış uc yıl yaşadığı da rivayet edilir. Hem bu rivayet Muhammed b. Hanefiyyeden de altmış uc olarak nakledilir. Bunu Ebu İshak es-Subeyî ve Ebu Bekr b. Ayyaş (r.a.) altmış uc ya da altmış dort yaşında vefat etti." Sozu de bu goruşu guclendiriyor.
Ca'fer-i Sadık babasının "Hz. Ali (r.a.) on yedi cariyesi var idi." dediğini soyler.[9] (İbni Asakir der ki: Hz. Ali'nin cariyelerinin cok olması -şehveti icin değil- neslinin coğalması arzusundan idi.)
Ebu İshak es-Subey'î, Hubeyş b. Yerim'den nakleder: Hz. Hasan b. Ali (r.a.) bize bir hitabede bulunup, "Dun aranızdan oyle bir zat ayrıldı ki "ilimde ne kendinden oncekiler onu gecebildi ne sonrakiler ona yetişebildi. Rasulullah (s.a.v.) sancağı ona verirdi de o fetih gercekleşmeden geri gelmezdi. (Cebrail sağında Mikail solunda onunla beraber carpışıyorlardı. Olduğunde) ne sarı (dinar) ne beyaz (dirhem) bıraktı. Sadece onun ihsan icin ayırdığı paradan yedi yuz dirhem vardı. Onu ailesine bir hizmetci edinmek icin ayırmıştı.
Yine Ebu İshak, Amr el-Esam'dan naklediyor:
-Hz. Hasan b. Ali'ye: "Şia (Hz. Ali taraftarları) Hz. Ali'nin kıyamet kopmadan once kesin dunyaya geri gonderileceğini iddia ediyorlar, ne dersin?" dedim. Hz. Hasan "Yalan soyluyorlar. Vallahi bunlar Ali'nin Şiası (taraftarları) olamaz. Biz babamın geri geleceğini bilsek onun hanımlarını evlendirmez, mirasını boluşturmez idik." dedi. Bu haberi Şerik, Ebu İshak isnadıyla Amr el-Esam yerine Asım b. Damr isnadıyla Hz. Hasan'dan rivayet eder.
hz ali nin cenazesi
Dini Bilgiler0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- hz ali nin cenazesi
-
13-09-2019, 07:48:26