Turkiye Ziraatcılar Derneği (TZDK) Başkanı İbrahim Yetkin, 'Gıda Terorizmi' olarak nitelendirdiği hileli gıdalar konusu ile hazırladıkları raporu acıkladı.
Turkiye Ziraatcılar Derneği (TZDK) Başkanı İbrahim Yetkin, 'Gıda Terorizmi' olarak nitelendirdiği hileli gıdalar konusu ile hazırladıkları raporu acıkladı. Dernek olarak 1 aylık yoğun bir calışma sonucu hileli gıdalarla ilgili 51 yontem tespit ettiklerini kaydeden Yetkin, "Kıymalı pideye domuz kıyması karıştırılıyor. Kuru uzumler kurutulmadan once mazota bulanarak haşerelere karşı onlem alınıyor. Eski donerlerin uzerine yeniden et konularak satılıyor. Yağ ve kemik kulunden lahmacun yapılıyor. Kacak caylar kimyasal renklendiriciler hatta domuz kanıyla renklendiriliyor." iddialarında bulundu.
TZDK Başkanı Yetkin, hileli gıdalar konusu ile ilgili bir basın toplantısı duzenledi. Yetkin, "Bu calışma hileli gıda raporudur. Onemli ve ciddi bir konudur. Bu artık bir sektordur. Hileli gıdalar sektoru olarak ulkemizde cok ciddi olaylar bulunuyor. Ulkemizde 43 bin kayıtlı gıda ureticisi var. Bunun dışında kayıt dışı firmaların oluştuğu 450-500 bin civarında uretin, satan ve işleyen bir sektor var. Bu sektorun bu kadar buyumesi ve devasa bir hal almasında ilk sorun denetim. Denetim yapılmadığı surece bu alır başını gider." diye konuştu.
Gıda denetimi konusunda yetkili kurumun Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olduğunu belirten Yetkin, "500 bin civarında işletmeyi denetlemekle gorevli denetci sayısı 5 bin. Bu ekiplerin onemli calışmaları var. 6-7 aydır bakanlık yeni bir yontem geliştirdi. Artık teşhir ediyor firmaları bu onemli bir calışma. Ama denetim elemanlarını işi cok zor. Her yer de uretim var bu kolay bir iş değil." dedi.
Kayıtlı 21 bin 600 firmanın denetlendiğini belirten Yetkin, "Bu denetimlerde ancak 9 bin 100 firma olumlu rapor almış. Denetim acısından soylenebilecek olan denetim elemanlarının sayısının arttırılması ve denetim icin kolay tespit edilebilecek 'merdiven altı' tabir edilen uretim birimlerine ağırlık verilmeli." şeklinde konuştu.
Dernek olarak 1 aylık bir calışma sonrası yaptıkları araştırma sonucunda en sık rastlanan ve en guncel 51 hileli gıda uretme yontemi tespit ettiklerini anlatan Yetkin tespit edilen hileleri şu şekilde sıraladı:
"Yuzde 100 dana eti diye satılan sucuklarda at ve eşek eti kanatlı eti kullanılıyor. Uzun soyulmuş sosise kanatlı eti, yabancı doku ve ic organ katılıyor. Sucuk salam imalatında kullanılan sarımsak kirec suyuyla soyuluyor. Tereyağına bitkisel yağ katılıyor. Yoğurta bitkisel yağ ve jelatin katılıyor. Yağlı tulum peynirine nişaşta katılıyor. Suzme cicek balına fruktoz, glikoz ve darı şeker pekmezi katılıyor. Hazır kıymaya sakatat katılıyor. Kıymalı pideye domuz kıyması karıştırılıyor. Şekerlemelerin icine domuz jelatini katılıyor. Sute su katılıyor. Kup şekeri kalıp haline getirmek icin mumsu maddeler kullanılıyor. Cikolataya hayvan yeni olarak kullanılan soya tozu, leblebi tozu ve fındık zarı katılıyor. Tatlılara antep fıstığı yerine bezelye ve yeşile boyanmış yer fıstığı katılıyor. Kuru uzumler kurutulmadan once mazota bulanarak haşerelere karşı onlem alınıyor. Eski donerlerin uzerine yeniden et konularak satılıyor. Yağ ve kemik kulunden lahmacun yapılıyor. Kacak caylar kimyasal renklendiriciler hatta domuz kanıyla renklendiriliyor."
"LABORATUVARLARA BAŞVURU YUZDE 500 ARTTI"
Gıda maddelerinin pahalı olduğu, kayıt dışılığın onlenemediği ve denetimlerin yeterli olmadığı surece bu gibi sorunların devam edeceğini anlatan Yetkin, "Turkiye'nin sosyal yapısına da bağlı yoksul kesim bile bile ucuz olduğu icin alıyor. Bu konuda Tuketici Orgutleri duyarlı. Biz ancak toplumu bilgilendirmekle gorevliyiz. Bu toplantılar sonucu bile vatandaşımız yeterli bilinclenince onemli bir duyarlılık gosteriyor. Mesela son donemlerde Gıda Bakanlığı teşhir surecini başlattı. Bu surec başladıktan sonra insanlar urun kontrolune ciddi onem gosterdi. Gıda tarım bakanlığının akredite olmuş laboratuvarına onceden gunde 100 başvuru gelirken son donemlerde bu rakam yuzde 500 artarak 500 başvuruya cıktı." ifadelerini kullandı.
Kaynak
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayvanlar Alemi
- Tarım ve Hayvancılık
- Tzdk'dan Tuyler Urperten İddia: Kıymalı Pideye Domuz Eti Katılıyor