Miracta Peygamber Efendimiz Allah'ı Gormuş mudur

Peygamberimiz miracta Cenabı Hakkı bizzat baş gozu ile gormuştur.

Fıkh ve hadis ilimlerinde muctehid ve evliyanın buyuklerinden S. Abdulkadir-i Geylanî hazretleri buyuruyor ki:

Mirac gecesi Resulullah, Allahu teÂlÂyı gordu. Cunku Cabir bin Abdullah, Peygamber efendimizin Necm suresinde "Elbette Onu gordu" ayet-i kerimesi uzerine, "Elbette Rabbimi gordum" buyurduğunu ve aynı surenin "Sidret-ul-munteha yanında" ayet-i kerimesi uzerine, "Ben sidret-ul-muntehada Rabbimi gordum. Oyle ki, ilahî vechinin nuru, benim icin zahir oldu" buyurduğunu bildirmiştir.

İsra suresini 17. ayetinin tefsirinde, İbni Abbas hazretleri buyurdu ki: "Mirac gecesinde Resulullah, Allahu teÂlÂyı gordu." Gunyetu’t Talibin)

İmam-ı Rabbanî:

“O Server (asm), Mirac gecesinde Rabb’ini dunyada değil, ahirette gordu. Cunku o Server (asm), o gece, zaman ve mekan cevresinden dışarı cıktı. Ezelî ve ebedî bir an buldu. Başlangıcı ve sonu bir nokta olarak gordu. Cennete gideceklerin, binlerce yıl sonra, cennete gidişlerini ve cennette oluşlarını, o gece gordu. İşte o makamdaki gormek, dunyada gormek değildir. “Ahiret gormesi ile gormektir.” Bu gormeyi dunyada gordu demek de mecaz olarak soylenmiştir. Dunyadan gidip gorduğu ve yine dunyaya geldiği icin dunyada gordu denilmiştir.” (Mektubat, 283)