Kusûf ve Husuf Namazı kılınışı
Kusûf ve Husuf Namazı nasıl kılınır
Abdullah bin Amr -radıyallÂhu anh- şoyle anlatıyor:
Peygamber Efendimiz'in zamÂn-ı saÂdetlerinde guneş tutulmuştu. ZÂt-ı RisÂletleri kalkıp insanlara namaz kıldırdılar. KıyÂmda o kadar cok kaldılar ki, Âdet rukûa varmayacak da hep ayakta duracak zannedildi. Sonra rukûa vardılar ve uzun muddet başlarını kaldırmadılar. Arkasından doğruldular, fakat mûtadın uzerinde ayakta durdukları icin secde etmeyecekleri intibÂını verdi. NihÂyet birinci secdeye vardılar. Lakin başlarını secdeden hic kaldırmayacakları zannediliyordu. Daha sonra doğrulup oturdular. Bu oturuşları da uzun surdu. MubÂrek başlarını kaldırmayacakmışcasına kapandıkları ikinci secdeye vardıklarında, acı acı nefes alıp veriyor ve goz yaşları dokerek ağlıyordu:
"YÂ Rabbî! Ben aralarında olduğum muddetce ummetime azÂb etmeyeceğini bana vÂdetmedin mi?! YÂ Rabbî! Onlar sana tevbe ve istiğfÂredip yalvardıkları muddetce ummetime azÂb etmeyeceğin husûsunda bana soz vermedin mi?! Işte bizler kapına geldik senden affımızı diliyor ve sana yalvarıyoruz!"
Bu minval uzere iki rek'at namaz kılıp bitirince guneş butun parlaklığıyla gozuktu. Arkasından Hz. Peygamber minbere cıkarak ashÂbına vecîz bir konuşma yaptı. Konuşmasında AllÂh TeÂlÂ'ya hamd u sen ettikten sonra şoyle buyurdular:
"Guneş ve ay AllÂh'ın varlık ve birliğine delÂlet eden alÂmetlerden sÂdece ikisidir. ŞÃ‚yet bunlar tutulursa, du edin, CenÂb-ı Hakk'a yonelip ona iltic edin, AllÂh'ın buyukluğunu hatırlayın, namaza durup AllÂh'ı zikretmeye koyulun ve sadaka verin..." (Bkz. BuhÂrî, Kusûf, 2, 4)
Peygamber Efendimiz -sallallÂhu aleyhi ve selem-, goneş ve ayı AllÂh'ın Âyetlerinden bir Âyet olarak gorur ve onların tutulmalarını her hangi bir kimsenin olumu veya doğumu sebebiyle olmadığını ashÂbına bildirirdi. Ancak gaybı ve kaderi bilmek AllÂh'a mahsus olduğundan, her an kıyÂmetin vukû bulabileceğini vey kendi ecelinin gelmiş olabileceğini duşunerek devÂmlı olarak AllÂh'a iltca hÂlinde bulunmayı isterdi. Hava kararmaya başlayınca, yağmur yağarken, gok gurlerken ve guneş veya ay tutulurken hep bu duygularla hareket eder ve huzûr-ı ilÂhîde durarak ummetinin selÂmeti icin yalvarırdı.
İbn-i Hibban'da bulunan bir rivayete gore RasûlullÂh -sallallÂhu aleyhi ve selem- ayın tutukluğu gecinceye kadar, muslumanlara ay tutulması namazı kıldırmıştır. (A. Koksal, XI, 220)
Guneş ve ay tutulması namazı sunnettir. İki rek'attır. Guneş acılıncaya kadar du ile meşgul olunur. İmam'ın guneş tutulması namazını cemaatla kıldırmasında bir mahzur yoktur. Ay tutulma namazı ise cemaatsız kılınır. Bu namazların mescidde kılınması da sunnettir. Ezan ve kamet okunmaz. Sadece guneş tutulması namazı icin es-SalÂtu cÂmiatun, namaz icin cem olunuz diye seslenilir. (A. Koksal, XI, 221)
Kusûf ve Husuf Namazı nasıl kılınır
Dini Bilgiler0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Kusûf ve Husuf Namazı nasıl kılınır
-
13-09-2019, 07:41:49