Namazın dışındaki şartları,
Namazın dışındaki şartı kactır

NAMAZIN DIŞINDAKİ ŞARTLAR

Hadesten taharet
Necasetten taharet
Kıbleye donmek
Setr-i avret
Vakit
Niyet

1) HADESTEN TAHARET:
Gozle gorulmeyen "hades" -denilen mÂnevi pislikten temizlenmektir. Abdest’i olmayanın abdest alması, cunupluk halinde de gusletmek veya (su bulunmadığı hallerde) teyemmum etmek namazın ilk şartıdır.
2) NECASETTEN TAHARET:
Elbisenin, namaz kılınacak yerin ve bedenin temizlenmesidir.
Bu temizlik icin tuvalet Âdabına cok dikkat etmek gerekir.

3) AVRET MAHALLİNİ ORTMEK:
Erkeklerde diz kapaklarından gobeğe kadar olan kısım avret mahallidir. Erkeklerin rukû ve secdede beli acılırsa namazları bozulur. Namazda avret mahallinin bir rukun boyu acılması namazı bozar.
Kadınlarda el ve yuz mustesna vucudunun tamamı avret mahallidir. Kadınlarda sacın bîr kılı dahi gozukse namazları bozulur. Zamanımızda "Namaz ortusu" diye namaz kılarken kadınların başlarına orttukleri tulbentten; saclar, kulaklar ve gerdan gozuktuğunden, bu tulbentlerle namaz olmaz. Bileklerden yukarı kollar, aşağıdan bacaklar gorulduğunde namaz olmaz. "Ben kılayım da Allah kabul eder" diyerek şartlarına riayet etmeden kılınan namazların hicbir faydası yoktur, bu kendi kendini aldatmaktır.

4) KIBLEYE DONMEK:
Namazda Kabe'ye (Arabistan'daki, Kabe'nin olduğu tarafa) yonelmektir.

5) VAKİT:
Her namazı vaktinde kılmaktır. Her vakit namaz girdiğinde, muezzinler ezan okur, bizde ezanı aynen tekrar eder ve ezandan sonra ezan duası yaparız. Kim Ezanı işittiği zaman;
"Allahummıe Rabbe hazihid da’vetit ta'mmeh. Vessalatil gaimeh,-Âti seyyidin Muhammedinil vesîlete Vel fazilete ved deraceter refîah' Veb'ashu magameıı mahmudenillezi veÂddehu inneke la tuhliful Mîa'd"
"Ey şu tam da'vetin ve vakti gelen namazın sahibi olan Rabbirn MuhÂmmed-aleyhisselama şefaat vesilesini ve ustunluğunu ver. Ve onu kendisine va'detdiğin makam-ı mahmûd'a ulaşdır" derse kıyamet gununde şefaatim ona lÂyık olur." (1)

6) NİYET:
Kılınacak namaza niyet etmektir. (Orneğin: Niyet ettim Allah'ım senin rızan icin, Sabah namazının sunnetini kılmaya, deriz.) Linkleri gormek icin uye ol Giriş yap veya uye ol.